Lang leve de herfst

De fantastische warme zomer maakt plaats voor de koelere herfst. De bladeren kleuren langzaam van groen naar rood en oranje. In het bos staan prachtige paddenstoelen en buiten is het om acht uur al weer donker. Tijd dus om binnen heerlijke wijnen te drinken waarin je nog een vleugje zomerse warmte terug proeft en die je verleiden ot het betere tafelen.

Proefpakket

Ben je op zoek naar avontuur in wijn? Wil je wel eens een nieuwe druivensoort of wijnregio proberen? Probeer ons oktober proefpakket. Kies online of in de winkel voor een doos vol variatie. Zo is het, zonder keuzestress, rustig kennismaken met een aantal verschillende soorten wijnen. Eerlijke wijnen, complexe wijnen, frisse wijnen, krachtige wijnen, klassieke wijnen en uiteraard ook makkelijke wijnen. De hele wereld aan wijn, slechts een muisklik verwijderd van je glas.

 

Brown Brothers - Innoverende wijnpioniers uit Australië

Een van de belangrijkste wijncontinenten is Australië. Een zogenaamd ‘nieuwe wereld’ wijnland. Maar wat is nieuw? Brown Brothers is een winery die al een tijdje bezig is. Gevestigd in 1889 wordt het inmiddels geleid door de 4e generatie brothers (and sisters). Die zijn vooral heel sterk in innovatie en het experimenteren met druivenrassen. Met name die rassen die niet voor de hand liggen in het hete Australische klimaat. Volgens eigen zeggen zijn ze een bedrijf met een lange traditie, maar geen traditioneel wijnbedrijf. Daarom draaien ze hun hand niet om voor een enorm uitgebreid assortiment van uiteenlopende cépagewijnen (=wijn van één druivenras). Van de traditionele heavy bodied shiraz, tot een tintelfrisse moscato. Als laatste kwam daar ook nog een mousserende wijn bij. Het enige criterium is dat alle wijnen perfectly delicious moeten zijn. En dat zijn ze.

Brown Brothers Sauvignon Blanc ‘1889’

Dit is een klassieker uit het Brown Brothers assortiment. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een sauvignon blanc kan smaken. Eerst proef je dat kenmerkende groen-grassige met wat limoen. Maar al snel nemen de volle en iets tropische smaken van honingmeloen en passievrucht het over. Heerlijk verfrissende en opwekkende wijn.

Brown Brothers Heathcote Shiraz ‘1889’

Syrah is dat beroemde druivenras uit de Franse Rhône. Shiraz is zijn broer, die lang geleden naar Australië verhuisde en zich inmiddels perfect thuis voelt in de wijngaarden van de broertjes Brown. En aangezien ze beiden van twee totaal verschillende terroirs afkomstig zijn, smaken ze ook heel anders. Door de veel hogere temperaturen en de intens schijnende Australische zon kreeg de shiraz in de loop van de tijd een dikkere schil en is het sap intenser van smaak. Dat betekent smaken van zwarte bes, peper en specerijen, maar dan tot de macht 2. Alles is net even wat steviger en krachtiger aangezet dan bij de Rhône-variant, behalve qua tannines. Die zijn soepel en zacht. Combineer deze wijn met een stuk stevig vlees en de tannines smelten op je tong.

Conde Valdemar - Iedereen zijn eigen Rioja 

Met de tijd meegaan, en tegelijkertijd vast houden aan je eigen stijl. Dat is een uitdaging voor ieder wijnhuis. Een voorbeeld van hoe dat zeer goed kan is Bodegas Valdemar. De nieuwe (vijfde) generatie Martinez - Bujanda (Jesus, Carlos en Pilar) innoveren constant op het vlak van vinificatie en houtrijping. Anderzijds houden ze vast aan de eisen die ze stellen aan de kwaliteit en uitstraling van hun wijnen. Daarom zijn ze al jaren (ook sinds 1889, wat een toeval) een begrip in Rioja, maar ook ver daarbuiten. In tegenstelling tot de meeste Spaanse bodegas kweken ze hun eigen druiven. Zo houden ze zelf de controle over het fruit. Ze bepalen de beste terroirs voor iedere druivensoort. Alleen de beste druiven worden door hun vermaarde keldermeester Gonzalo Ortiz verwerkt tot wijn. Vervolgens liggen deze wijnen te rijpen in hun spectaculaire wijnkelders. Daar rusten de wijnen vele jaren tot ze écht klaar zijn om te worden gedronken. Langer wachten loont hier dan ook nauwelijks. Na aankoop zijn de wijnen perfect drinkbaar.

Het gouden kwartet

De Conde de Valdemar Tinto (Jovèn), Crianza, Reserva en Gran Reserva. Hét gouden kwartet, en absoluut onverslaanbaar als het gaat om hun verhouding van prijs en kwaliteit. Een van de grote voordelen is dat ze zo heerlijk herkenbaar zijn. Voor iedereen is er een eigen stijl Rioja.  

Conde Valdemar Tempranillo

Niet alle wijnen uit Rioja zijn houtgelagerde krachtpatsers. Sterker nog, er is een groeiende groep consumenten die houden van lichtere, speelse wijnen met het accent op fruit. Van die wijnen die heerlijk zijn bij de lunch als je ze op ± 16 graden serveert. Lekker fruitig, (bos) bessig en voorzien van een flinke dosis sap. Op de achtergrond heeft deze wijn iets bloemigs, denk aan paarse viooltjes.

Conde Valdemar Crianza

De Valdemar crianza heeft een medium body, smaakt naar vol zwart fruit met een rode frisse bes erdoorheen gelardeerd. Ook proeven we het kenmerkende accent van kruidige kokos en een hint vanille. Dit komt omdat veel producenten in Rioja, als een van de weinige klassieke Europese wijngebieden, vasthouden aan de rijping op Amerikaans eikenhout. 

Valdemar Rioja Reserva

Het allerleukste van wijnproeven is wijn vergelijken. Zeker als het wijnen uit één wijnstreek en van één wijnboer zijn. Dan kun je heel goed je voorkeur qua smaak bepalen. De één houdt van lichter en frisser, de ander wil graag wat meer kracht en body in zijn wijn. De reserva heeft, vergeleken met de crianza, net even wat meer. Meer verdieping, meer smaak, en wat meer karakter. Kortom het is toch een behoorlijk andere wijn. Wat wel hetzelfde blijft is de volle rijpheid, qua tannine en qua zwart fruit. En dat kruidige, met een fijn accent van donkere chocolade.

Conde Valdemar Finca Alto Cantabria blanco

De meest aangeplante witte druif uit Rioja is de viura. Dé druif waar ze bij Valdemar een overheerlijke gastronomische witte Rioja van maken. In eerste instantie heb je het niet echt in de gaten, maar de frisse zuren (denk aan een groen appeltje) houden deze krachtige stevige witte wijn zeer verteerbaar. Heerlijke combinatie van de aroma’s van rijpe perzik en dat zachte botertje van de houtrijping.

Conde Valdemar Gran Reserva

Ook bij wijn heb je baas boven baas, en in dit geval is het de Gran Reseva die met stip op één staat als het gaat over groots genieten. Deze ‘oude baas’ is gemaakt in 2012 en heeft inmiddels ruim de gelegenheid gehad om te rijpen. Hij ontwikkelde in die periode prachtige tertiaire (rijpings)tonen van peper, koffie, bittere chocolade en cederhout. Het fruit is een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar je herkent nog wel het zwarte fruit van bes en pruim. Ga voor zo’n wijn maar eens rustig zitten; de afdronk is eindeloos.

Conde Valdemar Tempranillo Blanco

De tempranillo is een blauwe druif met sterrenstatus. Er is ook een, veel minder bekende, witte variant. Deze ontstond na spontane mutatie, en heeft sinds 2004 zijn vaste plek gekregen in de witte rioja’s. En terecht, want deze wijnen zijn muy delicioso. Iets ziltig, fris en aromatisch met een levendige expressie van limoen, tropisch fruit en de fijne bitters van grapefruit. Er zit niks zwaars in deze wijn met een florale en bijzonder lange afdronk.

Bodegas Sommos - Adembenemend mooi

Adembenemend mooi en zeer functioneel. In het hart van Somontano in Spanje vind je een oogstrelend architectonisch hoogstandje. In deze ‘state of the art’ bodega maakt men slim gebruik van de zwaartekracht om de oogst te verwerken. Dit proces scheelt enorm in de kosten. Niet onbelangrijk, want van de 355 hectare komen héél veel druiven. Van twaalf verschillende soorten om precies te zijn, inheems en internationaal. Deze krijgen allemaal een eigen behandeling, afhankelijk van welke wijngaarden de druiven afkomstig zijn en wat voor soort wijn ervan gemaakt gaat worden. RVS-tanks, betonnen kuipen of juist eiken barriques worden gebruikt tijdens vinificatie en rijping, om de Sommos wijnen hun eigen karakter te geven.

Bodegas Sommos Chardonnay Gewürztraminer

Er is voor elk wat wils in deze wijn, gemaakt van twee tegenpolen qua druif. De kruidige frisheid en bloemige aroma’s komen van de frivole gewürztraminer, de tropische smaken van rijpe mango en ananas van de romige chardonnay. Heerlijk ronde wijn met een vetje, levendig zuur en een frisse kruidigheid. 

Bodegas Sommos Merlot Tempranillo

Tempranillo als frisse fruitbom: Dat krijg je als je hem maakt op dezelfde wijze als in de Beaujolais gebruikelijk is. Blend hem daarna met wat sappige merlot en laat hem nog een paar maanden op RVS tank rijpen. Het resultaat is een toegankelijke wijn die bol staat van smaak. Je proeft zwarte bes, braam, kers, oregano en wat witte peper. Een eersteklas aperitiefwijn, maar ook heerlijk bij zachte kazen.

Schola Sarmenti  

Schola Sarmenti Nauna

Elk zichzelf respecterend wijnhuis heeft zijn eigen topcuvée. Bij Schola Sarmenti is dit de Nauna. Het is een blend van de mooiste en rijpste druiven van de negroamaro en primitivo. Samen zijn ze een bijzonder geslaagd duo die versmelten in een grote en machtige wijn. Met weer dat rijpe fruit, maar nu als extraatje met accenten van balsamico, bittere chocolade, kruidige pijptabak en aroma’s van cederhout. Wil je vast oefenen voor de feestmaaltijden in december, dan is dit dé wijn om uit te proberen.  

Schola Sarmenti Salento Antièri Susumaniello

Het is niet de meest bekende druif, deze susumaniello. Het is een oeroud druivenras uit Puglia. De druif was bijna uitgestorven maar bij Schola Sarmenti houden ze hem gelukkig in ere. En terecht, want een 100% susumaniello is wijn waar je u tegen zegt. Hijis vol, rijk en zeer geconcentreerd met smaken van zeer rijp zwart zomerfruit, donkere chocolade, peper, een shot espresso en een toets vanille. Dit is nou typisch een wijn om lang mee te tafelen, met herfstachtige gerechten die net zo intens als deze wijn.  

Schola Sarmenti Cubardi Primitivo

Zoet zondoorstoofd zwart fruit, een dikke laag bessenjam op beboterde toast, donkere chocola, mokkabonen en tabak. Dat is wat je ruikt, maar ook proeft in de Cubardi. Een sappige primitivo met  ooral véél smaak. In je mond blijft hij lekker vol en fluwelig met zachte tannines. Aan tafel combineert deze krachtpatser geweldig met stevig eten, zoals gerechten met wild. Kom maar op met die herfst.  

Chateau des Adouzes - De kracht van de tijger

Chateau des Adouzes Le Tigre

In de uitlopers van de Cevennen, in de Languedoc-Roussillon, worden de druiven verbouwd voor deze “tijger”. Het terroir bevat zeldzame schilfersteen, waarop meer dan 70 jaar oude wijnstokken van voornamelijk grenache en carignan staan. Om het eigen karakter van de druiven optimaal terug te laten komen in de wijn, worden alle druivensoorten afzonderlijk gevinifieerd en daarna pas geblend. De kracht en balans in deze stoere wijn zijn dan ook de naam Tigre waardig. Het wijnhuis werd begin 2018 aangekocht door de eigenaren van Domaine Montrose en zij hebben daarmee een winnaar aan hun assortiment toegevoegd. Intens robijnrode kleur. Tonen van cassis, frambozen, peper en kruiden. Volle smaak van rijp zwart fruit met en een lichte kruidigheid.