November is heerlijk..!
November is de maand waarin we volop in de herfstsfeer zitten, met allerlei weertypes die je wel voorbij ziet komen. Dat geeft zin in verwarmende en gulle wijnen vol smaak, perfect passend bij dit kleurrijke seizoen. In deze folder stellen we een aantal herfstoppers voor. Met een proefnotitie én een suggestie voor de bijpassende maaltijd.
Pascual Toso Estate
De geschiedenis van het Estate Pascual Toso leest als een roman. Een Italiaanse familie, die vanuit het niets is begonnen en zich heeft opgewerkt tot een van de meest succesvolle en belangrijkste wijnproducenten van Argentinië. Dat doe je met de hele familie, maar ook met hulp van experts. Zoals wijnwizzard Paul Hobbs, dé Amerikaanse wijnconsultant. Hij bracht zijn expertise met zich mee en dat resulteerde in koopwaardige wijnen.
Pascual Toso Chardonnay
Het beste van twee werelden; Roestvrij staal voor een koele vergisting van de chardonnay druiven en daarna Amerikaans hout om de wijn te laten rijpen voor wat warmte. Het effect: een zwoele fruitbom met frisse touch met aroma’s van ananas, kweepeer, gele appel en citrus. Lekker crispy en toasty in de mond dankzij fijne, opwekkende zuren en een vleugje vanille.
Pascual Toso Malbec
Als Argentijnse wijnproducent kun je niet om malbec heen. Want deze druif is zó op z’n plek in Mendoza dat hij zich van zijn allerbeste kant laat zien. Een typische Pascual Toso Malbec is vol, romig en tegelijkertijd krachtig. Smaken van donker rijp fruit: pruim en braam en zo’n hint van viooltjes. 40% van alle wijn krijgt 10 maanden houtrijping. polijst alle harde randjes. En dat proef je.
Domaine Guy Moulinier - Franse Meesterblenders
In het diepe zuiden van Occitanie ligt het wijngebied St-Chinian. Een heel bijzondere AOP vanwege de enorme variatie in bodemsoorten. Denk aan schist, klei-kalk en zandsteen bodems, die elk een ander smaakaccent geven aan de lokale druiven als syrah, grenache en mourvedre. Deze variatie zorgt voor een zeer divers aanbod qua wijnen. En dat past helemaal bij de stijl van vigneron Guy Moulinier, een meester in het blenden van wijnen met een bijzondere diepgang. Elke cuvée is weer een verrassing.
Domaine Guy Moulinier Viognier
De viognier heeft haar wortels in het noorden van de Rhône, maar Guy Moulinier maakt er in Saint-Chinian ook een fantastische wijn van met een mooie frisheid en finesse. De wijn is intens qua smaak en bijzonder aromatisch door de verleidelijke mix van exotisch fruit zoals mango, rijpe ananas en een sappige perzik. Verder een fijne bite qua bitters en een verfrissend zuurtje, vol en romig met fijne frisheid.
Domaine Guy Moulinier Les Sigillaires
Hoe ouder de wijnstok, hoe geconcentreerder het druivensap. Het wordt wel steeds minder qua hoeveelheid, maar wijnmakers met oog voor kwaliteit koesteren dus deze Vielles Vignes. Ook cuvée ‘Les Sigillaires’ komt van oude wijnstokken. Dat proef je aan de intense smaak en de enorme diepgang. Geef hem wat ruimte in een karaf en ervaar de kracht van deze wijn met dat rijpe volle zwarte fruit, wat houtlagering in zeer bescheiden vorm, en die licht kruidige laurier ondertoon die zo typisch is voor de wijn uit Saint-Chinian. Vol, kruidig en elegant.
Garofoli
La Dolce Vita: heerlijk eten, verfijnde wijn en een eeuwenoude cultuur, dat is de heerlijke mix van Italië. Dankzij het wijnhuis Garofoli genieten ook wij hiervan. Zij weten namelijk als geen ander hoe ze de wensen van de moderne wijndrinker kunnen vertalen in wijnen met diepgang en karakter. Echte authentieke Vini Marchesi die dankzij hen niet alleen maar gedronken worden door de lokale bevolking en de toeristen. Met de klassieke druivenrassen uit dit gebied weten ze keer op keer weer verrassende wijnen te maken. Ook wij van Henri Bloem zijn grote fans. We kopen er niet voor niks al meer dan 30 jaar wijn.
Garofoli Colle Ambro
Wat je van ver haalt is meestal lekker. Zo ook de wijn van de blend van de montepulciano en de sangiovese druif. Dan is het een originele Rosso Piceno, de grootste DOC van de regio Marche in Midden-Italië. Wat ons betreft maakt Garofoli de beste. Je proeft veel, rijpe kers en braam, kruidigheid en een hint granaatappel. Vergis je niet, dit is gebottelde power en structuur vanwege de aanwezige maar aangename tannines.
Garofoli Piancarda
Hij komt uit dezelfde familie, maar toch is deze wijn van een ander kaliber. Hij is namelijk net een beetje verfijnder en eleganter. En dat komt omdat de montepulciano druiven (100%) van een ander terroir komen. Namelijk van de Piancarda di Masignano, aan de voet van de Monte Conero. In het glas zo’n lekker knapperig Italiaans bittertje dat prima combineert met de aroma’s van zwart fruit als rijpe kers en braam. Er zit niks zwaars in deze wijn, ook door et opwekkende frisse zuurtje.
Monteabellón - Moderne Spaanse kunst
Als je het over rode Spaanse wijn hebt, dan gaat het al snel over wijn van de tempranillo druif. Maar de herkomst, daar waar deze druif is aangeplant, is heel belangrijk. De beste regio’s zijn natuurlijk Rioja en Ribera del Duero. Juist daar heeft de familie Garcia van Bodegas Monteabellón hun wijnstokken staan. Fijn voor ons, want ze weten als geen ander hoe wij onze wijn het lekkerst vinden. Niet zwaar en log, maar fris met een fijn accent op fruit. Ze worden - voor Spaanse wijnen - heel modern gemaakt, dus op staal of met bescheiden houtrijping. Zin in een uitstapje naar de Spaanse zon? De familie ontvangt je met open armen op hun bodega in Ribera del Duero. Voor de echte ‘Monteabellón experience’.
Monteabellón Roble
Een hint van zwoele kruidigheid, met wat vanilletonen van het vat. Primair, dus fruitig qua stijl, maar wel met die tempranillo spierballen. En olé, een typische ‘roble’. En dat staat duidelijk vermeld op het etiket. Want de smaken van Ribera del Duero wijnen met roble- , crianza-, reserva- of gran reserva houtrijping lopen nogal uiteen. Gelukkig maar, zo is er voor ieder wat wils. Deze roble wijn rijpte slechts korte tijd, ± vijf maanden op hout. Vandaar de fijne frisheid in de wijn.
Monteabellón Crianza
De crianza is een stuk krachtiger van geur, smaak en zelfs qua looks. Maar deze kreeg dan ook bijna een jaar langer de tijd om te rijpen dan de Roble. Dit is typisch het resultaat van de rijping op eikenhouten vaten. De smaak is kruidig met een handje zwarte bessen en rijpe kersen. Qua mondgevoel blijft hij zacht, door de bescheiden tannines. Geef je wijn even de tijd in het glas en je wordt beloond met de smaken van mokka, vanille en een vleugje koffie. Heerlijk lange afdronk.