Domaine de Dionysos / Côtes du Rhône (2023)
La Devèze Viognier
Beoordeeld door Harold Hamersma met een 8.5
Topvoorbeeld van hoe Viognier hoort te zijn. Wat een weelde in je glas. Na dit geproefd te hebben begrijp je de huidige populariteit van deze druif.
- Witte wijn
- viognier
- Côtes du Rhône , Rhône
-
Asperges, eventueel traditioneel bereid.
- Proefnotitie
- Informatie
- Over de wijn
- Over de producent
Geuren van abrikoos, bloemen en zuivel, droge en iets volle, weelderige smaak zonder tekort aan frisheid. Lange finale.
- Wijn type: Witte wijn
- Soort: viognier
- Land: Frankrijk
- Regio: Rhône
- Subregio: Côtes du Rhône
- Karakter: Vol en romig
- Alcohol: 14.50%
- Serveren rond: 10°C
- Bewaaradvies: Nu lekker, tot 3 jaar na de oogst.
- Oogstjaar: 2023
- Producent: Domaine de Dionysos
- Dit product is lekker bij:
Asperges, eventueel traditioneel bereid.
De viognier komt met name uit de directe omgeving van Uchaux. Leeftijd van de stokken is ca. 20 jaar en dat laat zich proeven. Het lijkt wel of de wijn nog ieder jaar beter wordt. De druif viognier is vaak als eerste rijp en het oogstmoment is zeer belangrijk omdat de afbouw van de zuren heel snel gaat, wat zou leiden tot een saaie smaak. Je proeft dat ze zich op dit domaine daar zeer bewust van zijn. Na een zachte persing in een moderne pneumatische pers en vervolgens een lange en koele vergisting, plus enkele maanden opvoeding op de afgestorven gistcellen ontstaat een beeldschone rijke witte wijn.
André Farjon is de eigenaar en trotse bezitter van wijngaarden in twee verschillende Rhône-Villages: Massif d'Uchaux en oostelijk van het stroompje de 'Aigues': Cairanne, daarnaast hebben ze nog wat percelen waar ze Côtes du Rhône produceren. André's zoon Benjamin en zijn goede vriend Dimitri Théodosiou (uit Visan) hebben inmiddels veel taken van zijn vader overgenomen en runnen nu het bedrijf. De geschiedenis van de familie Farjon begint in 1720 tijdens de Grote Plaag van Marseille. De familie Farjon ontvluchtte de stad voor de epidemie en vestigde zich in de heuvels van Uchaux, in de noordelijke Vaucluse. De kleine kolonie breidde zich snel uit tot een klein dorpje, dat nog steeds Uchaux-les-Farjon wordt genoemd. De bodem varieert van klei en leisteen op de hellingen van het Massif d`Uchaux naar de grote beroemde rolkeien in Cairanne. In alle wijngaarden wordt inmiddels 100% biologisch gewerkt. Er worden hier betaalbare Rhône-wijnen met karakter en `terroir`gemaakt.
Er zijn nog geen laatst bekeken artikelen.