Het is alweer midden in zomerperiode en zoals u gewend bent heeft Henri Bloem een nieuwe editie van de nieuwsbrief.
Ga met ons mee naar de natuur en figuurlijk weer op reis. Veel leesplezier
Domaine Moulinier – Luisteren naar de natuur
Vader Guy en zoon Stéphane Moulinier zijn vierde en vijfde generatie wijnmakers van het gelijknamige Domaine Moulinier. Guy leerde Stéphane al op jonge leeftijd dat de beste wijnen worden gemaakt door zo min mogelijk in te grijpen in de wijngaard. De druivenstok zoekt dan een natuurlijke staat van harmonie met natuur en klimaat, wat wijnen oplevert die typerend zijn voor
hun plaats van herkomst. In het geval van Moulinier, in Saint-Chinian (Languedoc), zijn dat zonnige wijnen met veel concentratie en intensiteit.
Tintelend Itliaans – Cantina Colli del Soligo Col de Mez
Cantina Colli del Soligo is een coöperatie in Valdobbiadene, midden in het hart van het oorspronkelijke herkomstgebied van Prosecco. De zeshonderd aangesloten wijnboeren streven samen naar het maken van de ideale prosecco: een bruisende, opwekkende zomerwijn met veel smaak en lichtvoetigheid. Met Col de Mez is dat alleraardigst gelukt. En deze vrolijke frizzante heeft slechts 11 procent alcohol, wat hem ideaal maakt voor in de picknickmand of bij de zondagsbrunch.
Frizzante & Spumante
Prosecco kent twee varianten: ‘frizzante’ en ’spumante’. Een Prosecco frizzante heeft een druk van maximaal 3 bar. Hij schuimt niet zo hevig en heeft dus geen muselet (champagnesluiting) nodig. In de mond voelt hij tintelend aan. Een spumante heeft, net als champagne en cava, een druk van tussen de 3 en de 6 bar en bruist dus krachtiger.
Chilenen op het wereld toneel
Met maar liefst 347 wijngaarden is De Martino in bijna alle wijnbouwgebieden van Chili actief. Dit maakt het mogelijk om te mixen en te matchen: voor ieder druivenras worden de beste 0mstandigheden gezocht én gevonden. Het is dus weinig verrassend dat De Martino niet alleen in kwantitatief opzicht, maar ook kwalitatief gezien één van de meest vooraanstaande Chileense wijnproducenten is. De ‘347 Vineyards’ serie demonstreert de hoge, constante kwaliteit die bereikt kan worden met zo’n groot aantal wijngaarden tot de beschikking. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding…
Breedste wijnland
Chili is na Argentinië de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het land heeft een vreemde geografische vorm: van noord naar zuid is het 4,270 kilometer lang en van oost naar west is het gemiddeld slechts 100 kilometer breed. Toch is de grootste variatie in klimaat en bodemsoorten te vinden op de oost-west oriëntatie, dus tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte. Een populaire grap onder Chileense wijnboeren is dat Chili niet lang, maar breed is.
Grote jongens
In het topsegment van De Martino vinden we een aantal Single Vineyard-wijnen die ieder jaar weer hoge ogen gooien bij de internationale wijnpers. Zo zijn de ’SV’ Chardonnay, Carmenère en ‘Vigno’ (gemaakt van 65 jaar oude carignan-stokken) complexe, serieuze wijnen van statuur. Ze worden vernoemd naar de wijngaard waar ze vandaan komen, zijn gemaakt met gevoel voor het terroir en hebben een groot rijpingspotentieel.
De internationaal bekende wijnschrijver Robert Parker beloont deze wijnen jaarlijks met zeer hoge noteringen.
Domaine Montangeron – Sprookjesachtig
In het oosten van Frankrijk, in een glooiend landschap, liggen tien dorpjes met dromerige namen als Saint-Amour en Fleurie. Het gebied is niet zo beroemd als de nabijgelegen Bourgogne, maar daardoor des te charmanter. De wijnboeren zijn er wars van pretentie en de wijnen zijn soms rustiek, maar vooral fruitig en levendig. Welkom in de Beaujolais! Bij Beaujolais denk je al snel aan de ‘En primeur’ wijnen die ieder jaar op de derde donderdag van november op de markt komen. En hoewel deze lichte rode wijnen deel uitmaken van een mooie traditie, moeten ze niet verward worden met de volle, intensere wijnen uit de tien ‘cru’s’ van de Beaujolais. Fleurie, verreweg de beroemdste, staat bekend als de Koningin van de streek, vanwege haar aromatische, fijnzinnige wijnen.
Ottella - Excentriek en stijlvol
Bij Cantina Ottella doen ze het net even anders. Oké, ze maken er heerlijke Luganawijnen die typerend zijn voor deze streek ten zuiden van het Gardameer. Maar daarnaast doen ze iets unieks: ze maken blends die bestaan deels uit de lokale druivenrassen trebbiano di lugana (wit) en corvina veronese (rood, bekend van de Amarone), en deels uit de bekende Franse chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Het resultaat? Excentrieke, stijlvolle wijnen met hier een daar een vleug van herkenning. Ottella maakt haar wijnen met grote zorg: de druiven worden met de hand geplukt en onder gecontroleerde temperatuur vergist, wat de frisheid en het karakter van het eindproduct ten goede komt.