Eindelijk herfst!
Wat is het toch heerlijk dat we vier keer per jaar een totaal ander seizoen hebben. Met elke keer weer van die vertrouwde dingen die daarbij horen. Nu gaan iedere dag de lampen weer wat vroeger aan en gaan we weer terug naar binnen. Bij zo’n nieuw seizoen eten en drinken we weer heel anders. Van die fijne herfstgerechten en bijpassende wijnen die net even wat meer warmte geven. Ga net een stapje verder en denk eens aan gerechten met wild. Vanaf oktober zijn fazant, eend, duif, konijn en hert weer beschikbaar. Wacht dus niet tot Kerstmis en geniet nu van al dit lekkers. Geniet van de herfst!
Domaine Guy Moulinier - Wijnmaker met lef
Vigneron Guy Moulinier en het wijngebied St-Chinian zijn een perfecte match, want ze zijn allebei even eigenzinnig. St-Chinian is dat vanwege zijn bijzondere variantie in bodemsoorten. Er zijn schist,klei-kalk en zandsteen bodems die elk een ander smaakaccent geven aan de lokale druiven. En Guy is van dezelfde categorie, want die durft het aan om deze druiven te blenden tot wijnen met een bijzondere diepgang. Alleen talentvolle wijnmakers mét lef kunnen dit.
Domaine Guy Moulinier Saint-Chinian Viognier
Guy’s wijnen zelf zijn van het kaliber levendig en karakteristiek. Zo ook zijn viognier. Van zichzelf al geen doetje qua smaakintensiteit, maar als ‘Moulinier-wijn’ een ware persoonlijkheid. Naast de klassieke kenmerken als vol en romig met fijne frisheid, is deze viognier ook bijzonder aromatisch. Een verleidelijke mix van exotisch fruit, denk aan mango, rijpe ananas en een sappige perzik. En dan met een fijne ‘bite’ en een verfrissend zuurtje.
Domaine Guy Moulinier Saint-Chinian Les Sigillaires
De ‘Les Sigillaires’ is gemaakt van het druivensap van zeer oude wijnstokken. Die geven minder rendement, maar tegelijkertijd meer geconcentreerd sap. Daar maak je wijn van met veel smaak en diepgang. Dit is zo’n wijn waar je echt even de tijd voor moet nemen. Het is een krachtige wijn met dat rijpe volle zwarte fruit, wat vanille in zeer bescheiden vorm en die licht kruidige laurier ondertoon die zo typisch is voor de wijn uit Saint-Chinian. Vol, en tegelijkertijd kruidig en elegant.
Toso Estate Italiaanse basis met Amerikaanse flair
Neem wat Italiaanse wortels, plant ze in een van de meest succesvolle wijnregio’s in Argentinië, en geef ze een vleugje Amerikaanse voeding. Een garantie voor succes. Dit staat voor de van origine Italiaanse familie Toso, die zich in Maipú, Mendoza vestigden. Generaties later zijn ze een van de belangrijkste wijnproducenten aldaar en worden ze bijgestaan door wijnwizard Paul Hobbs, dé Amerikaanse wijnconsultant. Tegenwoordig is Pascual Toso één van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen in Argentinië. Ze maken wijn van de bekendste druivenrassen ter wereld.
Toso Estate Chardonnay
Best of both worlds; Roestvrij staal voor een koele vergisting en Amerikaans hout voor de broodnodige warmte. Het effect: een zwoele fruitbom met frisse touch (ananas, kweepeer, gele appel en citrus). Lekker crispy en toasty in de mond dankzij fijne, opwekkende zuren en een vleugje vanille.
Toso Estate Malbec
Als Argentijnse wijnproducent kun je niet om malbec heen. Want deze druif is zó op z’n plek in Mendoza dat hij zich van zijn allerbeste kant laat zien. En die is vol, romig en
Monteabellón - moderne wijnen uit de beste wijnregio’s in Spanje
De familie Garcia van Bodegas Monteabellón is geen onbekende als het gaat om het maken van wijnen in die Spaanse wijngebieden die er écht toe doen. Ze hebben hun wijnstokken staan in Ribera del Duero, Rueda en in het bekendste rode wijn gebied Rioja. Ook weten ze als geen ander hoe wij onze wijn het lekkerst vinden. Ze zijn namelijk zonder uitzondering modern gemaakt, op staal of met -bescheiden- houtrijping. Heb je nog geen trip geboekt voor de herfstvakantie? De familie ontvangt je met open armen op hun bodega in Ribera del Duero. Voor de echte ‘Monteabellón experience’.
Monteabellón Rueda Verdejo
De tintelfrisse Verdejo van Monteabellón is een heerlijk glas. Super als aperitief en verfrissend als maaltijdbegeleider bij veel lekkers uit de zee. Een unieke smaakcombinatie van exotisch fruit, anijs, een geel appeltje, een prikkelend bittertje en opwekkende zuren. Elke slok blijft heerlijk lang nazinderen in je mond
Monteabellón Roble
Spaanse wijn is altijd op dronk. Want de bodega’s houden ze namelijk net zo lang vast, tot de juiste rijping is voltooid. Daarna staat op het etiket of de wijn een roble- , crianza-, reserva- of gran reserva houtrijping heeft. Bij deze roble is het zo dat de wijn korte tijd, slechts vijf maanden, op hout heeft gerijpt. Daardoor proef je in deze wijn wel die hint van zwoele kruidigheid en wat vanille van het vat. Hij is fruitig en fris, maar heeft echt ook wel die tempranillo spierballen.
Monteabellón Crianza
Bijna een jaar langer dan de Roble kreeg deze 100% tempranillo crianza de tijd om een krachtige karakter te ontwikkelen. Het resultaat van de rijping op eikenhouten vaten: Kruidig met een handje zwarte bessen en rijpe kersen. Zachtere tannines en die heerlijke romigheid. Geef je wijn even de tijd in het glas en je wordt beloond met de smaken van mokka, vanille en een vleugje koffie. Daar hoort een stevig gerecht bij. Heerlijk lange afdronk.
Le Cecche Het verhaal van Jan de Bruyne
Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer. Dit in een van de mooiste wijngebieden van Italië, de Piëmont. Daar maakt hij spannende wijnen van een originele blend, te weten van de nebbiolo-, barbera-, en de dolcettodruif. Dat is zelfs voor de Italianen een bijzondere mix. Maar daar trekt Jan zich niets van aan. Hij maakt gewoon wat lekker is.
Le Cecche Langhe Rosso
“Il meglio di tre mondi’ Oftewel, het beste uit drie werelden. Dan bedoelen we de warme kruidigheid van de barbera, het fruitige van de dolcetto, en de spierballen van de nebbiolo. Kortom de Rosso van Jan. Kruidig, elegant en krachtig met een speels fruitaccent. Fantastisch inzetbaar bij alles wat bij de herfst past. De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.
In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba
Waar heeft u het vak geleerd?
‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de landbouwingenieur die je begeleidt.
Wat is voor u belangrijk in uw wijnen?
‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’
Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl vanwijn maken het meest beïnvloed?
‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’
Hoe lang maakt u al wijn?
‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’
Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?
‘Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten.
Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?
‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd.
Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?
‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken. ‘
Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?
‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’
Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?
‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’
Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?
‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’
Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.
‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’
Wijn bij wild Elk wild z’n wijn
Zoveel wild, zoveel wijn. Maar let wel, niet alleen het vlees, ook de saus en de specerijen die worden gecombineerd bij de maaltijd, zijn van grote invloed op de smaak. En dus op de keuze van de bijpassende wijn. Basisregel is dat hoe groter het wild is, hoe krachtiger de wijn moet zijn. Klein wild gaat goed met iets elegantere wijnen. Groot wild vraagt om krachtige wijn met stevige houtrijping.
- Duif
- Kies voor een elegantere wijn met bescheiden houtrijping. Bijvoorbeeld de Monteabellón Roble.
- Fazant
- Een verassende combinatie bij fazant is een hout gelagerde chardonnay. Wijn en vogel zijn in perfecte harmonie door de smaakinvloed van de oesterzwammen.
- Konijn
- Konijn in mosterdsaus en Provençaalse kruiden past perfect bij de Les Sigillaires van Guy Moulinier. Wijn en gerecht hebben namelijk dezelfde smaakintensiteit.
- Wilde en tamme eend
- Er is een groot smaakverschil tussen beide. Wilde eend heeft een intensere smaak en is dé match bij de Toso Estate malbec. Maar doe er dan wel wat gekonfijte vijgen bij.
- Hert
- Hert vraagt om een wijn met een krachtig karakter en houtrijping. De Monteabellón Crianza smaakt voortreffelijk bij hertenbiefstuk met wildsaus en rozemarijn.
Proefpakket oktober