Heerlijke wijnen voor de gezelligste maand van het jaar
De gezelligste maand van het jaar is weer aangebroken. Met van die fijne, lange en gezellige avonden die uitnodigen om veel tijd samen door te brengen. Om lekker te eten met een mooie bijpassende wijn. Wij hebben een aantal favorieten geselecteerd, die uitstekend passen bij feestgerechten of die een ‘gewone’ maaltijd net even een mooier accent geven. Zet de glazen maar klaar!
Met wijnen volgens de onderstaande omschrijving
- De klassieker
- De verrassing
- De gastronomische
- De chique
- De internationale
- De eigenzinnige
- De feestelijke
- De smaaksensatie
- De volle dikke
Domaine Tripoz De klassieker
Zeg je klassiek Frankrijk, dan zeg je Bourgogne. Hét gebied waar terroir echt spreekt. Dat proef je in de wijnen uit deze beroemde streek. Wit wordt hier voornamelijk gemaakt van chardonnay. Van een frisse Chablis tot een rijke Meursault, elk (sub)gebied heeft een heel eigen typerende wijnstijl van deze wonderdruif. Zo ook de Mâconnais ,waar de wijnen qua prijs en kwaliteit prachtig in balans zijn.
Tripoz Bourgogne Blanc
Bij Catherine en Didier Tripoz maken ze wijn van 70 jaar oude wijnstokken. Van zeer geconcentreerd sap dat minstens 6 maanden rijpt op Frans eikenhout. Gegarandeerd een feestje in het glas. Voor de Bourgognekenners is dit een feest der herkenning. Het is een mond vol sappig en herkenbaar wit fruit met een randje vanille. Heerlijk frisse zuren, maar alleen als je daar op let, want de boventoon is rond en zijdezacht boterig. Niks zwaars, wel vol en romig, met een zacht mondgevoel. Mag ik nog een glas?
Contini De verrassing
Sardinië is een van de zogenaamde ‘Blue Zones’. Hier leven de mensen gelukkiger, gezonder én langer. Zou het komen door hun meer traditionele manier van leven, met veel aanwezige familie? Wie weet. Een mooi voorbeeld is in ieder geval de familie Contini. Al sinds 1898 werken ze met een aantal generaties in het prestigieuze wijnbedrijf. Kwaliteit en traditie zijn belangrijke waarden, en dat proef je terug in hun wijnen.
Pariglia 2020
De jaarlijkse Pariglie-race op Sardinië, met spectaculaire stunts te paard, is de naamgever van deze wijn. Van een andere orde, maar even bijzonder is deze vermentino. Hij blinkt uit in bloemige fruitigheid van mandarijn, banaan en abrikoos. Heerlijke beschaafde bitters, verfrissende mineraliteit en bovenal de energie van de Sardijnse zon. Een slok ‘Blue zone’ aan de feesttafel. Een aangename verrassing, zeker voor die prijs.
Kellerei Kurtatsch De gastronomische
Kellerei Kurtatsch of Cantina Cortaccia. Als je druiven zo dicht bij de grens groeien als bij Kurtatsch in Alto Adige, Sud Tirol het geval is, krijg je dit soort Italiaans-Duitse dilemma’s. Maar eigenlijk maakt het niet uit, want het enige wat telt is dat je op deze plek fantastische wijnen kunt maken die uitblinken in kwaliteit en authenticiteit. En dat lukt deze coöperatie vanwege de hoge ligging van de wijngaarden. Van 220 tot 900 meter, zo hoog staan de druiven en dat levert bergwijnen met knisperfrisse smaken.
Kurtatsch Penóner
Penón is de berg waar de stokken voor de gelijknamige pinot gris staan. Een pinot met een ferme doch elegante body. Het is drievoudig genieten: toasty vanwege de gedeeltelijke rijping op hout, creamy door de rijping op de gistcellen. En crispy, mineraal met een hint van anijs, mandarijn, witte perzik en rijpe peer.
Château de Belcier De chique
Bordeaux blijft een van de klassiekers als begeleider van de feestdis. En ook zeker als hij van de Libournais, oftewel de rechterkant van de rivier komt. De wijnen van de rechter oever hebben namelijk een hoger percentage merlot. Dat maakt dat de smaak net wat ronder en zachter is, dan die van wijnen aan de andere kant, de Médoc.
Château de Belcier Castillon Côtes de Bordeaux
Het fruit van deze wijn is geoogst in 2009, een van de mooiste jaren in Bordeaux. De wijnen uit dit jaar zijn zonder uitzondering van hoge klasse, want de boeren konden werken met rijp fruit, dé voorwaarde voor wijnen die hun terroir weergeven. Stel je bij deze Côtes de Castillon de vloeibare vorm voor van pruimentaart, met granaatappel en cranberries. Met een vleugje aardsheid, noten en kruiden. Heerlijk verwarmende wijn die elke maaltijd een chique cachet geeft.
Bodegas Sommos De internationale
Onder de berg. Dat is de letterlijke vertaling van Somontano, een regio gelegen in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. De afkorting daarvan is Sommos, de naam van een van een zeer succesvolle en moderene bodega aldaar. Ze verbouwen zowel inheemse als internationale druivenrassen en daar maken ze de mooiste wijnen mee. Dat lukt omdat ze ruim aanplanten, iedere plant krijgt in dit hete klimaat de ruimte. Ook het bewust laag houden van de opbrengst per wijnstok helpt om de kwaliteit van het sap zo hoog geconcentreerd en dus zo hoog mogelijk te houden.
Sommos Varietales Tinto
Een geslaagde blend is net als een zorgvuldig samengestelde parfum. De componenten ervan moeten elkaar versterken. Dat is uitstekend gelukt in de Varietales. Het is een blend van de Spaanse tempranillo met de Franse syrah en merlot. Drie internationaal bekende druivenrassen die bekend staan om hun intense smaak. De wijnen rijpen gedurende acht maanden op Franse eikenhouten vaten en worden voor botteling geblend. Het resultaat is een complexe smaakbeleving van dik rijp zwart fruit, kruiden, vanille en karamel, afgetopt met een vleugje mokka. Een dijk van een wijn die lang blijft hangen.
Il Falchetto De eigenzinnige
De Piemonte past helemaal in het rijtje van de grote wijngebieden zoals Bordeaux, Bourgogne, Chianti en Rioja. De beroemdste druif daar is de nebbiolo, maar het is de barbera-druif die hier zorgt voor de meer drinkbare én betaalbare wijnen. Pas op, het zijn geen ‘wijntjes voor tussendoor’. Wel zijn het uitstekende begeleiders van alles op de gastronomische feesttafels. Met zo’n eigenzinnige Piëmontees smaakaccent.
Il Falchetto Barbera Bricco Paradiso
Deze eigenzinnige Noord-Italiaan komt van de Bricco Paradiso, oftewel de Paradiso wijngaard. De combinatie van bodem, microklimaat en barberadruif, geeft samen met de 14 maanden rijping op Frans eiken, een intense wijn. Met stoer zwart fruit, een accent van vanille, kers en kruiden. Hij is méér dan drinkbaar door de verassend zachte tannines en de mooie pure smaak.
Bujonis De feestelijke
Niets feestelijker dan een opwekkende mousserende wijn. Cava, de bekende Spaanse bubbel wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, maar dan met druiven die in het warme Catalonië groeien. Dat smaakt anders, maar is minstens even lekker. Zeker als de Cava afkomstig is van een tophuis als Bujonis. Deze biologisch werkende producent weet hoe een Cava hoort te smaken die je al meteen bij de eerste slok een instant feestgevoel geeft.
Cava Brut Nature
Dit is hoe we Cava vandaag de dag willen drinken: Beendroog met fijne, levendige zuren, lekker mineraal, droog-romige brioche zonder zoet. De aroma’s: frisse appeltjes, rijpe ananas, limoenzest. Verder een mooie mousse én loepzuiver. Deze Cava is het resultaat van 36 maanden rijping op de gistcellen en is een Brut Nature, dat betekent dat er geen extra suikers aan zijn toegevoegd. Dus strakdroog.
Château Menate De Smaaksensatie
Veel mensen denken dat ze zoete wijn niet lekker vinden. Tot ze zo’n slok pure verrukkelijkheid nemen. Want dan pas proeven ze dat ‘zoete’ wijn helemaal niet zoet is. Integendeel. Er bestaat namelijk geen zoete wijn zonder zuur. En dit maakt dat deze wijnen een belevenis zijn in je glas. Eerst proef je het zoet, dan rollen de zuren er overheen. Ze combineren ook heerlijk met spijs, zeker met een gerecht dat nét een pietsje minder zoet is. Een heerlijke afsluiter van een aan het einde van een mooi diner. Of denk er ook eens aan op een verwenmiddag bij taartje.
Château Menate Sauternes
Sauternes is het paradepaardje van Bordeaux. Geen wijn voor alledag, maar zeker een origineel feestglas dat heerlijk combineert met blauwe kaas, of een dessert met oranje of wit fruit. Er is niets zwaars of plakkerigs aan deze goudgele beauty. Het is een frisse en fruitige smaaksensatie met minstens vijf verdiepingen. Je proeft vloeibare sinaasappel marmelade met gekonfijte perzik, bloemenhoning en een frisse feestlychee. Met een fris-zure mandarijn zest, een hintje karamel en nog veel meer. Gewoon een keertje doen!
Schola Sarmenti De volle dikke
Primitivo’s zijn altijd al wat intenser dan andere rode wijnen. De overtreffende trap hiervan is het resultaat van het sap, gemaakt van druiven van 65 jaar oude stokken, die laat geoogst zijn. Als ze dan ook nog licht ingedroogd worden krijg je vloeibare zwarte bessenjam, maar dan wel met chocolade, koffie en karamel. Vol en zoet, dik en heerlijk. Maar ook deze wijn heeft dat onmisbare zuurtje dat van deze wijn een pure smaakbom maakt. Een match made in heaven met chocolade.
Proefpakket december
Verwen uw familie, vrienden en uzelf deze maand met de meest verrassende en ‘luxueuze’ wijnen van Henri Bloem. Een doos vol puur wijngenot!