Henri Bloem Apeldoorn

Duitsland en Oostenrijk

Bijzonder is het uitgebreide assortiment wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Spätburgunders, Riesling, Grüner Veltliners, Zweigelt, Blaufränkisch...Enkele toppers Rings, Horst Sauer, Lotz, Knauss, Eichinger, Auer, Gritsch, Groszer Wein.

Wijncursussen en Proeverijen

Henri Bloem Apeldoorn heeft ruime ervaring in het geven van wijncursussen en proeverijen. Zo wordt de uitermate populaire 'wijncursus voor beginners' al vele jaren gegeven. Ook voor proeverijen op maat kunt u bij ons terecht.

Spiegelau glaswerk

Wat is wijn zonder een goed glas? Ons assortiment Spiegfelau glaswerk mag er zijn. Kom eens kijken naar betaalbaar kristal!

Wie zijn wij?

Aan de Asselsestraat 52, in het centrum van Apeldoorn, zit dé wijnspeciaalzaak van Apeldoorn. Wijnkoperij Henri Bloem is in ruim 20 jaar een begrip geworden in Apeldoorn en staat voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Eigenaren Willy de Wilde (registervinoloog), Sascha De Wilde (registervinoloog) en Marco Hoogen Stoevenbelt voorzien u graag van een passend wijnadvies voor iedere gelegenheid.

Het assortiment

Natuurlijk biedt Henri Bloem u een mooi en breed wijnassortiment uit Frankrijk: Languedoc, Rhône, Bourgogne, maar ook prachtige Grand Cru Classé’s uit Bordeaux. Ook onze  Italiaanse afdeling mag er zijn met onder andere tophuizen als Paolo Scavino, Casa Emma, Castellare, Garofoli, Argiano, Roberto Voerzio en Tenuta Il Falchetto. Voor de liefhebbers van Nieuwe Wereldwijnen valt er ook voldoende te genieten. Er is een ruime keuze aan wijnen uit o.a. Chili, Argentinië, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.  

Sascha de Wilde en Marco Hoogen Stoevenbelt

Henri Bloem Apeldoorn
Asselsestraat 52
7311 EN, Apeldoorn


055-5221470

Openingstijden

Maandag
11.00-18.00 uur
Dinsdag
9.30-18.00 uur
Woensdag
9.30-18.00 uur
Donderdag
9.30-19.00 uur
Vrijdag
9.30-19.00 uur
Zaterdag
9.00-17.00 uur
Zondag
Gesloten


Btw: NL815329738B01
IBAN: NL 06 RABO 0303 3936 37

Agenda | Evenementen

  Meer evenementen

  Südtirol, dat ligt toch in Oostenrijk?

  Südtirol… dat ligt toch in Oostenrijk?

  Sinds een aantal weken ben ik weer terug uit het prachtige wijnbouwgebied Südtirol. Bij het horen van Südtirol denken veel mensen direct aan Oostenrijk. Maar hoewel het grenst aan Oostenrijk ligt dit (wijn)gebied toch echt in Italië. Veel mensen zullen er doorheen zijn gereden op weg naar hun vakantiebestemming, bijvoorbeeld naar het Gardameer. Wanneer je namelijk via de Brennerpas Italië binnenrijdt, betreed je het machtige Dolomietenlandschap van Südtirol, op zijn Italiaans Alto Adige genoemd.

  Südtirol staat bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Val Gardena, maar is daarnaast ook bekend om steden zoals Bolzano en Merano. Beide steden ademen nog de sfeer van vroeger uit. Er zijn veel speciaalzaken die gevestigd zitten in oude panden voorzien van de traditionele boogstructuur (Lauben). Ook zijn er veel leuke pleinen en marktjes. Vroeger behoorde Südtirol tot Oostenrijk/Hongarije en dat is te merken. Er zijn nog veel Oostenrijkse invloeden. Zo is er sprake van tweetaligheid en is de keuken zowel Oostenrijks als Italiaans georiënteerd. 

  Qua producten staat Südtirol bekend om zijn heerlijke Tiroler spek, zijn vele appelgaarden en… natuurlijk zijn prachtige wijnen. Het wijnbouwgebied omvat ongeveer 5000 hectare, hetgeen overeenkomt met slechts 0,7% van alle Italiaanse wijngaarden. Het aandeel witte druiven is 35%. Belangrijkste witte druivensoorten zijn de Weissburgunder (Pinot Bianco), Pinot Grigio,  Chardonnay, Sauvignon blanc en Gewürztraminer. Bij de blauwe druiven is de Vernatch nog steeds de belangrijkste druif. Vernatsch geeft lichte wijnen, die je iets gekoeld kunt drinken. Deze druif verliest echter steeds, meer terrein aan druiven zoals de Blauburgunder (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot en de inheemse Lagrein. 

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Kellereien bekend staand om hun massa en mindere goede wijnen, kent Südtirol Kellereien die kwalitatief gezien tot de top van Südtirol, maar misschien ook wel tot de top van Italië behoren. Vele boeren bezitten in Südtirol maar kleine wijngaarden en leven daarnaast ook van de fruitteelt en het toerisme. Deze boeren kiezen er voor om in Coöperatieverband te werken en dus hun druiven te verkopen aan de Kellerei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kellereien dus een belangrijke rol spelen. 

  Enkele bekende namen zijn Kellerei Tramin, Kellerei Kaltern, Kellerei Kurtatsch en de topkellerei  Kellerei (Cantina) Terlan. Vele jaren geleden zijn wij begonnen met het importeren van de wijnen van Kellerei Terlan. Aanvankelijk kleinschalig, aangezien Südtirol nog een grote onbekende was. Inmiddels weten steeds meer mensen deze wijnen te  waarderen. De witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio staan bekend om hun zeer zuivere, volle, mineralige smaak en combineren uitstekend met diverse visgerechten. Opvallend vond ik echter de Gewürztraminer, vanwege zijn mooie droge tonen in de afdronk. Een absolute topper is de Sauvignon “Quarz”… wat een explosie in de mond en wat een finale! Qua rood is de Lagrein een heerlijke fruitige, kruidige wijn voor alledag. De Lagrein Gries Riserva is met zijn krachtige donkere fruit al veel zwaarder. 

  Inmiddels is de vraag naar Südtiroler wijnen dusdanig groot dat we afgelopen vakantie op speurtocht zijn gegaan naar een nieuwe parel naast Terlan. Daarbij zijn we terecht gekomen bij Kellerei Kuratsch uit het gelijknamige dorpje. Een andere stijl dan Terlan: overwegend wat voller en dikker. Maar wat een fantastische wijnen. We verwachten deze wijnen binnenkort aan ons assortiment toe te voegen. 

  Tot slot kan ik iedereen adviseren om eens Südtirol te gaan ontdekken. Niet alleen qua wijn, maar ook als vakantiegebied. Je zult versteld staan van de prachtige omgeving, de heerlijke lekkernijen en de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Dat wordt genieten! 

  Met vineuze groet,

  Sascha de Wilde , vinoloog

  Lees meer

  Early Birds bij Henri Bloem Apeldoorn

  Elke laatste zaterdag van de maand

  Op elke laatste zaterdag van de maand (in 2017) een nieuwe AKTIE van Henri Bloem Apeldoorn. UITSLUITEND tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend een speciale zeer scherpe aanbieding. Wat wordt de AKTIE dan? Dat verklappen wij nog niet! Pas op de donderdag voor de AKTIE maken wij het bekend via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en in onze winkel. Zo blijft het voor iedereen een verrassing.

  De Early Birds akties in 2016 waren een groot succes en ook in 2017 zijn alle leuke akties geweest. Caves de Pegoes en het complete Oostenrijk assortiment gingen voor mooie prijzen de deur uit! 

  Locatie: Henri Bloem Apeldoorn

   

   

   

   

  Lees meer

  Henri Bloem Apeldoorn: ondernemers van het jaar 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=l0t8iKP5-XQ
  Een luid gejuich klonk er maandagavond in het van der Valk Hotel de Cantharel tijdens de bekendmaking van de Apeldoornse Ondernemer van het jaar in de categorie MKB. Willy de Wilde, dochter Sascha de Wilde en partner Marco Hoogen Stoevenbelt konden hun oren niet geloven toen ze tijdens het Business Event hoorden dat Wijnkoperij Henri Bloem hét winnende bedrijf bleek te zijn.
  ,,We zitten echt nog in een roes’’, lacht Sascha. ,,Het was al heel bijzonder dat we bij de laatste drie zaten, maar dit is nog eens een extra bekroning op ons werk. En het leuke is dat dit ook nog eens is in ons jubileumjaar, dit jaar bestaan we 20 jaar.’’ Marco is het met haar eens. ,,Dit is hartstikke leuk. We zijn echt overladen met berichten. Je krijgt toch ineens een hele hoop exposure op deze manier.’’
  Aan deze bekendmaking ging een heel traject vooraf, legt Sascha uit. ,,In het begin maakt de voordrachtscommissie een lijst met 60 kansmakende bedrijven. Daarna maakt de jury een selectie. In mei van dit jaar werden wij gebeld dat we door de jury geselecteerd waren en werd de vraag gesteld of we wel mee wilden doen aan deze verkiezing. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.’’ Na de positieve reactie van de wijnkoperij aan de Asselsestraat 52 kreeg de Wilde een motivatieformulier binnen. ,,Geen klein formulier, maar ik geloof iets van 5 kantjes. Daarin wordt echt van alles gevraagd, zoals je bedrijfsstrategie, wat je doet voor het milieu, alles willen ze van je weten.’’ Aan het begin van de zomer werd bekend dat Henri Bloem bij de laatste 3 zat. De wijnkoperij laat de twee andere bedrijven die in de top 3 stonden, Van Gerrevink en Klimbos Veluwe, achter zich. ,,Wel echt gerenommeerde bedrijven’’, vindt Sascha. ,,Dus ik had niet verwacht dat we met de titel naar huis zouden gaan. Al had ik wel zoiets, toen we eenmaal op dat podium stonden, laat ons nou alsjeblieft winnen. En dat gebeurde. Ik stond echt te juichen en te springen.’’
  Dat ze van alle bedrijven in Apeldoorn zich nu Ondernemer van het jaar 2015 mogen noemen, komt volgens Marco doordat ze vooral werken aan een kruisbestuiving met andere bedrijven. ,,In het begin ging het ons er vooral om hoe we zoveel mogelijk mensen in de winkel konden krijgen. Maar we merken dat mensen soms geen tijd hebben om speciaal naar ons toe te komen en dus zijn we een samenwerking aangegaan met bijvoorbeeld de Albert Heijn aan de Sprengenweg en Brasserie Martins. Ook daar zijn onze wijnen te koop. Die samenwerking is de jury vast en zeker opgevallen.’’
  ,,En daarbij komt ook dat we meer doen dan alleen ‘winkeltje spelen’ ’’, vult Sascha hem aan. ,,We houden ook cursussen, workshops en proeverijen en zijn er echt van overtuigd dat we dit niet in ons eentje hebben bereikt. Daarom heb ik via onze Facebookpagina iedereen bedankt en gemeld dat ik mijn belofte nakom. Ik had namelijk gezegd dat als we zouden winnen dat er voor iedereen champagne zou zijn de hele week, dus de champagne staat deze week klaar voor de bezoekers.’’
  Juryrapport Henri Bloem:
  ‘Zeer gepassioneerde ondernemers, die sterk groeien door zich te specialiseren, samenwerking zoeken met andere ondernemers en hun multichannel aanpak. Door puur en gepassioneerd ondernemerschap overstijgen ze hun eigen franchiseformule.’

   

  Lees meer

  GROSZER WEIN

  SÜDBURGENLAND, OOSTENRIJK Na het succes bij de grote wijnbars in New York en Scandinavië moet ook Nederland er aan geloven. Groszer Wein… een nieuwe wijn en niet te vergeten een nieuwe uitmonstering uit Oostenrijk. Eigenaar Mathias Krohn kocht enkele jaren geleden verwaarloosde wijngaarden uit de beste wijnbergen van Südburgenland, met het doel om Südbürgenland weer op de kaart te zetten. Uitgangspunt was de echte Oostenrijkse identiteit. Maar niet alleen het fruit en de wijnen, ook de uitmonstering. Want Groszer Wein is ook echt een Groszer Wein. Ze zijn uisluitend verkrijgbaar in de oorspronkelijk Oostenrijkse literflessen met klassieke etiketten, want hun uitgangspunt is: 0,75l is toch te klein voor 2 personen…
  Lees meer

  De bijzondere wijnen van BUGLIONI

  Vaak schrijf ik mijn stukje over een wijnstreek, over een thema of over wijn en spijs. Dit keer ga ik echter in op één wijngoed: Azienda Buglioni. Over dit wijngoed, gelegen aan de voet van de heuvels in Corrubbio di San Pietro, in het hart van Valpolicella (Veneto, Italië), valt namelijk enorm veel te vertellen.
  Lees meer

  Johanneshof Reinisch “Specialiteiten uit Oostenrijk”

  Ooit van Rotgipfler of Zierfandler gehoord. Nee? ik ook niet, totdat ik in Düsseldorf bij de grootste wijnbeurs van Europa, bij Weingut Johanneshof Reinisch ging proeven. Zelden was ik zo verrast. Wat een prachtige, maar onbekende wijnen. Ik zag dan ook gelijk mogelijkheden… dit moet naar Nederland!
  Lees meer

  Zuidfranse rosés veroveren Nederland

  We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk lijkt het nu toch echt zomer te worden. En dat werd tijd. Onze voorraden rosé’s waren enorm, want door het slechte weer was de verkoop van rosé minimaal. Rosé gaat dan ook vaak samen met zonneschijn, gezelligheid, terras, tuin en BBQ.
  Lees meer

  Chianti Classico Fantastico

  In mijn beleving is het belangrijk dat je weet wat je verkoopt. Dit kun je bereiken door veel te proeven, maar het bezoeken van de wijnboer zodat je weet waar, hoe en onder welke omstandigheden de wijn gemaakt wordt geeft nog een extra dimensie.
  Lees meer

  Ze zijn er weer! Asperges

  Het is weer zover! De asperges zijn weer verkrijgbaar.  Vaak kiezen we voor het klassieke gerecht en de klassieke wijnen. Toch kun je veel variëren. Wat dacht u bijvoorbeeld van Oosters roergebakken asperges met Peultjes.
  Lees meer

  De Martino: Een Topper uit Chili

  Chileense wijnen zijn momenteel niet meer weg te denken uit het wijnassortiment. Deze opmars startte zo’n 15 jaar geleden, toen een aantal grote Chileense wijnhuizen Europa aandeden.
  Lees meer

  Doet u mij maar een Chablietje!

  Doet u mij maar een Chablietje!Graag een Chablis, het land maakt niet uit!Mag ik zo’n lekker zachte rode Chablis van u? Dit zijn zo maar enkele opmerkingen die we regelmatig horen in de vinotheken van Wijnkoperij Henri Bloem.
  Lees meer

  Bubbels... Hoezo exclusief?

  In tegenstelling tot landen als Frankrijk en Italië is het in Nederland minder gebruikelijk om op een “normale” dag een glaasje mousserende wijn te schenken. Veel Nederlanders bewaren de bubbels voor bijzondere gelegenheden. Waar dat aan ligt?
  Lees meer

  Wat een Portweer!

  Wie kent het niet zo’n koude rillerige dag. Je komt thuis en denkt alleen maar aan de centrale verwarming. Maar wat duurt dat lang. Hmmm heerlijk een glaasje port en de rillingen zijn weg.
  Lees meer

  Mosselen en Wijn

  Het mosselseizoen is begonnen! Ze zijn weer overal verkrijgbaar. Zo liggen de viszaken en de markt er vol mee. Dus het kopen is het probleem niet. Maar de wijn, hoe zit dat? Welke wijn combineert er goed met mosselen? Graag vertel ik u er meer over, want in grote lijnen is het eigenlijk niet zo moeilijk. O ja en geen mosselrecept bij de hand? Ik heb er één voor u in combinatie met de Eins Zwei Dry Riesling trocken van Weingut Leitz (Winzer des Jahres van Duitsland).
  Lees meer

  Nieuw Zeeland, een explosie van fruit

  Je kan er eigenlijk niet meer om heen, wijn uit Nieuw Zeeland. Sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris en natuurlijk de pinot noir. Wat maakt deze wijnen nu zo speciaal. Tijd om hier eens in te duiken.
  Lees meer

  Mooie wijnen bij het Witte Goud

  Eindelijk is het weer zover. We hebben er lang op moeten wachten, maar het aspergeseizoen is weer begonnen. Gedurende ongeveer twee maanden kunnen we weer genieten van verse asperges uit Nederland, ook wel het witte goud genoemd.
  Lees meer

  Côtes de Gascogne: Frisse, knisperende betaalbare kwaliteit

  Na deze koude dagen begint het eindelijk weer wat op te warmen. Overal om je heen hoor je dat we weer behoefte hebben aan de eerste warme zonnestralen en zitten we met onze gedachten al aan de vakantie te denken. Wie aan Zuid Frankrijk denkt, denkt gelijk aan mooie brede stranden, pittoreske dorpjes met hun beroemde marktjes en natuurlijk heerlijke visgerechten met mooie frisse, fruitige witte wijnen.
  Lees meer

  Henri Bloem Apeldoorn: Specialist in Duitse en Oostenrijkse wijnen

  Henri Bloem Apeldoorn is binnen de Henri Bloems groep de specialist in Oostenrijkse en Duitse wijnen. Door jarenlang veel proeven, maar ook het bezoeken van vele wijnproducenten is er inmiddels sprake van een uitstekend assortiment. Van de Top van Duitsland en Oostenrijk tot aanstormende talenten.
  Lees meer

  Het is Port-weer

  Het vriest dat het kraakt, er ligt sneeuw en heel Nederland speculeert over de Tocht der Tochten. Kortom: Het is koud! En hoe wordt je dan het snelst warm? Juist met Port.
  Lees meer

  Oostenrijker Gerhard Markowitsch overtreft Bourgogne

  Bourgogne was in het verleden jarenlang de alleenheerser op het gebied van Chardonnay en Pinot Noir. In het laatste decennium kwam hier al langzamerhand verandering in. Nieuwe wereldlanden als Chili, Argentinië, Nieuw Zeeland en de USA produceerden ook kwalitatief goede Pinot Noirs en Chardonnay’s. In Europa bleef  Bourgogne de trots op het gebied van deze druiven, maar inmiddels is er bedreiging uit Oostenrijk. Zijn naam: Gerhard Markowitsch.
  Lees meer

  Pasta en Wijn

  Iedere week verheug ik mij er weer op. Een heerlijke pasta maken. En wat een variatie is er. De vele Italiaanse kookboeken zorgen er voor dat je jaren vooruit kan zonder dat je iedere week hetzelfde pastagerecht maakt.
  Lees meer

  NIEUWE PROEFLOKAAL GEOPEND

  Na bijna een half jaar hard werken was het vrijdag 14 oktober zover: Henri Bloem Apeldoorn opende haar nieuwe proeflokaal. Een ruimte met grootse mogelijkheden.
  Lees meer