• Alberto Voerzio Dolcetto D'Alba Alberto Voerzio Dolcetto D'Alba - www.henribloem.nl - Henri Bloem
Alberto Voerzio Dolcetto D'Alba Alberto Voerzio Dolcetto D'Alba - www.henribloem.nl - Henri Bloem

Alberto Voerzio / (2023)

Alberto Voerzio Dolcetto D'Alba

  •   Rode wijn
  •   dolcetto
  •   Piemonte
  • Proefnotitie
  • Informatie
  • Over de wijn
  • Over de producent

 Heldere, intense paarsrode kleur, vind tonen van braambes, bosbes, rijpe rode tafeldruiven en zwarte kers. Medium body en goed uitgebalanceerd. Een prachtig voorbeeld van de "kleine lieverd", zoals het vertaald wordt! (Deze wijn is ongeklaard en ongefilterd en kan daarom met de leeftijd een natuurlijke afzetting afgeven.)

  • Wijn type: Rode wijn
  • Soort: dolcetto
  • Land: Italië
  • Regio: Piemonte
  • Alcohol: 13.50%
  • Oogstjaar: 2023
  • Producent: Alberto Voerzio

Hoogte: 300-450 meter
Bodem: Totonische blauwgrijze mergel, gemengde klei en fijn zand


Fermentatie: Het fruit wordt handmatig gesorteerd en spontaan gefermenteerd met inheemse gisten in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks.

Veroudering: Eén jaar in roestvrij staal. SO₂ wordt alleen toegevoegd wanneer nodig, maar blijft onder de helft van de appellatiegrens. De wijn wordt ongeklaard en ongefilterd gebotteld, wat natuurlijke afzetting kan veroorzaken.

Wijngaard & Wijnstok Leeftijd: Biodynamische, westelijk gelegen wijngaarden in La Morra (Barolo) op Tortoniaanse bodems, met handmatige verzorging door Alberto Voerzio. Trellising gebeurt volgens het Guyot-systeem met 2 groene oogsten voor veraison om de concentratie te verhogen. Opbrengst is beperkt tot 800 gram tot 1 kilogram per plant. Er wordt uitsluitend bemest met natuurlijke mest na de oogst, zonder gebruik van herbiciden. De handmatige oogst vindt eind september plaats. Dichtheid: 6500 wijnstokken per hectare.

 

Alberto Voerzio

Alberto Voerzio?

Alberto Voerzio, geboren in 1983, groeide op in het schilderachtige La Morra en raakte al jong verbonden met de natuur en wijnbouw. Zijn passie voor oenologie ontwikkelde hij in de wijngaarden, voordat hij zich verder verdiepte met een formele studie. Praktijkervaring deed hij op bij het gerenommeerde wijnhuis Roberto Voerzio, beheerd door zijn neef, een bekende naam in de wijnwereld. Na internationale ervaringen richtte Alberto in 2006 zijn eigen wijnhuis op, waar zijn wijnen verhalen van passie en familiebanden vertellen.

Wijngaarden

Alberto bezit ongeveer 6 hectare wijngaarden, waarvan 1,3 hectare in de cru "La Serra" en 0,7 hectare in "Castagni," beide gelegen in La Morra. Hij beheert deze wijngaarden nauwkeurig, waarbij het snoeien en oogsten handmatig gebeurt. Per plant wordt de productie beperkt tot 500-700 gram voor Barolo en 800-1000 gram voor Langhe Nebbiolo. Bemesting gebeurt uitsluitend met natuurlijke middelen en herbiciden worden vermeden. De oogst vindt meestal eind september plaats en is volledig handmatig.

La Serra en Castagni

De cru-wijnen komen van 10-40 jaar oude wijnstokken. 'La Serra' en 'Castagni,' beide met een zuidoostelijke ligging, dragen bij aan de unieke karakteristieken van de wijnen.

Vinificatieproces

De vinificatie verloopt spontaan, zonder toevoegingen van gisten of enzymen, en duurt 20-25 dagen, afhankelijk van het oogstjaar. Handmatige pompbeurten en temperatuurcontrole zijn essentieel. Na de alcoholische gisting volgt "soutirage" om de wijn te reinigen, en de kelder wordt verwarmd voor de malolactische gisting. De Barolo rijpt 24 maanden in barriques (25% nieuw), terwijl de Langhe Nebbiolo en Barbera 12 maanden in gebruikte barriques rijpen. De wijnen worden niet gefilterd, en het sulfietgehalte blijft ruim onder de wettelijke limieten.

Er zijn nog geen reviews beschikbaar. Schrijf zelf een review
Login om een review te plaatsen

Wachtwoord vergeten