Heeft u ook zo genoten van het weer eind maart? Helaas begint april weer iets kouder, maar wij van Henri Bloem hopen dat dit de voorbode is van een prachtige lente. In onze nieuwsbrief april 2021 nemen we u weer figuurlijk mee naar een bijzonder wijnhuis uit Oostenrijk, bubbelen we door naar een mooie paas prosecco, knallen we met rosés uit de Provence, genieten we van klasse wijnen uit Piëmonte en sluiten we af met het proefpakket. Veel leesplezier…..
Weingut Gerhard Markowitsch - Uitzonderlijk talent uit Carnuntum.
Op elk vakgebied heb je uitzonderlijke talenten. In de categorie Oostenrijkse wijnboeren is dat Gerhard Markowitsch. Hij is een van die mensen die in staat is om van al zijn wijnen iets bijzonders te maken. Wat zeker bijdraagt aan zijn succes is de locatie; Carnuntum, gelegen tussen de Donau en de Neusiedlersee. Dankzij de bijzondere ligging is dit een van de droogste plekken in Oostenrijk. Hét optimale terroir voor o.a. de grüner veltliner. Gerhard weet als geen ander de bijzondere en uitgesproken karaktertrekken van deze Oostenrijkse lievelingsdruif in de fles te krijgen.
Markowitsch Carnuntum Cuvée 2019
De druiven in deze blend zijn typische ‘cool climate’ druiven. Ze floreren in een wat frisser klimaat. Hiervan worden geen dikke alcoholischewijnen gemaakt, maar elegante beauty’s die verrukkelijk zijn tijdens een voorjaarslunch. Je proeft rijpe zwarte kersen, frambozen, bramen, specerijen en een licht geroosterde smaak in de afdronk.
Markowitsch Grüner Veltliner 2020
Een typische ‘mag ik nog een glas’ aperitiefwijn: levendig, fris en verfijnd. Bij elke slok ervaar je friszure appel, honingmeloen, iets kruidigs en dat kenmerkende witte pepertje.
Soligo Prosecco, een perfecte paasbrunchbegeleider.
De paasbrunch wordt alles behalve saai als je er een bubbel bij schenkt. Het liefst eentje met wat minder alcohol, zodat je later geen behoefte hebt aan een middagdutje. Een Prosecco is dan een hele goeie optie. Bij Cantina Colli del Soligo zijn ze meesters in het maken van dit soort bruiswijnen vol swingende energie. Dit doen ze in het originele Valdobbiadene gebied, op een hoogte van ± 350 meter op vulkanische bodem. En uiteraard gemaakt van de voorgeschreven glera druif, dus kwaliteit is gegarandeerd.
Soligo Prosecco Col de Mez Brut
Vlinderlichte (11% alc.), vriendelijke brunchwijn met een aangenaam fijne bubbel die over je tong danst. Een feestje in je glas vol aroma’s van frisfruitige groene appel, lychee en rijpe perzik.
Domaine Montrose Makers van dé ultieme Provençaalse rosé uit de Languedoc.
Het is een soort ritueel, net als het eten van asperges. Als de lente aanbreekt, gaan we weer aan de rosé. Zo’n glas vol voorjaarsbelofte markeert het einde van het koude winterseizoen. Zeker als hij afkomstig is van Domaine Montrose uit de Languedoc, want Bernard en zoon Olivier Coste weten als geen ander hoe ze een ultieme rosé met Provençaalse allure kunnen maken. Geen wonder als je ziet hoe het schitterende domein gelegen is. Dicht bij de Mediterrane kust, tussen Montpellier en Béziers, profiteren de wijnranken van de allerbeste condities voor wijnen boordevol drinkplezier.
Domaine Montrose Rosé
Delicaat pips-zalmroze gekleurde rosé met meer power dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Een verrukkelijk frisse, levendige en minerale wijn, die óók de rest van het jaar zeer smakelijk is. Met een intens smaakpalet van bessen, een beetje perzik plus wat kruidigheid, is hij gastronomisch prima inzetbaar.
Domaine Montrose Chardonnay
Ben je op zoek naar een chardonnay die prachtig op z’n fruit gemaakt is? Zo’n pure chardonnay die mineraal en kruidig is, met hints van mango, een schijfje ananas en wat appel? Ga dan voor deze heerlijk frisse dorstlesser, die nog lang nazindert in je mond. Behalve alle eerder genoemde kwaliteiten is deze wijn ook nog zéér betaalbaar.
Domaine Montrose Prestige Rosé 2020
Mooie zalmroze kleur. Complexe neus van rijp citrusfruit, mandarijn en kruiden. Volle en intense smaak, maar zeker elegant en delicaat. Lange afdronk met heerlijk zacht fruit.
Domaine Montrose 1701 Rosé 2020
De 1701 is het paradepaardje van de familie Coste. Met deze uitzonderlijke cuvée laten ze zien al generaties lang, sinds 1701, de mooiste en zuiverste wijnen te kunnen maken. De verschillende druiven worden apart gevinifieerd en later samengevoegd. Een deel rijpt op roestvrijstalen tanks, een deel op eikenhout gedurende vijf maanden.
Il Falchetto Bijzondere wijnen van autochtone druivenrassen.
Heb je het over de Piëmont, dan gaat het vaak over rode wijnklassiekers. Toch komen er ook bijzondere witte wijnen vandaan. Ze worden gemaakt van redelijk onbekende druivensoorten, bijvoorbeeld de arneis. De gebroeders Forno van Il Falchetto, een van de betere wijnhuizen in de Piëmont, weten wel raad met deze typische Noord-Italiaanse druivensoort. Hij lijkt in niets op de meer populaire en bekendere druivensoorten als chardonnay en sauvigon blanc. Keertje proberen?
Il Falchetto Barbera d’Asti Lurëi 2018
Barbera, deze druif staat nog altijd qua reputatie in de schaduw van die andere cultdruif uit de Langhe, de nebbiolo. Maar ondertussen worden hier wel de meer drinkbare én betaalbare wijnen van gemaakt. Het zijn wijnen die ook dat eigenzinnige Piëmont smaakaccent hebben. Geen wijntje voor op het terras, maar wel een uitstekende begeleider van al het gastronomische lekkers dat deze streek te bieden heeft. Intense wijn met stoer zwart fruit, een accent van kers en kruiden. Verassend zijn de zachte tannines en de mooie pure smaak, wellicht ook door de rijping op Sloveens eiken.
Il Falchetto Langhe Arneis 2020
Verbreed je wijnsmaak met deze minerale en frisse wijn. Anijs en munt proef je naast het iets ingedroogde appeltje, de rijpe peer en de zomerse perzik. Lekker lange gulle afdronk, die smaakt naar meer.
Het Henri Bloem april 2021 proefpakket
Zoals u van Henri Bloem gewend bent stellen we voor elke maand een mooie nieuwsbrief samen, dan kan het proefpakket niet ontbreken!