• Alberto Voerzio La Serra Alberto Voerzio La Serra - www.henribloem.nl - Henri Bloem
Alberto Voerzio La Serra Alberto Voerzio La Serra - www.henribloem.nl - Henri Bloem

Alberto Voerzio / (2020)

Alberto Voerzio La Serra

La Serra kent een Zuidoostelijk tot het Zuidelijke blootstelling aan de zon. De wijn is hiedoor wat frisser dan een klassieke Barolo. Alberto vinificeert de druiven met respect voor deze friste: de druiven gisten in roestvrijstalen vaten. Nadien rijpt slechts 30% van de wijn in nieuwe vaten. De assemblage wordt vervolgens uitgevoerd in inox kuipen. Elk wijnjaar van deze prachtige wijn wordt gesigneerd met het parfum van bosbessen en bramen. Deze zeer complete wijn kenmerkt zich door zijn delicatesse.

  •   Rode wijn
  •   nebbiolo
  •   Piemonte
  • Proefnotitie
  • Informatie
  • Over de wijn
  • Over de producent

Een geparfumeerde en opvallende neus van viooltjes, blauw en zwart fruit en peperkorrels op een achtergrond van zoete bruine kruiden. Veel precisie en finesse in de satijnachtige textuur van rijpe, delicate en elegante tannine. De lange afdronk onthult fris blauw fruit, kaneel en fijn genuanceerde minerale energie. Een prachtige wijn die met de jaren aan aromatische expressie zal winnen.

  • Wijn type: Rode wijn
  • Soort: nebbiolo
  • Land: Italië
  • Regio: Piemonte
  • Oogstjaar: 2020
  • Producent: Alberto Voerzio

24 maanden in Franse barriques 25% nieuw hout 75% gebruikt hout

Alberto Voerzio

Alberto Voerzio?

Alberto Voerzio, geboren in 1983, groeide op in het schilderachtige La Morra en raakte al jong verbonden met de natuur en wijnbouw. Zijn passie voor oenologie ontwikkelde hij in de wijngaarden, voordat hij zich verder verdiepte met een formele studie. Praktijkervaring deed hij op bij het gerenommeerde wijnhuis Roberto Voerzio, beheerd door zijn neef, een bekende naam in de wijnwereld. Na internationale ervaringen richtte Alberto in 2006 zijn eigen wijnhuis op, waar zijn wijnen verhalen van passie en familiebanden vertellen.

Wijngaarden

Alberto bezit ongeveer 6 hectare wijngaarden, waarvan 1,3 hectare in de cru "La Serra" en 0,7 hectare in "Castagni," beide gelegen in La Morra. Hij beheert deze wijngaarden nauwkeurig, waarbij het snoeien en oogsten handmatig gebeurt. Per plant wordt de productie beperkt tot 500-700 gram voor Barolo en 800-1000 gram voor Langhe Nebbiolo. Bemesting gebeurt uitsluitend met natuurlijke middelen en herbiciden worden vermeden. De oogst vindt meestal eind september plaats en is volledig handmatig.

La Serra en Castagni

De cru-wijnen komen van 10-40 jaar oude wijnstokken. 'La Serra' en 'Castagni,' beide met een zuidoostelijke ligging, dragen bij aan de unieke karakteristieken van de wijnen.

Vinificatieproces

De vinificatie verloopt spontaan, zonder toevoegingen van gisten of enzymen, en duurt 20-25 dagen, afhankelijk van het oogstjaar. Handmatige pompbeurten en temperatuurcontrole zijn essentieel. Na de alcoholische gisting volgt "soutirage" om de wijn te reinigen, en de kelder wordt verwarmd voor de malolactische gisting. De Barolo rijpt 24 maanden in barriques (25% nieuw), terwijl de Langhe Nebbiolo en Barbera 12 maanden in gebruikte barriques rijpen. De wijnen worden niet gefilterd, en het sulfietgehalte blijft ruim onder de wettelijke limieten.

Er zijn nog geen reviews beschikbaar. Schrijf zelf een review
Login om een review te plaatsen

Wachtwoord vergeten