Paasbox 2022 van Mariska
Lekker eten met pasen en bijpassende wijnen!
Een compleet paasmenu voor ongeveer 4 personen (behalve de taart :))
Voorgerecht: Frisse salade met sinaasappel, parmaham en geroosterde amandelen
Je hebt nodig:
200 gram rucola
2 sinaasappels
1 grote mozzarella bol
100 gram hele amandelen
100 gram Parmaham
Voor de dressing:
sap van 1 halve sinaasappel, theelepel grove mosterd,
scheutje goede olijfolie, peper en zout naar smaak.
Wat moet je doen:
Rooster de amandelen totdat ze lichtbruin zijn (let op, gaat in 1 keer heel snel)
Bak de ham in een droge pan zonder olie of boter, totdat de ham krokant is.
Daarna uitleggen op een velletje keukenrol.
Scheur de mozzarella in stukken.
Pel de sinaasappels, leg 1 halve apart voor de dressing,
en snij de rest in mooie partjes (ook wel genoemd, “a vif snijden”, zie youtube)
Meng je dressing alvast in de kom waar je de salade lekker in kan husselen.
Doe daar dan de rucola, sinaasappel partjes, mozzarella en de ham bij.
Lekker mengen zodat alles onder de dressing zit.
Dan mooi op een bord leggen, en de geroosterde amandelen erover strooien.
Serveren met knapperig warm stokbrood met roomboter.
Wijnsuggestie:
Weingut Künstler, Riesling trocken, Rheingau, Duitsland
Limoen, wat tropisch fruit en bloesem spat uit je glas.
Lekkere combi met de sinaasappel en de ziltige ham.
of:
Vignes retrouvées, AOC Saint-Mont, Frankrijk
Een wijn met karakter. Kruidig, mollig en fris citrusfruit komt je tegemoet.
Met een niet alledaagse druivenblend van Gros Manseng, Arrufiac en Petit Courbu verras je iedereen.
Hoofdgerecht: Gevulde portobello met kip en groene groente risotto
Je hebt nodig:
4 grote portobello’s
2 à 3 kippendijfilets in kleine reepjes
75 gram geraspte oude kaas
2 eetlepels pesto rosso
300 gram risottorijst
1 liter paddenstoelenbouillon (van een blokje)
Zakje gedroogde gemengde paddenstoelen (zie afdeling kruiden bij de supermarkt)
200 ml witte wijn (restje van alles is prima)
1 sjalotje, fijngesneden
1 bakje verse oregano, blaadjes los geritst van het takje
bosje groene asperges in stukjes gesneden
Zakje waterkers
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
eetlepel roomboter
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng de bouillon aan de kook en doe daar de gedroogde paddenstoelen bij.
Meng de reepjes kipfilet met de oude kaas en de rode pesto.
Hol als het nodig is de portobello
nog een beetje uit en vul het met het kip mengsel.
Een beetje olijfolie op de bodem van een ovenschaal,
zet ze er in en hup in de oven voor ongeveer 20 à 30 minuten.
(als de bovenkant te snel donker wordt, dek ze dan halverwege af met zilverfolie)
Als ze in de oven zijn gezet, begin je aan de risotto.
Sjalotje bakken, rijst erbij, kort aanbakken.
Afblussen met de wijn.
Als de wijn is opgenomen dan terwijl je roert de bouillon toevoegen.
Dat herhalen, na ongeveer 15 minuten de oregano en de asperges toevoegen,
blijven roeren en bouillon toevoegen
(de gedroogde paddenstoelen gewoon mee laten sudderen).
Na ongeveer 20 à 25 min is de rijstkorrel zacht
(niet te zacht, dus op tijd stoppen met bouillon toevoegen)
roer de boter en de parmezaanse kaas erdoor,
even deksel op de pan zodat de smaken kunnen mengen (met het vuur uit).
Ondertussen de kip portobello uit de oven halen.
Diep bord opmaken, eerst een bergje risotto, portobello erbovenop,
garneren met de frisse waterkers.
Eventueel op te spicen met wat chili vlokken en extra geraspte Parmezaan.
Wijnsuggestie:
Adega de Pegões Colheita Seleccionada, Vinho Regional de Setúbal, Portugal
Lekker vol romig wit, boter en rijp tropisch fruit.
Niet te koud serveren, heerlijk bij de romige bite van de rissotto.
of:
Ottella Gemei, Rosso Veronese, Veneto, Italië
Licht sappig met een kruidige ondertoon, smaakvol rood uit Veneto.
Perfect bij de rijk gevulde portobello.
Dessert: Citroen-meringue taart met Bastogne bodem
Je hebt nodig:
Pak Bastogne koekjes fijngemalen in de keukenmachine
(of als je die niet hebt, in een plastic zak doen en fijn slaan met een steelpan)
75 gram roomboter, gesmolten
3 citroenen
1 blikje gecondenseerde melk
4 eidooiers
4 eiwitten
150 gram fijne kristalsuiker
amandelschaafsel, geroosterd in de koekenpan
Wat moet je doen:
Maak deze taart een dag van te voren,
zodat het kan opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven op 160 graden,
vermeng de koekkruimels met de gesmolten boter.
Doe dit mengsel in een bakblik van ongeveer 26 cm,
druk dit goed aan met de bolle kant van een eetlepel.
(bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in).
Rasp met een fijne rasp de schil van de citroenen, pers ze daarna uit.
Doe het sap en de rasp met de eidooiers en de
gecondenseerde melk in een kom, en mix dat goed door.
Het blijft redelijk vloeibaar maar moet een beetje luchtig zijn.
Klop de eiwitten stijf, en voeg halverwege de suiker toe.
Zorg dat deze kom goed vetvrij is want anders gaat het mengsel niet stijf worden.
Giet het eidooier mengsel op de koekbodem en
spatel het stijve eiwit mengsel er op. (ijsberg effect)
Taart gaat in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Let op de bovenkant, als dat te snel bruin wordt, afdekken met zilverfolie.
Bij opdienen garneren met lekker veel amandelschaafsel en een paaschoco!
Wijnsuggestie:
Brumont, Gascogne d’Alain Brumont
Lekker koud serveren, zo uit de koelkast!
Naast de taart is deze versterkte wijn een traktatie.
Fris zuurtje, limoen en rijpe mandarijn, hij heeft het allemaal.
Je start het paasdiner natuurlijk met een heerlijke
mousserende wijn en wel de Crémant de Bordeaux Ballarin Black Pearl.
Paasbox 2022 voor € 59,95
Deze box met de bijbehorende recepten staat voor je klaar in de winkel,
of je kunt hem bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl.
Wij wensen je gezellige paasdagen toe!
Team Henri Bloem Arnhem
Michel, Marja, Mariska, Harm en Melissa
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem
arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
| 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29