Het is eindelijk zover, er zit lente in de lucht.
Dit is de periode waarin alles lichter lijkt, en kleurrijker en vrolijker is. Dat verandert meteen je smaak qua wijn. Opeens krijg je zin in lichtere, speelsere wijnen of wijnen die aansluiten bij dat positieve gevoel. Biologische wijn bijvoorbeeld, gemaakt door wijnboeren die moeite doen onze aarde zo goed mogelijk te behandelen. Of die zijn gemaakt met een duidelijke visie, zoals die van de familie De Martino
Biologische wijnen – Gemaakt met respect voor mens en natuur
Het lijkt zo vanzelfsprekend dat onze aarde elk jaar weer gaat bloeien in de lente. Maar ze heeft daar onze hulp hard bij nodig. Dat doen we door te kiezen voor biologische wijnen, die geheel in overeenstemming met de natuur gemaakt zijn. In het hele proces, van de wijngaard tot in de fles, wordt er gewerkt met respect voor mens en natuur. Bijvoorbeeld door de aanplant van ziekte-resistente moderne druivenrassen, zodat er niet met milieubelastende bestrijdingsmiddelen gewerkt hoeft te worden. Zo blijft het natuurlijke evenwicht in stand, en dat is een garantie voor ons én de toekomstige generaties om verantwoord te kunnen blijven genieten van wijn..
Domaine La Colombette Souvignier-Muscaris
Het was altijd al een innovatieve familie, de familie Pugibet van La Colombette. Zo waren zij voorlopers met het gebruik van de schroefdop en de aanplant van andere druivenrassen. Ook deze wijn is gemaakt van twee Duitse moderne rassen en die smaken samen verassend lekker. Fris fruitig, muskaat, lelietjes van Dalen, kortom een superfruitige wijn waar je een instant geluksgevoel van krijgt. Lente in je bol, kriebels in je buik en vooral geen zware alcoholische toestanden. Kom maar op voorjaarszon, dit is dé wijn voor op het terras.
Costers del Sió Siós Pla del Lladoner
Goede wijn wordt niet gemaakt in de kelder, maar in de wijngaard. En alleen een levende wijngaard kan levendige wijnen voortbrengen. Dat is de visie van Juan Porcioles, de man achter Costers del Sió. En dat proef je in zijn biologisch gecertificeerde wijnen van de ‘grote’ druivenrassen. De weelderige neus met tonen van ananas, meloen en banaan prikkelt gelijk de zintuigen. De fermentatie en rijping op nieuw eiken zorgt voor een prachtige complexiteit. Mooie gastronomische wijn!
Cantine Buglioni Il Bugiardo Ripasso
Je laat je graag beetnemen door deze ‘bugiardo’ (=leugenaar) want zijn rijke harmonieuze smaak en fluweelzachte aroma’s doen absoluut denken aan een Amarone. Geen wonder, want al het rijpe, rode fruit werd biologisch verwerkt. Daarna kreeg het ruim de tijd op hout en fles om op dronk te komen. Denk aan de aroma’s van kersenlikeur, rijpe pruim en wat donkere chocolade. En zo’n fijne frisse finale.
Domaine Fontanel Cistes
Al jarenlang maken ze bij Domaine Fontanel uitzonderlijke wijnen. Gebruik maken van de ‘terroirexpressie’ noemen ze dat. Door biologisch te werken blijft dit ook voor de komende generaties mogelijk. Mooi voorbeeld is de Cistes, waarin je dat iets zoute, die mineraliteit van de leisteenbodem proeft. Heerlijk in combinatie met de smaak van die zinderende zomerhitte in de zondoorstoofde, jammy bosvruchten en donkere rijpe pruim. Even karaferen, en je wordt beloond met een heerlijk gastronomische wijn.
Celler de Capçanes Mas Picosa
Ook de wijnboeren van de coöperatie Celler de Capçanes uit Montsant werken met respect voor de natuur. Een prachtig voorbeeld is deze wijn van Spaanse en internationale druiven. Garnacha met een beetje cabernet sauvignon en syrah en ook nog biologisch gemaakt. Het is de basis van een super zuivere, pure wijn, die zeer eigentijds géén rijping kreeg op hout. Wel rijpte hij vijf maanden ‘sobre lias, oftewel op de eigen gistcelletjes. Qua smaak levert dat een wijn met krakend vers zwart fruit op, gecombineerd met een randje aardsheid, afgetopt met een heerlijke bite.
De Martino vooruitgang met behoud van het goede van vroeger
Met je tijd meegaan. Maar ook het goede van vorige tijden behouden. Dat is het motto van de familie De Martino. Het begon ooit in 1934, toen de Italiaan Pietro De Martino de grote oversteek naar Chili maakte. Hier vond hij in Isla de Maipo dé plek om klassieke wijnen met een hele eigen stijl te maken. Nu in 2022, vier generaties later zijn de Martino mannen van nu nog steeds pioniers. Ze zijn het eerste wijnhuis van Zuid-Amerika dat volledig C02-neutraal werkt. Ook in de kelder zijn ze hun tijd ver vooruit. Ze rijpen een deel van de wijnen in Tinajas, traditionele Chileense aarden amforas. En voor houten vaten gebruiken ze hout van Rauli, de inheemse Chileense eikenboom. Dat zorgt ook voor minder CO2 uitstoot en voor echte Chileense terroir expressie. Maar bovenal maken ze ontzettend goeie wijnen! Een goeie reden dus voor deze minispecial over dit bijzondere wijnhuis.
De Martino Sauvignon Blanc Estate
Bij sommige wijnen is er geen enkele twijfel mogelijk over het gebruikte druivenras. Ruik aan het glas en de wervelende energie van deze sauvignon blanc swingt eruit. Van die typische buxus, frisse groene appel, en sappige limoen. Een slok voorjaar in wijnvorm.
De Martino Chardonnay Legado Reserva
Alleen echte wijnmakers zoals De Martino weten hoe ze met houtrijping een Chardonnay net dat beetje extra kunnen geven. Perfecte balans met een heerlijke hint van brioche met een likje boter. Ervaar de natuurlijke aroma’s van deze veelzijdige druif. Malse mango, sappige ananas en romige banaan. Uiteraard is dit alles uitstekend in balans met zo’n opwekkend zuurtje.
De Martino Carmenère Estate
De kwaliteit van een wijnhuis bepaal je aan de hand van zijn ‘entry level’ wijnen. Proef deze Carmenère Estate zonder poeha en weet dat het goed zit. Een fruitige, sappige wijn met pit. Typisch carmenère, zwarte bessen en kruidigheid, veel smaak en met een royale afdronk. Een opwekkend goed glas voor elke dag!
De Martino 25th Anniversary edition Carmenère
Al 25 jaar maakt De Martino wijn van de carmenère druif. Deze van origine Franse druif heeft helemaal zijn plek gevonden in de Maipo Valley en is van bijzondere grote klasse als hij groeit in de Alto de Piedras Single Vineyard. Om dit jubileum te vieren maakte wijnmaker Nicolas Perez een limited release, met streng geselecteerde druiven. Ervaar de geweekte pruimen op sap, die krokant gebakken bramentaart met een drupje tabasco. Kruidig, spicy en een hint van vanille. Zachte tannine en een eindeloze afdronk. Lang leve de Carmenère van de Martino.
De Martino Carmenère Single Vineyard Alto de Piedras
Als je echt iets heel moois wilt drinken, dan kies je voor een ‘Single Vineyard’. Wijn gemaakt van streng geselecteerde druiven uit die ene, bijzondere wijngaard. Wijn van het allerbeste terroir, zorgvuldig gevinifieerd op het allerfijnste Franse eiken. Dan krijg je wijn waar je de chique glazen voor pakt. Om beter te kunnen genieten van de enorme complexiteit en power van deze unieke wijn. Leun achterover en proef de sensatie van de elkaar opvolgende aroma’s van gekonfijte zwarte kers, rijpe pruim, een hint van peper en de eerste espresso van de dag.
Biologisch Proefpakket
Stel je voor, je hebt zin gekregen om alle biologische wijnen te proeven. Gewoon omdat het kan. Niks keuzestress, je kunt ze állemaal proberen. Dus nodig je beste vrienden uit, poets de glazen op en ga op wijn avontuur. Voorjaarskriebels zijn inbegrepen.
De Martino proefpakket
Dat De Martino de grote verscheidenheid aan terroirs en microklimaten uitstekend begrijpt is te merken aan het grote aanbod van wijnen die zij produceren. Benieuwd naar andere pareltjes van De Martino? Wij hebben een mooie, uitdagende proefdoos samengesteld.
Weingut Knab - Specialist in bijzondere burgunders
Duitse wijn, dat is een klasse apart. Niet in de eerste plaats omdat het een ‘cool climate’ wijngebied is, waardoor wijnen echt anders smaken, ook vanwege de praktisch ingestelde wijnboeren. Deze maken uitstekend gebruik van de mogelijkheden van het gebied. Bij Weingut Knab weten ze precies waar ze de stokken van hun geliefde ‘Burgunders’ moeten planten om de löss bodem met vulkanisch gesteente te laten spreken in hun loepzuivere en spannende wijnen van de grauer, weisser en spätburgunders.
Weingut Knab Grauburgunder Endinger Engelsberg
Deze grauburgunder is geen verlegen type, dit is een glas vol spanning, mineraliteit en raffinement. De Duitse variant van de populaire pinot grigio verdient minstens zoveel aandacht. Veel intensiteit van rijp en rond boomgaardfruit en een intense afdronk.
Weingut Knab Spätburgunder Endinger Engelsberg Holzfass
Holzfass staat er op het etiket van deze wijn, dat zijn de grote en oude houten vaten waarop deze heerlijke rode wijn mag rijpen en zorgt voor complexiteit. Deze spätburgunder is mooi geconcentreerd en gelaagd. Je proeft beheerst zoet van rijpe pruim en aardbei, een vleugje herfstbos met wat zoethout
Proefpakket maart
Bij Henri Bloem zijn we dag-in-dag-uit bezig te bedenken met welke wijnen we onze klanten blij mee kunnen maken. We proberen een mooie variatie te maken qua herkomst én we kijken naar wat er tijdens deze maand op het bord terecht komt. Want een goeie wijn-spijs combinatie is iets waar iedereen blij van wordt. Hiervan maken we een mooi proefpakket. Voilà, de keuze van maart met twaalf uiteenlopende wijnen die naadloos aansluiten met wat het seizoen ons brengt.