Laten we even terugblikken op alles wat wél positief was in 2020. Bijvoorbeeld dat het wijntijdschrift Perswijn ons heeft uitgeroepen tot Wijnimporteur van het jaar, voor ons hele assortiment van ‘goede, diverse en betaalbare’ wijnen. Een hele eer! En dat de fine fleur van Nederlandse wijnschrijvers, fan zijn van onze wijnen. Harold Hamersma, Nicolaas Klei, Pieter Nijdam en Onno Kleijn beschreven de afgelopen tijd een aantal van onze beste wijnen. Welke dat precies zijn, herhalen we nog even in deze folder. Want deze parels blijven uiteraard gewoon voor u beschikbaar.
HET BESTE VAN 2020 - HAROLD HAMERSMA
Wie kent hem niet? Hij is een echte BN’er in de wijn. Hij schreef talloze wijngidsen (o.a. de Grote Hamersma) Zijn wijnbeschrijvingen zijn ook regelmatig te vinden in het NRC Handelsblad en het Parool
Domaine Moulinier Cuvée Tradition 2019
Hierover schrijft Harold: ‘Een tijd terug maakte men bij Moulinier van deze cuvée een ‘zuidschuit’ met diepgang. Tegenwoordig gaat men voor een lichtere lading van bramenbakken, kersen en kersenlikeur, vanille en los gestorte mineralen. De wijn rijpt op rvs om zoveel mogelijk fruit te behouden. Dat is gelukt, de smaak is elegant en rond. Mét die licht kruidige ondertoon die zo typisch is voor de wijn uit Saint-Chinian.’’
Domaine de Montmarin Viognier 2019
Al sinds 1488 is Domaine de Montmarin in de familie. Inmiddels is het domein iets groter dan toen, ze beplanten nu 350 hectaren. Hun druiven worden optimaal rijp door de mediterrane zon, maar behouden frisse zuren en karakter door de verkoeling van de zeewind. Ze maken veel wijn voor een mooie prijs. Harold vindt de viognier ‘heel aardig’. Viognier, fris en fruitig zoals je hem graag
drinkt. Groene appeltjes voor de dorst.’
Pascual Toso Estate Malbec 2019
Je moet niet alles geloven wat op het etiket staat. Maar vooral zelf proeven, vindt Harold bij deze eigentijdse malbec van Pascual Toso. ‘Ook dit jaar is deze wijn weer gemaakt van stevig rood en zwart fruit. Trotse stoerheid en fiere tannines. Gastronoom van dienst adviseert via het achter-etiket om hem bij wit vlees met een lichte roomsaus te schenken… Vooral doen als er sprake is van een slechte kok. Dan proef je dat tenminste niet.’
HET BESTE VAN 2020 - NICOLAAS KLEI
Immer beroemd vanwege zijn Omfietswijngidsen, proeft regelmatig onze wijnen en schrijft
ook regelmatig in Elsevier.
Domaine de Dionysos La Devèze viognier 2020
Over de viognier van Domaine de Dionysos schrijft hij: ‘Veel viognier geurt aanstellerig als geparfumeerde chardonnay. Maar deze wijn toont z’n ware karakter. Weelderige doch ingetogen geuren van tropisch fruit en zwoele zomernachten’. En wat je ruikt, dat proef je. Bovendien blijft de smaak van deze wijn ook nog eens heerlijk lang hangen in je mond.
Domaine La Colombette Pinot Noir 2020
De mening van Nicolaas over de pinot noir van Domaine La Colombette is dat deze smaakt als: ‘Les Liaisons Dangereuses in een fles. Zwierig, fijnzinnig van karakter en ouderwets lichtvoetig van alcohol en ingetogen opgevoed op oud hout.’ Daar hebben wij niets meer aan toe te voegen!
Vinhas de Pegões Touriga Nacional 2019
Alles waar we nu zo’n behoefte aan hebben, zit volgens Nicolaas in deze touriga nacional. Volgens hem is dit een ‘oprechte, gezellig ouderwetse wijn. Met fruit, specerijen, knoestig hardhout, een brok dure chocolade en fijne tannines die van zessen klaar zijn. En dat alles voor een vooroorlogse prijs.’ Onze aanvulling is dat hij ook nog eens heel erg lekker is, deze ‘Portugees’.
HET BESTE VAN 2020 - PIETER NIJDAM
is wijncolumnist en culinair recensent. Zijn werk is regelmatig te lezen in de Telegraaf.
Domaine de la Foliette Vieilles Vignes 2019
Over deze wijn schrijft Pieter: ‘Muscadet kennen we nog van vroeger. Toen vaak schraal, zuur en spotgoedkoop. Meestal kieperden we hem in een pan met mossels en dronken daar dan iets anders bij. Vanwege het negatieve imago is de prijs niet veel gestegen, dit in tegenstelling tot de kwaliteit. Natuurlijk kun je er nog steeds mossels bij eten, maar een goede Muscadet komt pas écht tot zijn recht bij een plateau oesters.’ Hij heeft helemaal gelijk, wat ons betreft.
Ottella Nasomatto 2019/2020
Over de Nasomatto schrijft Pieter: ’Naso Matto betekent ‘gekke neus’ in het Italiaans. Waarom is een raadsel. In de neus van deze wijn tref ik niets geks aan. ‘Nasolungo’ zou daarom een treffender benaming zijn.’ Harold Hamersma is trouwens ook groot fan. ‘Helemaal geen gekke neus. Zeer aromatisch, rijke bloemenweelde met her en der een ontploffend citrusbommetje. Smaakt ook niet gek. Dikke zuivere ananas-citrussiroop, aangelengd met het puurste San Pellegrinowater’.
Château Pigoudet Aix-en-Provence Cuvée Classic 2019
De Château Pigoudet Aix-en-Provence (2019) Cuvée Classic is volgens Pieter een echte winnaar. Dit bleek uit zijn Rosétest 2020. ‘Ook al zo’n constante winnaar! Uitstekende verhouding prijs-kwaliteit. Met subtiel fruit van framboos en bloedsinaasappel. Lekker sappig met fijne zuren en een behoorlijke lengte.’
HET BESTE VAN 2020 - ONNO KLEYN
Onno Kleyn behoeft nauwelijks introductie. Schrijven over smaak, over eten en wijn is zijn lust en zijn leven. Dat is te lezen in al zijn 40 boeken. Daarnaast is hij culinair journalist en docent bij zijn Academie Culinair en Wijnschrijven.
Kurtatsch Pinot Grigio 2019
Hij proefde de Kurtatsch, Pinot Grigio (2019), uit Südtirol: ‘Deze verse Pinot Blanc is knijterdroog en geurt onbezonnen naar kweepeer en, als je hem niet recht uit de koelkast schenkt (want dan is hij te koud), naar tropisch fruit. De 190 leden van de Kellerei beheren samen 190 hectare. Dat is voor sommigen een bestaan, voor de meesten hobby in de achtertuin. Maar o, o, wat zijn hun wijnen
lekker. Een cliché, maar dan toch: vloeibare berglucht.’
Château des Adouzes Le Tigre 2018
Le Tigre, geeft Onno ‘dat gelukzalige gevoel dat je hier de wijn hebt om lekker mee op een eiland te gaan zitten. Nee, onbewoond hoeft niet, ben je mal. De Château des Adouzes had dat effect op me, zwoel en stevig, geruststellend lekker. Het producerende wijnbedrijf huist in de Faugères. En hier maken ze behalve treurige vermijdwijn ook dampend heerlijke. Zoals deze tijger van gelijke delen grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met een verrukkelijk stinkertje en sappige bramen, wat stroefheid, perfect in balans.’
Crocus L’Atelier 2018
Over de ‘Crocus’ vertelt hij: ‘De Californische wijnmaker Paul Hobbs opereert op allerlei plaatsen in de wereld, zoals Argentinië, Armenië en Spanje. Bij Cahors werkt hij samen met Bertrand Gabriel Vigouroux op wijngoed Crocus, wat een rijtje pakkende wijnen oplevert. De instapper heet l’Atelier, wat iets suggereert als een work in progress. Hij smaakt echter helemaal af. Inktzwart en ondoorzichtig als oud bloed, diep van geur, aroma’s van bramen en zwarte kersen, zuren en tannines prachtig in orde: een sappige kruising tussen moderniteit en geaarde traditie.
Proefpakket januari
Kunt u na al deze verleidelijke wijnbeschrijvingen niet meer kiezen? Geen nood, u vindt alle wijnen terug in het proefpakket van januari.
Download hier het volledige PDF bestand van de brochure >>>