Bourgognereis 2018

 

4 februari 2018

Zondagochtend 4 februari 2018, het zonnetje schijnt en we gaan op pad naar de Bourgogne! Met 3 teams bezoeken we in totaal ruim 35 boeren en proeven we hun wijnen van de jaargangen 2016 en in sommige gevallen ook 2017. Op deze manier krijgen we een goede indruk van deze jaargangen zodat we dat goed kunnen communiceren naar onze klanten, heel belangrijk dus!

Om 9:45 werd ik (Tjeska van Henri Bloem Zwolle) opgehaald door Co, om door te gaan naar Apeldoorn om Sascha (van Henri Bloem Apeldoorn) op te halen. Naar mate de reis vorderde werd het weer steeds slechter en kregen we zelfs te maken met sneeuwval in de Ardennen en Noord-Frankrijk. Uiteindelijk kwamen we om 18:30 aan bij hotel Athanor in Beaune. Een prima hotel om te overnachten. Na ons even opgefrist te hebben gingen we door naar restaurant Ecrit Vin om daar even lekker te eten en bij te kletsen met de andere teams. Dit restaurant heeft niet een heel uitgebreide menukaart, maar het eten is prima. Ik kan het nooit laten om in de Bourgogne de klassieke gerechten te eten: o.a. Oeufs en Meurette en Ris de Veau. Genieten, zeker met heerlijke Bourgognes als begeleiders. Om 23:00 uur taaiden we weer af en gingen we op één oor, want de volgende dag moet er op tijd gewerkt worden!

5 februari 2018

Na een heerlijke nacht ging de wekker op tijd weer af en zaten we om 8:00 uur aan het ontbijt om om 8:30 uur weer in de auto te zitten, op naar de eerste boer!

Domaine Marius Delarche

De eerste boer van de dag was (traditiegetrouw) Domaine Marius Delarche waar we werden ontvangen door Etienne. We gingen direct naar de kelder waar we eerst jaargang 2016 proefden. 2016 was een jaar wat hij graag snel wil vergeten! De kwaliteit is goed, maar de hoeveelheid is rampzalig. In April van 2016 was er namelijk sprak van vorst, 3 dagen lang. Er zaten op dat moment al knoppen aan de stokken, die door de bevriezing kapot gingen.

Conclusie nadat we de wijnen van 2016 hadden geproefd was: ze staan er erg goed bij en zijn jong goed drinkbaar! 2016 leverde in het geval van Delarche wijnen op boordevol fruit die zich jong heel goed presenteren. Zijn Pernand de Vergelesses wit en rood zijn wijnen met een hoog drinkplezier en zeer koopwaardig.

Nadat we een aantal proefflessen hadden verzameld gingen we door naar de volgende boer van de dag!

In deze tijd van het jaar zijn alle boeren in de wijngaard en snoeien ze de takken die ze niet willen behouden. Deze worden op een hoop gelegd en uiteindelijk verbrand. Dit levert een typisch gezicht (en geur) op; door het hele gebied zie je rookpluimpjes en witte busjes. Typisch Bourgogne. Het was vandaag daarnaast vrij koud! Rond het vriespunt en het sneeuwde de hele dag.

Domaine Patrice Rion

Ook Patrice was druk bezig met het snoeien van de wijnstokken. 2016 is ook bij hem een minder jaar geweest qua hoeveelheid, door de vorst in April. Hij had ook te melden dat hij een nieuwe perceel heeft opgekocht. Hautes Côtes de Nuits Rouge Les Dame Huguettes. Een wijn boordevol fruit, met mooie zuren en bitters. Zeer koopwaardige wijn! Patrice had geen wit geoogst in 2016. We gingen daardoor meteen door naar rood. Sappige, fruitige wijnen met veel body. Jong zeer goed drinkbaar!

Tevens vroegen we of Patrice wellicht nog oudere jaargangen voor ons had om aan te kunnen bieden in de winkel en in de Voorverkoop. Hij zou kijken wat er mogelijk was. Vanwege de lage opbrengst van 2016, proberen we op deze manier voldoende wijn aan te bieden.

Na het bezoek aan Patrice Rion gingen we lunchen in Rully bij la Vendangerot. Zal je net zien, zit je in een restaurant waar nog één ander tafel bezet was, zijn het Nederlanders en ook nog eens Karel de Graaf en zijn zoon Pim, Agent in de Bourgogne, die Co goed kent. De wereld is soms zo klein. Na een zeer goede lunch gingen we door naar Mercurey.

Domaine Michel Juillot

Bij het domaine werden we hartelijk ontvangen door Laurent Juillot. Hij was nog even aan het proeven met andere gasten dus we werden door de nieuwe wijnmaker meegenomen naar de kelder, op/in de heuvel. Daar proefden we een aantal wijnen jaargang 2017 en een paar rode wijnen van 2016 die nog op vat zaten. Ook in 2016 was hier minder geoogst dan in 2017. De ‘Clos des Barraults’ sprong eruit. Na de rode wijnen geproefd te hebben en de vaten bekeken te hebben, gingen we terug naar het proeflokaal in het dorp. Hier proefden we met Laurent de witte wijnen. Hier worden we blij van! Koopwaardige wijnen. Ook dit jaar mogen we weer een heel aantal van zijn wijnen in de voorverkoop aanbieden.

Na de oude baas een hand te hebben gegeven en de allocatie te hebben veilig gesteld gingen we door naar een afspraak met een potentieel nieuwe boer. We hadden een goede proefsessie en het is even kijken of we zijn wijnen gaan opnemen in het assortiment en voorverkoop. Wordt vervolgd.

Dinsdag 6 februari

Na een heerlijk diner gisteren bij Restaurant la Buissonnière in Beaune (een aanrader!) en een goede nachtrust zijn we weer vroeg op om op weg te gaan naar de eerste boer van de dag!

Domaine Hubert Lignier

We waren net op tijd bij het domaine aangekomen en werden ontvangen door Laurent. Allereerst bekeken we de nieuwe cuverie, de plek waar stalen tanks komen te staan. Deze staan nu in de ‘oude’ cuverie, maar door dit nieuwe gebouw is er meer plek. Een teken dat het goed gaat bij dit domaine!

Laurent kiest ervoor om biologisch te werken. Dit doen ze al een heel aantal jaren en hij zal vanaf 2019 het BIO etiket op de flessen plaatsen, nog even wachten dus.

We gingen naar de kelder toe waar de vaten staan om 2016 te proeven. Ook hier hadden ze last van een mindere oogst qua hoeveelheid. Alleen in Morey st Denis was bijna geen vorst, waardoor de hoeveelheid hetzelfde was. De kwaliteit is zeer goed! 2016 is een jaar met veel finesse, rijkdom en mooie zuren. Ditmaal mochten we ook enkele wijnen proeven die we normaal niet in de Voorverkoop aanbieden. Wellicht dat daar dit jaar verandering in komt, we houden u op de hoogte!

Na een zeer goede proeverij, waarna we toch weer blij zijn met zo’n goede producent, gingen we terug naar Beaune. Na een boodschap en bezoek aan dé boekhandel in Beaune: Athenaeum, hebben we even snel iets gegeten op de weg naar onze volgende boer van de dag: domaine Jayer Gilles.

Domaine Jayer Gilles

Vorig jaar mei heeft Gilles Jayer zijn bedrijf verkocht aan een Zwitser, hier was hij al een tijd mee bezig. Dit betekende dat er nieuwe wijnmakers in dienst kwamen die langzaamaan het stokje van Gilles overnamen. 2 weken geleden kregen we het schokkende nieuws dat Gilles Jayer was overleden aan het gevolg van kanker. Net nadat hij het domaine had verkocht begon hij ziek te worden. Hij heeft nog een aantal maanden met de nieuwe wijnmaker Alexander kunnen werken. Tijdens onze afspraak met Alexander vertelde hij dat ze in dezelfde lijn door zullen gaan met hier en daar een aanpassing, maar dat ze het werk van Gilles en zijn kenmerk en die van de domaine zullen voortzetten.

Dit domaine staat bekend om het gebruik van alleen maar nieuwe vaten bij het rijpingsproces. Ook hier was er in 2016 een heel stuk minder geoogst dan in 2017, het verschil in de kelder was dieptriest. Zo was er geen Hautes Côtes de Beaune wit en rood gemaakt. De wijnen díe we konden proeven waren geweldig. Wijnen met veel finesse, mooi fruit, mooie zuren en complexiteit. Aangezien de opbrengst van de oogst zo laag was en dit het laatste jaar was dat Gilles had gemaakt, krijgen we maar een aantal flessen. Wellicht dat we u iets kunnen bieden van oudere jaargangen.

Ondertussen kregen we een e-mail van de volgende afspraak dat het geannuleerd was door ziekte. Jammer, maar niets aan te doen. We hebben even rondgereden in de omgeving om mooie foto’s te maken. Helaas was het erg mistig, dus heeft foto’s maken eigenlijk geen zin. Het is wel altijd een mooi gezicht. Uitzicht over het landschap, overal wijngaarden met daar overheen verspreid verschillende witte busjes en rookpluimen vanwege het snoeien van de wijnstokken. De geur die de auto binnenkomt, Co en ik zeiden het tegen elkaar, alsof je thuis komt!

Domaine François Charles

Na een tour door de omgeving en even pauze te hebben gehouden gingen we door naar ons laatste adres van de dag, domaine François Charles.
De laatste keer dat Co hier was geweest was 12 jaar geleden. Tegenwoordig heeft iemand anders binnen Henri Bloem contact met dit domaine. Het was daarom erg leuk om te kijken wat hier veranderd was sinds zijn laatste bezoek. We merkten namelijk dat de wijnen door de jaren heen sneller op dronk zijn geworden en jong al erg goed zijn, het is dus niet nodig lang te wachten voor ze op dronk zijn.

We werden ontvangen door Pascal, de zoon van François, en zijn dochter Pauline. Tegenwoordig gaat het domaine door onder de naam ‘Domaine Charles Père et Fille’. Pascal begeleidde ons naar de kelder een paar gebouwen verderop. Ook hier werd ons verteld dat de oogst van 2016 zeer klein was. Zo was er helemaal geen ‘La Combotte’ geoogst. We proefden daarom de oogst van 2017 en 3 wijnen van 2016. Ze kiezen er hier bewust voor om de wijnen rond, met zachte tannines te maken en veel fruit.

Ze maken hier ook gebruik van verschillende soorten vaten. Uiteraard de normale ronde vaten, maar ook vaten in de vorm van een ‘menhir’, wellicht herkent u dit van Asterix en Obelix. Dit is ook de naam van hun ‘nieuwe’ wijn (voor ons althans) ‘Hautes Côtes de Beaune cuvée de Menhir’, een sappige wijn met veel structuur. Wellicht dat we u deze wijn in de toekomst ook kunnen aanbieden.

Al met al zijn de wijnen van dit domaine zeer koopwaardige wijnen die snel op dronk zijn.

Na nog even gekletst te hebben over het restaurant dat ze bezitten en de ‘Chambres d’Hôtes’ van de broer van Charles (een aanrader!) gingen we terug naar Beaune. Om 19:45 liepen we richting het restaurant ‘Les Jardins des Rempards’ waar we goed hebben gegeten.

Morgen nog een laatste bezoek aan Saumaize-Michelin en dan weer terug naar Nederland.

À bientôt!