De nieuwste editie van de nieuwsbrief van Henri Bloem is er weer. Lees hieronder alles over onze aanbiedingen in februari. Tot gauw in onze webshop of in de één van onze Vinotheken (volgens de geldende richtlijnen natuurlijk).

 

Bodegas La Purísima, wijncoöperatie met internationale allure.

Er wordt soms neergekeken op wijnen afkomstig van een coöperatie. Ze zouden de focus van één betrokken wijnboer missen. Maar dit is niet terecht. En zeker niet als het gaat om Bodegas La Purísima uit Yecla. Sinds 1946 is juist de gezámenlijke inspanning van alle leden, die samen duizenden hectare bewerken, de succesformule. Hun wijn is populair in 30! landen. Yecla ligt tussen de wijngebieden Alicante, Jumilla en Almansa in de provincie Murcia. Dat ze tussen deze grotere gebieden een eigen D.O hebben is te danken aan de diversiteit aan
unieke terroirs. De druiven komen van zeer uiteenlopende bodemsoorten en de aanplant varieert qua hoogte van 400 tot 800 meter boven zeeniveau. Dit, samen met de zeer eigentijdse bedrijfsvoering onder leiding van Signora Gonzalez, maakt dat ook wij de wijnen van Bodegas La Purísima met trots aan u voorstellen.

La Purísima Blanco 2019/20

De combinatie van de romige macabeo en de frisse, licht kruidige sauvignon blanc geeft je onmiddelijk een heerlijk voorjaarsgevoel. Door de extra lange rijping op de gistcellen is de smaak net wat voller, met nog wel tonen van frisse appel, rijpe peer en abrikozenjam.

 

La Purísima Monastrell 2019


‘Afilado, oftewel energiek’: dat is hét (Spaanse) woord voor deze wijn. Bomvol smaak en levendigheid. Van dat zondoorstoofde fruit: pruim, braam en kers. Samen met een snuf zwarte peper en een bos gedroogde kruiden. Niet te ‘houterig’ maar wel met dat verzachtend likje boter. Gewoon erg lekker!

 

 

Château de Parenchère - geen sterrenstatus, wel grootse wijn! 

Als we kiezen voor een Bordeaux, dan drinken we natuurlijk het liefst een wijn uit één van die AOC’s mét sterrenstatus. Denk aan Pauillac, Margaux of Pomerol. Maar er wordt meer dan dat gemaakt in Bordeaux.
Al generaties lang werken hele families dag -en soms zelfs ’s nachts - om in de rest van het uitgestrekte gebied de mooiste Bordeaux te maken. Neem bijvoorbeeld Château de Parenchère. Sinds 1958 maakt de familie Gazaniol op het domein, gelegen tegen de grens van Saint-Émilion, oprecht mooie wijnen. De
befaamde wijncriticus Robert Parker erkende deze kwaliteit en noemt hun wijn ‘de beste Bordeaux Supérieur ter wereld’. De wijnen worden gemaakt van ongeveer 20 jaar oude stokken en staan op een leemachtige kalkgrond in perfect gesitueerde wijngaarden. Voeg dit samen met de passie van de wijnmakers en je krijgt zo’n Bordeaux waar je echt blij van wordt. Al was het alleen maar vanwege de combinatie van de zeer gunstige prijs en de topkwaliteit.


Château de Parenchère Bordeaux 2019 Blanc Sec

Na een slok van deze wijn ervaar je een opwekkende sensatie van energie, kruiden en frisheid. Gedragen door aroma’s van kruisbes en passievrucht. Het effect van de klassieke witte Bordeauxblend van de verfrissende sauvignon blanc, de milde sémillon en de geparfumeerde muscadelle. Met een extraatje; de afdronk is heerlijk lang en prettig.

 

 

Château de Parenchère Bordeaux Supérieur 2016

In goede jaren maakt Parenchère de Bordeaux Supérieur van 100% merlot. Deze versie uit 2016, een van de betere wijnjaren, is een feest der herkenning. Een dijk van een wijn, met een expressieve neus van cassis,
rode bes, ceder en vanille. In de mond dezelfde aroma’s maar dan net een tandje steviger. Fijne  gestructureerde smaak met volop rijp fruit en gepolijste tannines.

 

 

Viña Cobos - Pure terroirwijnen met originele twist.

 

Amerikaan Paul Hobbs is een man met lef. Als één van de meest invloedrijke wijnmakers verdiende hij zijn sporen in Californië. Daarnaast ging hij in Argentinië de uitdaging aan om een heel andere categorie wijnen te
maken. Hij ging daarbij niet uit van wat de commercie dicteert, maar wat het terroir kan geven. Hij zocht en vond de juiste plekken in de belangrijkste deelgebieden van het wijngebied Mendoza: Luján de Cuyo en Valle de Uco. Daar vestigde hij zijn Viña Cobos. In zijn jonge jaren leerde hij om landbouw innovatief en wetenschappelijk te benaderen. Sinds hij zijn eigen winery heeft, doet hij alles nét even anders, van het beheer van de wijngaarden tot de vinificatie van de wijnen. Het resultaat: wijnen die bol staan van eigenheid,
finesse, balans en complexiteit. 

 

Viña Cobos Felino Chardonnay 2018


Chardonnay, maar dan verrassend anders. Frisser dan veel van zijn soortgenoten plus een rijke smaakcomplexiteit met aroma’s van ananas, brioche en fijne kruidigheid. Toch voldoende vet, maar in balans met een levendig zuurtje en bittertje. Fraai geconcentreerd en een heerlijk lange finale.

 

 

 

Viña Cobos Felino Malbec 2019

Ga hier maar even voor zitten. Deze wijn verdient de volle aandacht. Meteen bij de start een heerlijk intens geurenpalet van zwarte bes, blauwe pruim, gebrande noten, wat tabak en vanille van de houtrijping. En wat je ruikt, dat proef je. Een fluweelzachte proefsensatie met een lange afdronk. 

 

 

Schola Sarmenti - Authentieke wijn uit Salento

 

Het was de liefde die aan de wieg stond van het ontstaan van Schola Sarmenti. Het huwelijk tussen de families Marra en Calabrese, en de daardoor gesmede familieband tussen de twee zwagers, was het begin van een hechte samenwerking. De familiewijngaarden werden samengevoegd, het Schola Sarmenti avontuur kon beginnen. Beide mannen kregen de kennis van het typische terroir van Puglia met de paplepel ingegoten. Geen wonder, hun familie had al 85 jaar geleden de wijnstokken aangeplant volgens het aloude Albarello systeem. Hierbij laat men slechts enkele trossen hangen om de beste kwaliteit te krijgen. En die trossen
zitten boordevol geconcentreerd sap. Op dit moment bezit het wijnbedrijf 77 hectares wijngaarden die dichtbij zee aangeplant staan. Men werkt hier zonder gebruik van chemische hulp- en bestrijdingsmiddelen.
Om het authentieke karakter van de wijnen uit Salento (Puglia) te behouden ligt de focus hier op de autochtone druivenrassen als negroamaro, primitivo, malvasia nera en susumaniello. Deze maand brengen wijn graag de Negroamaro Selection onder uw aandacht.

 

Salento (2018) Tempo al Vino Negroamaro Selection


Een heerlijke doordrinkwijn met een overdadige hoeveelheid fruit. Je ruikt en proeft bosbessenjam, pruimencompote en vijgenpasta. De heerlijke zwoele aanzet geeft de wijn een net iets zachtere smaak. Maar ook klein knisperend zuurtje, dat zorgt voor de perfecte balans. Door de rijping op rvs-tanks, zijn de tannine niet dominant en van de fijne soort. Concentratie en finesse voor een glas vol genot.