Südtirol, dat ligt toch in Oostenrijk?
Südtirol… dat ligt toch in Oostenrijk?
Sinds een aantal weken ben ik weer terug uit het prachtige wijnbouwgebied Südtirol. Bij het horen van Südtirol denken veel mensen direct aan Oostenrijk. Maar hoewel het grenst aan Oostenrijk ligt dit (wijn)gebied toch echt in Italië. Veel mensen zullen er doorheen zijn gereden op weg naar hun vakantiebestemming, bijvoorbeeld naar het Gardameer. Wanneer je namelijk via de Brennerpas Italië binnenrijdt, betreed je het machtige Dolomietenlandschap van Südtirol, op zijn Italiaans Alto Adige genoemd.
Südtirol staat bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Val Gardena, maar is daarnaast ook bekend om steden zoals Bolzano en Merano. Beide steden ademen nog de sfeer van vroeger uit. Er zijn veel speciaalzaken die gevestigd zitten in oude panden voorzien van de traditionele boogstructuur (Lauben). Ook zijn er veel leuke pleinen en marktjes. Vroeger behoorde Südtirol tot Oostenrijk/Hongarije en dat is te merken. Er zijn nog veel Oostenrijkse invloeden. Zo is er sprake van tweetaligheid en is de keuken zowel Oostenrijks als Italiaans georiënteerd.
Qua producten staat Südtirol bekend om zijn heerlijke Tiroler spek, zijn vele appelgaarden en… natuurlijk zijn prachtige wijnen. Het wijnbouwgebied omvat ongeveer 5000 hectare, hetgeen overeenkomt met slechts 0,7% van alle Italiaanse wijngaarden. Het aandeel witte druiven is 35%. Belangrijkste witte druivensoorten zijn de Weissburgunder (Pinot Bianco), Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon blanc en Gewürztraminer. Bij de blauwe druiven is de Vernatch nog steeds de belangrijkste druif. Vernatsch geeft lichte wijnen, die je iets gekoeld kunt drinken. Deze druif verliest echter steeds, meer terrein aan druiven zoals de Blauburgunder (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot en de inheemse Lagrein.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Kellereien bekend staand om hun massa en mindere goede wijnen, kent Südtirol Kellereien die kwalitatief gezien tot de top van Südtirol, maar misschien ook wel tot de top van Italië behoren. Vele boeren bezitten in Südtirol maar kleine wijngaarden en leven daarnaast ook van de fruitteelt en het toerisme. Deze boeren kiezen er voor om in Coöperatieverband te werken en dus hun druiven te verkopen aan de Kellerei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kellereien dus een belangrijke rol spelen.
Enkele bekende namen zijn Kellerei Tramin, Kellerei Kaltern, Kellerei Kurtatsch en de topkellerei Kellerei (Cantina) Terlan. Vele jaren geleden zijn wij begonnen met het importeren van de wijnen van Kellerei Terlan. Aanvankelijk kleinschalig, aangezien Südtirol nog een grote onbekende was. Inmiddels weten steeds meer mensen deze wijnen te waarderen. De witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio staan bekend om hun zeer zuivere, volle, mineralige smaak en combineren uitstekend met diverse visgerechten. Opvallend vond ik echter de Gewürztraminer, vanwege zijn mooie droge tonen in de afdronk. Een absolute topper is de Sauvignon “Quarz”… wat een explosie in de mond en wat een finale! Qua rood is de Lagrein een heerlijke fruitige, kruidige wijn voor alledag. De Lagrein Gries Riserva is met zijn krachtige donkere fruit al veel zwaarder.
Inmiddels is de vraag naar Südtiroler wijnen dusdanig groot dat we afgelopen vakantie op speurtocht zijn gegaan naar een nieuwe parel naast Terlan. Daarbij zijn we terecht gekomen bij Kellerei Kuratsch uit het gelijknamige dorpje. Een andere stijl dan Terlan: overwegend wat voller en dikker. Maar wat een fantastische wijnen. We verwachten deze wijnen binnenkort aan ons assortiment toe te voegen.
Tot slot kan ik iedereen adviseren om eens Südtirol te gaan ontdekken. Niet alleen qua wijn, maar ook als vakantiegebied. Je zult versteld staan van de prachtige omgeving, de heerlijke lekkernijen en de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Dat wordt genieten!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde , vinoloog
Lees meerEarly Birds bij Henri Bloem Apeldoorn
Elke laatste zaterdag van de maand
Op elke laatste zaterdag van de maand (in 2017) een nieuwe AKTIE van Henri Bloem Apeldoorn. UITSLUITEND tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend een speciale zeer scherpe aanbieding. Wat wordt de AKTIE dan? Dat verklappen wij nog niet! Pas op de donderdag voor de AKTIE maken wij het bekend via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en in onze winkel. Zo blijft het voor iedereen een verrassing.
De Early Birds akties in 2016 waren een groot succes en ook in 2017 zijn alle leuke akties geweest. Caves de Pegoes en het complete Oostenrijk assortiment gingen voor mooie prijzen de deur uit!
Locatie: Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerHenri Bloem Apeldoorn: ondernemers van het jaar 2015
https://www.youtube.com/watch?v=l0t8iKP5-XQ
Een luid gejuich klonk er maandagavond in het van der Valk Hotel de Cantharel tijdens de bekendmaking van de Apeldoornse Ondernemer van het jaar in de categorie MKB. Willy de Wilde, dochter Sascha de Wilde en partner Marco Hoogen Stoevenbelt konden hun oren niet geloven toen ze tijdens het Business Event hoorden dat Wijnkoperij Henri Bloem hét winnende bedrijf bleek te zijn.
,,We zitten echt nog in een roes’’, lacht Sascha. ,,Het was al heel bijzonder dat we bij de laatste drie zaten, maar dit is nog eens een extra bekroning op ons werk. En het leuke is dat dit ook nog eens is in ons jubileumjaar, dit jaar bestaan we 20 jaar.’’ Marco is het met haar eens. ,,Dit is hartstikke leuk. We zijn echt overladen met berichten. Je krijgt toch ineens een hele hoop exposure op deze manier.’’
Aan deze bekendmaking ging een heel traject vooraf, legt Sascha uit. ,,In het begin maakt de voordrachtscommissie een lijst met 60 kansmakende bedrijven. Daarna maakt de jury een selectie. In mei van dit jaar werden wij gebeld dat we door de jury geselecteerd waren en werd de vraag gesteld of we wel mee wilden doen aan deze verkiezing. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.’’ Na de positieve reactie van de wijnkoperij aan de Asselsestraat 52 kreeg de Wilde een motivatieformulier binnen. ,,Geen klein formulier, maar ik geloof iets van 5 kantjes. Daarin wordt echt van alles gevraagd, zoals je bedrijfsstrategie, wat je doet voor het milieu, alles willen ze van je weten.’’ Aan het begin van de zomer werd bekend dat Henri Bloem bij de laatste 3 zat. De wijnkoperij laat de twee andere bedrijven die in de top 3 stonden, Van Gerrevink en Klimbos Veluwe, achter zich. ,,Wel echt gerenommeerde bedrijven’’, vindt Sascha. ,,Dus ik had niet verwacht dat we met de titel naar huis zouden gaan. Al had ik wel zoiets, toen we eenmaal op dat podium stonden, laat ons nou alsjeblieft winnen. En dat gebeurde. Ik stond echt te juichen en te springen.’’
Dat ze van alle bedrijven in Apeldoorn zich nu Ondernemer van het jaar 2015 mogen noemen, komt volgens Marco doordat ze vooral werken aan een kruisbestuiving met andere bedrijven. ,,In het begin ging het ons er vooral om hoe we zoveel mogelijk mensen in de winkel konden krijgen. Maar we merken dat mensen soms geen tijd hebben om speciaal naar ons toe te komen en dus zijn we een samenwerking aangegaan met bijvoorbeeld de Albert Heijn aan de Sprengenweg en Brasserie Martins. Ook daar zijn onze wijnen te koop. Die samenwerking is de jury vast en zeker opgevallen.’’
,,En daarbij komt ook dat we meer doen dan alleen ‘winkeltje spelen’ ’’, vult Sascha hem aan. ,,We houden ook cursussen, workshops en proeverijen en zijn er echt van overtuigd dat we dit niet in ons eentje hebben bereikt. Daarom heb ik via onze Facebookpagina iedereen bedankt en gemeld dat ik mijn belofte nakom. Ik had namelijk gezegd dat als we zouden winnen dat er voor iedereen champagne zou zijn de hele week, dus de champagne staat deze week klaar voor de bezoekers.’’
Juryrapport Henri Bloem:
‘Zeer gepassioneerde ondernemers, die sterk groeien door zich te specialiseren, samenwerking zoeken met andere ondernemers en hun multichannel aanpak. Door puur en gepassioneerd ondernemerschap overstijgen ze hun eigen franchiseformule.’
Lees meerGROSZER WEIN
SÜDBURGENLAND, OOSTENRIJK
Na het succes bij de grote wijnbars in New York en Scandinavië moet ook Nederland er aan geloven. Groszer Wein… een nieuwe wijn en niet te vergeten een nieuwe uitmonstering uit Oostenrijk. Eigenaar Mathias Krohn kocht enkele jaren geleden verwaarloosde wijngaarden uit de beste wijnbergen van Südburgenland, met het doel om Südbürgenland weer op de kaart te zetten. Uitgangspunt was de echte Oostenrijkse identiteit. Maar niet alleen het fruit en de wijnen, ook de uitmonstering. Want Groszer Wein is ook echt een Groszer Wein. Ze zijn uisluitend verkrijgbaar in de oorspronkelijk Oostenrijkse literflessen met klassieke etiketten, want hun uitgangspunt is: 0,75l is toch te klein voor 2 personen…
Momenteel hebben wij onder andere de volgende wjnen in ons assortiment opgenomen:
Rote Küvee
De Rote Küvee is gemaakt van de typische Oostenrijkse druiven zoals Zweigelt en Blaufränkisch met daaraan toegevoegd internationale gasten zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn is zeer aromatisch in de neus is volfruitig, met
name kersen en bramen, en heeft prachtige mineralige tonen.
Blaufränkisch
Deze wijn is gemaakt van 100% Blaufränkisch, een druif die het uitstekend naar zijn zin heeft in de wijnbergen van Südburgenland. Het teroir komt dan ook duidelijk terug in de wijn. In de geur een lichte kruidigheid en tonen van zure kersen en bramen. De wijn is fris, sappig, kruidig, heeft mooie zuren en subtiele tannines. Precies zoals een Groszer Wein bedoelt is… het smaakt naar meer.
Blaufränkisch vom Riegl
Deze wijn, gemaakt van 100% Blaufränkisch, is volgens de mensen uit de regio de perfecte wijn. Hij heeft prachtig kruidig en sappig
fruit. Heeft kracht en intensiteit zonder zijn elegantie te verliezen. De kenmerkende mineraliteit van de Groszer Wein zijn ook hier weer mooi waar te nemen. De wijn heeft nog duidelijk rijpingspotentie, maar kan nu ook prima dienen als begeleider van kruidig, stevig eten.
Blaufränkisch, Szapary
Top wijn uit de steilste en daarmee de moeilijkst te bewerken wijngaard van de Eisenberg. Diepgaand, elegant met mooie verfijning. In de smaak veel rode vruchten zoals kersen en bessen. Een “Groszer” wijn vol verfijning. (literfles)
Blaufränkisch, Saybritz
Wederom een zeer steile wijngaard uit de Eisenberg. Deze wijn komt wat robuuster en mannelijk over. Krachtig, vol, mooie tannines en een indrukwekkende zuurgraad / mineraliteit (leisteen). Een “Groszer” wijn met persoonlijkheid. (literfles)
Lees meerDe bijzondere wijnen van BUGLIONI
Vaak schrijf ik mijn stukje over een wijnstreek, over een thema of over wijn en spijs. Dit keer ga ik echter in op één wijngoed: Azienda Buglioni. Over dit wijngoed, gelegen aan de voet van de heuvels in Corrubbio di San Pietro, in het hart van Valpolicella (Veneto, Italië), valt namelijk enorm veel te vertellen. Het ontstaan, de namen van de wijnen, maar natuurlijk ook de bijzondere kwaliteit. Maak kennis met Buglioni…
Mariano Buglioni
Twee jaar geleden trok ik met een aantal wijnvrienden Veneto in om een indruk te krijgen van de omgeving, de Azienda’s en de wijnen. Eén bezoek is me nog altijd bij gebleven: de ontmoeting met Mario Buglioni. Zijn Azienda zijn we ongeveer vier keer voorbij gereden alvorens wij door hadden dat achter een groot hek en onder de grond de wijnkelder van Buglioni lag. Na een korte rondleiding vertelde Mario dat hij per toeval in de wijnwereld terecht is gekomen. Oorspronkelijk zat hij in de modewereld. Na verkoop van zijn bedrijf kocht hij eind negentiger jaren zijn huidige Azienda. Een prachtige woning, maar wat moest hij met al die wijngaarden? De eerste twee jaren bracht hij de druiven naar de coöperatie. Veel werk voor weinig geld, dat moet anders kunnen dacht Mario. En zo bezocht hij de Hogere wijnbouwschool en benaderde daar de beste studenten om bij hem aan de slag te gaan… tot op vandaag is dit één groot succes geworden. Eerst veroverde hij Italië met zijn wijnen, toen Amerika, Azië en inmiddels ook Nederland!
Il Disperato
Buglioni maakt uitsluitend wijn van traditionele druivenrassen als Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara en Garganega. Zijn witte wijn, Il Disperato, is gemaakt van de Garganega druif. Hij heeft een volle, sappige smaak met limoen, abrikoos en peer, gevolgd door een mooie verfrissende afdronk. De naam Il Disperato betekent de wanhopige. De naam van de wijn moest namelijk veranderd worden, nadat Buglioni er op was gewezen dat er een andere wijn bestaat met de oude naam (L’Intruso).
Il Valpolicella
De basis rode wijn is de Il Valpolicella wat een echte klassieke Valpolicella is. Een vol fruitige wijn met in de smaak met name kersen, bessen en een lichte kruidigheid. Iets gekoeld is dit een heerlijke wijn om zo van te genieten. Wilt u een iets vollere variant, dan kunt u voor de Il Ruffiano kiezen.
Il Bugiardo
Een paradepaardje is de Il Bugiardo, een Ripasso. Een wijn die deels wordt gemaakt van ingedroogde druiven en rijpt op de restjes van de Amarone. Dit geeft een heerlijke warme, volle, gulle smaak van met name rijp fruit en een lichte vanille toets. De naam van de wijn betekent “de leugenaar”. De wijn werd door de pers namelijk voor de veel duurdere Amarone aangezien. Buglioni gaf destijds aan dat de wijn toch echt een Ripasso is. Maar wat hij ook probeerde de pers geloofde hem niet en noemde hem gekscherend “leugenaar”.
Il Amarone
Tot slot de absolute top, Il Amarone, een wijn gemaakt van 100% gedroogde druiven. In de smaak zwoele tonen van rijp rood en zwart fruit, kruiden en vanille gevolgd door een volle en harmonieuze afdronk. De wijn werd onlangs door Decanter (een beroemd wijntijdschrift) beoordeeld met 5 sterren en kreeg 19 van de 20 punten… de TOP van Italië, dat moet u geproefd hebben!
Gaat u naar Italië? Bezoek dan ook eens een Osteria van Buglioni in Bolzano of Verona… er gaat een wijnwereld voor u open. Iets dichter bij huis? Ga dan naar Henri Bloem en haal de bijzondere wijnen van Buglioni in huis.
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, RegisterVinoloog
Lees meerJohanneshof Reinisch “Specialiteiten uit Oostenrijk”
Ooit van Rotgipfler of Zierfandler gehoord. Nee? ik ook niet, totdat ik in Düsseldorf bij de grootste wijnbeurs van Europa, bij Weingut Johanneshof Reinisch ging proeven. Zelden was ik zo verrast. Wat een prachtige, maar onbekende wijnen. Ik zag dan ook gelijk mogelijkheden… dit moet naar Nederland!
Weingut Johanneshof Reinisch, geleid door de gebroeders Reinisch, is gelegen in de Thermenregion ten zuiden van Wenen, wat één van de warmste en meest zonnige streken van Oostenrijk is. Het wijngoed heeft in totaal 40 ha. aan wijngaarden op de mooiste en beste plekjes in de regio. Wat hun zo bijzonder maakt is het gebruik van inheemse witte druiven zoals de Rotgipfler en de Zierfandler. Deze druiven staan uitsluitend in de Thermenregion aangeplant en zijn dan ook de specialiteit van de regio.
Van de Rotgipfler wordt een wijn gemaakt die vol, licht kruidig en crèmig van smaak is. Heerlijk bij een mooi, elegant visgerecht. De Zierfandler wordt gebruikt in een blend met de Rotgipfler, Gumpoldskirchner Tradition (€ 10,95) genaamd. Deze wijn is wederom vol in het fruit, heeft een klein zoetje en een rijke afdronk. Wat mij betreft een wijn die je uitstekend kan toepassen bij de Aziatische keuken.
Natuurlijk hebben de gebroeders Reinisch ook traditionele druiven aangeplant. De “Dialog” , een niet alledaagse blend van Sauvignon en houtgelagerde Chardonnay, is hier een voorbeeld van. Heerlijk als aperitief, maar ook uitstekend bij een mooie pastaschotel met vis.
Internationaal is Johanneshof Reinisch, in Oostenrijk behoort het wijngoed al jaren tot de absolute top, doorgebroken met zijn Pinot Noir . Een prachtige elegante rode wijn (Bourgogne stijl), die iets gekoeld uitstekend tot zijn recht komt bij bijvoorbeeld een kipgerecht. Een andere bekende rode wijn is de Sankt Laurent , een druif verwant aan de Pinot Noir. Deze komt wat krachtiger en kruidiger over en kan daardoor prima bij kalfs- of rundvlees.
Een klassieker van Reinisch, maar bij ons wat onbekender, is de Alter Rebstock. Deze blend van Sankt Laurent, Zweigelt en Blaufränkisch zit boordevol rijp en rond vlezig fruit, heeft zachte frisse zuren en aangename tannines. Een wijn waar alles in zit en die uitstekend combineert met krachtige vleesgerechten, stevige pasta’s en rijpe kazen.
U leest het, een prachtige range aan wijnen en wat mij betreft een fantastische aanvulling op ons assortiment. Het enthousiasme van de gebroeders Reinisch deed de rest. Voordat we het wisten waren ze in Nederland om de wijnen te promoten. Zo maakten de wijnen een vliegende start. Inmiddels hebben vele mensen al kennis gemaakt met hun wijnen. U nog niet? Loop dan eens binnen bij ons in de vinotheek aan de Asselsestraat 52 in Apeldoorn. U zult versteld staan van ons Oostenrijkse wijn assortiment!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde RV
LET OP: De in dit artikel genoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij Henri Bloem Apeldoorn.
Lees meerZuidfranse rosés veroveren Nederland
We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk lijkt het nu toch echt zomer te worden. En dat werd tijd. Onze voorraden rosé’s waren enorm, want door het slechte weer was de verkoop van rosé minimaal. Rosé gaat dan ook vaak samen met zonneschijn, gezelligheid, terras, tuin en BBQ. Zodra de temperatuur oploopt en de zon begint de schijnen gaat bij veel mensen de knop om. Hebben we nog rosé in huis??? Nee… oei snel naar Henri Bloem! Maar welke rosé zullen we dit jaar kopen ?
Terras rosé
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk heel persoonlijk. Wat wel opvalt is dat de rosé’s uit Zuid Frankrijk momenteel erg in trek zijn. Als eerste noem ik dan natuurlijk de rosé van Domaine Montrose uit Pezenas, Languedoc, welke al jaren een hit is bij henri Bloem. Deze karaktervolle rosé is zalmroze van kleur met in de smaak zacht rood fruit en tonen van witte perziken en amandelen. Heerlijk als de mooiste zomer!
Een andere populaire rosé is die van Domaine La Colombette uit Beziers, niet ver van Domaine Montrose. Volgens velen is dit één van de beste en meest betaalbare rosé's van Frankrijk. Niet voor niets werd deze rosé vorig jaar tijdens het Proefschrift Wijnconcours uitgeroepen tot "Rosé van het jaar". Hij heeft slechts 11,5% alcohol, is mooi zalmrose van kleur en heeft een zachte aanhoudende smaak met mooie tonen van framboosjes en aardbeien.
Vollere rosé
Naast deze betaalbare terrasrosé’s is er ook veel vraag naar iets vollere rosé’s. Wel die mooie zalmroze kleur, maar iets meer smaak en een wat krachtigere afdronk. Domaine Montrose heeft daar op ingespeeld met hun Balade des Lezards rosé. Een supertrendy rosé met een glazen afsluiting ‘vinoloc’ die de strandtenten van Zuid Frankrijk inmiddels veroverd heeft. Hij heeft een volle intense smaak, maar blijft weldegelijk elegant en delicaat. Daarnaast een lange afdronk met heerlijk zacht fruit.
Domaine Moulinier maakt echter al jaren een rosé die aan deze criteria voldoet. Deze rosé is een topper in het assortiment van Henri Bloem en haalt jaar op jaar prijzen binnen. Gemaakt van Syrah, Grenache Noir en Mourvèdre is hij breed, sappig en vol van smaak met veel zacht rood fruit. Een grote wijn, echt een schoolvoorbeeld.
Winnaar uit de Provence
Wat te zeggen van de Provence Reserve Rosé van St Jean de Villecroze. Op televisie was Gordon er enkele jaren geleden al helemaal weg van. Maar ook de klanten weten deze wijn te waarderen. Voor de 2012 volgde de ultieme beloning door het wijntijdschrift Perswijn: “Beste eetrosé onder de € 12,50”. Hij is mooi bleek van kleur, is zacht en kent een volle smaak van frambozen, wilde aarbeien en een subtiele kruidigheid gevolgd door een mooie droge afdronk… ultiem genieten.
Dit waren enkele voorbeelden van de rosé’s uit Zuid Frankrijk. Allen heel populair… maar er is natuurlijk meer dan Frankrijk. Wilt u weten wat Henri Bloem op rosé gebied te bieden heeft? Kom dan eens langs in een van onze vinotheken om zelf te proeven wat er zoal is in roséland.
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog
De rosé op een rijtje:
Domaine Montrose
Domaine la Colombette
Montrose Prestige
Domaine Moulinier
Lees meerChianti Classico Fantastico
In mijn beleving is het belangrijk dat je weet wat je verkoopt. Dit kun je bereiken door veel te proeven, maar het bezoeken van de wijnboer zodat je weet waar, hoe en onder welke omstandigheden de wijn gemaakt wordt geeft nog een extra dimensie. Vandaar dat ik eenmaal per jaar een wijnstreek uitkies om daar een aantal van de met ons samenwerkende wijnboeren te bezoeken. Afgelopen mei zijn wij samen met wijnvrienden naar het Chianti Classico gebied in het hart van de Toscane afgereisd.
Chianti Classico
Chianti Classico, gelegen tussen Florence en Siena, is het klassieke hartgebied van de Chianti, vandaar de toevoeging Classico. De streek is beroemd om zijn zwarte haan, de Gallo Nero, wat aangeeft dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico. De Chianti Classico is altijd een rode wijn en heeft de hoogste Italiaanse kwalificering: DOCG. Het belangrijkste druivenras is Sangiovese met daarnaast een toevoeging van de Canaiolo Nero.
Chianti is in mijn ogen één van de mooiste landschappen ter wereld met bossen, wijngaarden, olijfgaarden, cipressen en eeuwenoude stadjes. In deze schitterende ambiance bezocht ik een drietal wijnhuizen Dievole, Casa Emma en Castellare.
Dievole
Dievole is een oud wijngoed 15 km ten noorden van Sienna in Vagliagli. De toegangsweg naar Dievole is omzoomd met cipressen en leidt naar een prachtige villa met bijgebouwen omringd door maar liefst 400 hectaren Chianti Classico wijngaarden. De wijnen worden gemaakt volgens oude tradities met moderne technieken. Naast de mooie Chianti Classico, “La Vendemmia” maken zij een prachtige reserva “Novecento”. Voor deze wijn worden laat geoogste druiven gebruikt uit de oudste wijngaard “Cassanova”. Een mooie eyecatcher zijn de wijnen met de “faces” van de verschillende wijnboeren van Dievole. Een blend van inheemse Toscaanse druivenrassen. Perfect om zo te drinken of bij een lichte maaltijd.
Casa Emma
Op naar Casa Emma: een wijndomein midden in het Chianti Classico gebied in de heuvels van San Donato in Poggio. Zij maken een geconcentreerde fruitige Chianti Classico en Chianti Classico Riserva. Hun topwijn heet de Soloìo, welke gemaakt is van 100% Merlot druiven. Het mag dan wel geen Chianti Classico heten, alleen Merlot is niet toegestaan voor Chianti Classico, maar is een genot om te mogen drinken. Helaas is de productie maar 6 à 7 duizend flessen, dus haast u om enkele flessen te bemachtigen voor uw kelder.
Castellare
Als laatste bezocht ik Castellare gelegen in de omgeving van Castellina. Een oud, traditioneel wijnhuis. De wijnen zijn herkenbaar aan de fraaie etiketten met afbeeldingen van verschillende vogels. In de wijngaard wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen. ‘Beter een kleinere oogst dan een vergiftigde oogst’, is hun credo. De Chianti’s zijn van een goede structuur en zijn met name op de Sangiovese gebaseerd.
Al met al was het een prachtige week, waarin ik veel mooie wijnen heb geproefd en daarnaast heb genoten van heerlijk Toscaans eten. Wat mij betreft is Chianti Classico fantastico!
Sascha de Wilde, RegisterVinoloog
Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerZe zijn er weer! Asperges
Het is weer zover! De asperges zijn weer verkrijgbaar. Vaak kiezen we voor het klassieke gerecht en de klassieke wijnen. Toch kun je veel variëren. Wat dacht u bijvoorbeeld van Oosters roergebakken asperges met Peultjes.
Maar dan de wijn, dat wordt lastiger. Oosterse gerechten vragen vaak om een wijn met een klein zoetje. De Elzasser Pinot Blanc en Duitse Weisser Burgunder zijn dan veelal minder geschikt. Maar we hoeven de Elzas niet te verlaten om geschikte wijnen te vinden.
De Pinot Gris is bijvoorbeeld een wijn die uitstekend meegaat met de typische kruidigheid van oosterse gerechten. Pfaffenheim maakt een Pinot Gris die niet te zwaar is, vol tropisch fruit is en lekker fris blijft.
Een leuk alternatief is de Pinot Gris van Vavasour uit Nieuw Zeeland. Deze wijn is wat mineraliger maar heeft verder intense aroma’s en veel rijp fruit.
Sommige Gewürztraminers combineren ook goed met bijgaand gerecht. Belangrijk is dat ze niet te zwaar en niet te zoet zijn.
Ook de Riesling druif kan goed combineren. Kies dan wel voor een Riesling met een klein zoetje. Bijvoorbeeld de Riesling Classic van Weingut Kerpen (Moezel). Heerlijk fris tropisch fruit met een subtiel zoetje in de afdronk. Ook de Rüdesheimer Kirchenpfad Kabinett Feinherb van Weingut Leitz is een prima combinatie. Mooi verfijnd fris fruit met wederom dat kleine zoetje.
Wilt u uw oosters aspergediner een wat exclusiever tintje geven? Probeer dan eens een Grüner Veltliner Smaragd van Weingut Gritsch uit de Wachau of één van de top Rieslingen van Weingut Leitz uit de Rheingau. De intensheid van deze wijnen is zo groot dat je soms het idee hebt dat de wijnen een zoetje hebben.
Oosters getinte gerechten vragen dus om een kleine aanpassing van de wijn. Maar er blijft voldoende keuze… Elzas, Rheingau, Moezel, Wachau en zelfs Nieuw Zeeland.
En kiest u bijvoorbeeld voor de klassieke asperges met ham en ei, of bijvoorbeeld met zalm, dan hebben wij ook nog heerlijke varianten als Paffenheim pinot blanc, Domaine Moulinier viognier en Avaniel rosado.
Geniet er van… het aspergeseizoen is zo weer voorbij!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog Henri Bloem Apeldoorn
Oosters roergebakken asperges met peultjes
Ingrediënten:
500 gramwitte asperges
50 gram peultjes
3 bosuitjes
1 rode peper
1 teentje knoflook
3 eetlepels (roerbak)olie
2 theelepels geraspte verse gember (of een halve theelepel gemberpoeder)
2 eetlepels oestersaus
1-2 eetlepels (Japanse) sojasaus
75 gram lichtgezouten cashewnoten
Bereidingswijze:
Schil de asperges van boven naar beneden en snij van de onderkant ongeveer3 cm.
Snij de asperges schuin in stukken van ongeveer4 cm. Snij de puntjes van de peultjes en halveer ze.
Snij de bosuitjes in stukjes van ongeveer2 cm.
Verwijder de zaadjes uit de peper en hak deze fijn. Hak ook de knoflook heel fijn.
Verwarm vervolgens de aspergestukjes (niet de aspergekopjes) gedurende 3 minuten in de magnetron op vol vermogen. Haal het schaaltje uit de magnetron en laat het op het aanrecht even nagaren.
Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook, rode peper en gember zachtjes tot het mengsel gaat geuren. Schep dan alle aspergestukjes, peultjes en bosui erdoor en roerbak de groenten ongeveer 3-4 minuten op hoog vuur.
Voeg de oestersaus, sojasaus en 2 eetlepels water toe en verwarm de groenten afgedekt ongeveer 3 minuten. Schep de cashewnoten erdoor en verwarm het gerecht nog even zonder deksel.
Lekker met (jasmijn)rijst.
Bronvermelding recept www.smaakexperience.com
Lees meerDe Martino: Een Topper uit Chili
Chileense wijnen zijn momenteel niet meer weg te denken uit het wijnassortiment. Deze opmars startte zo’n 15 jaar geleden, toen een aantal grote Chileense wijnhuizen Europa aandeden. De wijnkenners waren diep onder de indruk.
Wat een fantastische kwaliteit voor een geweldige prijs. Niet veel later stonden de Chileense wijnen in de schappen van menig wijnwinkel. Inmiddels is het assortiment aan Chileense wijnen in Nederland zeer breed te noemen. Variërend van een droge Sauvignon Blanc en een tropische Chardonnay tot een krachtige Syrah.
Het klimaat in Chili is zeer geschikt voor alle soorten fruit en dus ook voor wijnbouw. Droge zomers met mediterrane temperaturen en ’s nachts genoeg afkoeling door koele briezen uit het Andes gebergte geven het fruit een zeer intense en rijpe smaak. Het rijpe fruit komt duidelijk terug in het karakter van de Chileense wijnen.
De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen in het midden van Chili, vooral ten noorden en zuiden van de hoofdstad Santiago. Het bekendste wijngebied is Maipo Valley.
Henri Bloem en De Martino
Bij Henri Bloem kunt u terecht voor de Chileense wijnen van De Martino. Dit wijngoed vindt zijn oorsprong zo’n 75 jaar geleden toen de jonge Italiaan Pietro De Martino Pascualone naar Chili ging om een wijnbedrijf te beginnen. In het dorp Isla de Maipo in de Maipo Valley trof hij een perfect klimaat en bodem aan. Nu na drie generaties is De Martino een familiewijngoed van ruim 300 ha, aangeplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Malbec, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Semillon. In de afgelopen jaren is De Martino overigens al enkele keren uitgeroepen tot Chileens wijnmaker van het jaar.
De Martino geconcentreerd en elegant
De wijnen van De Martino zijn geconcentreerd maar toch elegant door het delicate gebruik van nieuwe eikenhouten vaten. De grote kracht zit hem in het volle rijke fruit. De basis van De Martino wordt gevormd door een serie wijnen van één druivensoort. Voor wit zijn dat de Sauvignon Blanc en de Chardonnay en voor rood met name de Carmenère en de Cabernet Sauvignon. Daarboven staat de Legado Reserva serie. Hiervoor worden rijpere druiven gebruikt en wordt over het algemeen een opvoeding van 12 maanden op eikenhouten vaten toegepast. Hierdoor ontstaan zeer geconcentreerde gastronomische wijnen. Als absolute topper, qua prijs kwaliteit, licht ik de Chardonnay Legado Reserva er uit. Deze Chardonnay is geen mond vol vanille, maar een wijn met lekker fruit, een goede frisheid en een gedoseerde houtrijping.
Single Vineyard
Inmiddels is in Nederland ook de Single Vineyard range verkrijgbaar. Hiervan komen slechts 800 tot 1600 dozen op de markt. Deze wijnen geven het karakter van één unieke wijngaard weer. De top lijn van De Martino heeft als naam Gran Familia. Dit zijn de meest exclusieve wijnen en de trots van De Martino familie. De Cabernet Sauvignon en de Carmenère komen van 40 jaar oude wijngaarden en rijpen 18 maanden in Franse eikenhouten vaten.
Heeft u ook zin gekregen in de wijnen van De Martino? Kom eens langs in één van onze vinotheken en laat u adviseren.
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerDoet u mij maar een Chablietje!
Doet u mij maar een Chablietje!
Graag een Chablis, het land maakt niet uit!
Mag ik zo’n lekker zachte rode Chablis van u?
Dit zijn zo maar enkele opmerkingen die we regelmatig horen in de vinotheken van Wijnkoperij Henri Bloem.
Chablis is dan ook één van de beroemdste wijnstreken van misschien wel de hele wereld.
Maar er bestaan veel misverstanden over deze wijn.
Wat maakt Chablis beroemd?
Met de feestdagen in aantocht trekt ook de vraag naar Chablis weer aan. Het is dan ook een wijn die veel gevraagd wordt voor geschenken, maar ook als begeleider van feestelijke diners. Wat maakt deze wijn nu zo beroemd? Chablis is een wijnstreek gelegen in Frankrijk en wel zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis, waarbij de beste wijnen van de hellingen komen tegenover het stadje. Onder de naam Chablis worden uitsluitend witte wijnen geproduceerd en wel van de Chardonnay druif, ter plekke de Beaunois genoemd. In de smaak zijn deze witte wijnen mineralig en (strak) droog. Ze combineren uitstekend bij menig visgerecht, schelpdieren (oesters!) en in sommige situaties bij wit vlees.
De Chablis van Benoît Droin
Jaarlijks gaan we met een aantal collega’s van Henri Bloem naar de Bourgogne, hier valt de Chablis onder, op zoek naar mooie wijnen. Vorig jaar sprong één Chablis bijzonder in het oog. Wat waren we onder de indruk van de wijnen van de gedreven Benoît Droin. Dit zijn geen gewone Chablis, maar Chablis die je pakken en die direct indruk maken. Ze zijn niet voor niets door het wereldberoemde wijntijdschrift Decanter, uitgeroepen tot “Best Value”.
Benoît legde ons uit dat Chablis in koele jaren zoals 2008 heel oud kunnen worden. Zo kwamen we in een restaurant zelfs een Chablis uit 1969 tegen op de wijnkaart. In warmere, rijkere jaren, zoals 2009 zijn ze bedoeld om jong te drinken, of om tot maximaal 10 jaar in je kelder te bewaren.
Een aantal wijnen van Droin sprongen er wat ons betreft echt uit. Zo was de “basis” Chablis al erg goed. Een loepzuivere Chablis, met die mooie typische Chardonnay geur, fris en fruitig in zijn jeugd en natuurlijk die heerlijke mineraligheid in de smaak. De Premier Cru, Vaillons, is heerlijk fris, fruitig en mineralig. Echt een verfijnde Chablis. De Grand Cru, Vaudésir, is wederom fruitig, maar nu wat ronder en subtieler. Verder is deze wijn wat bloemiger en zijn er lichte vanilletonen waarneembaar.
Je hebt Chablis en Chablis
Inmiddels heb ik vele Chablis geproefd en ik kan u zeggen je hebt Chablis en Chablis. Er is werkelijk een enorm kwaliteitsverschil tussen de verschillende wijnhuizen waarneembaar. Met Droin haalt u echter klasse in huis. Bent u dus op zoek naar een mooie wijn bij uw kerstdiner…deze Chablis zal u niet teleurstellen.
Ik weet in ieder geval welke wijn ik bij het voorgerecht ga serveren, welke kiest u?
Droin Chablis 2011
Droin Chablis 1er Cru Vaillons 2011
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog
Lees meerBubbels... Hoezo exclusief?
In tegenstelling tot landen als Frankrijk en Italië is het in Nederland minder gebruikelijk om op een “normale” dag een glaasje mousserende wijn te schenken. Veel Nederlanders bewaren de bubbels voor bijzondere gelegenheden. Waar dat aan ligt? Misschien worden bubbels wel als een luxe product gezien. Maar goede mousserende wijn hoeft echt niet duur te zijn.
Champagne
Mousserende wijn wordt vaak geassocieerd met Champagne. Een goede Champagne is dan misschien ook wel het beste wat er op dit gebied te vinden is. Champagne is echter niet goedkoop. Een kwaliteits Champagne koop je vanaf € 25,-. Zelf drink ik graag Champagne Drappier. Deze Champagne wordt voor 90% gemaakt van de Pinot Noir druif. Hij is licht vettig, fruitig en heeft een rijke afdronk.
Een mooi alternatief met als basis de Chardonnay is de Champagne van Duval Leroy. Deze champagne heeft een delicate, fijne mousse, mooie zuren, compleet in balans met daarbij het Chardonnay-"vetje".
Tot slot nog een grote naam en mijn lievelings Champagne: Louis Roederer. Deze biologische Champagne behoort met zijn ragfijne mousse, zijn diepgang, complexiteit en verfijning tot de absolute top. Houdt de aanbiedingen van Henri Bloem in de gaten, want wij brengen hem voor een super prijs!
Cava
Toch hanteer ik ook het standpunt “Beter een goede mousserende wijn dan een slechte Champagne”. Zo was ik van de week echt onder de indruk van betaalbare Spaanse Cava’s van Bujonis. De Bujonis Brut is heerlijk fris en zacht en is al verkrijgbaar voor € 7,50. Zijn broer, de Bujonis Brut Reserva, is eveneens zacht en verfijnd maar is wat voller en ronder, waardoor hij ook geschikt is om te schenken bij een zalmtartaar.
Prosecco
Ook in Italië zijn prachtige, betaalbare, alternatieven te vinden voor Champagne. Zo maakt Merotto, gelegen in Valdobbiadene… het beste gebied voor de Prosecco, prachtige, fruitige verfijnde Prosecco’s Spumante vanaf € 9,95.
Andere bubbels uit Frankrijk
Even terug naar Frankrijk, want ook daar zijn genoeg alternatieven voor Champagne. De Saumur Brut van De Jessy uit de Loire is al jaren een topper bij Henri Bloem. Of wat te denken van de Cremant de Bourgogne van Thibert. Deze Cremant is gemaakt van 100% Chardonnay en dat zorgt voor een hele zachte, verfijnde smaak.
U leest het, wat zijn er veel mooie, maar ook betaalbare mousserende wijnen. Bewaar uw bubbels dus niet alleen voor de speciale gelegenheden. Geniet van het leven.
Proost!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, RegisterVinoloog
Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerWat een Portweer!
Wie kent het niet zo’n koude rillerige dag. Je komt thuis en denkt alleen maar aan de centrale verwarming. Maar wat duurt dat lang. Hmmm heerlijk een glaasje port en de rillingen zijn weg.
Wat is Port?
Port is een heerlijke wijn in koude tijden. Wijn zegt u? Ja, Port is wel degelijk wijn en wel een zogenaamde versterkte wijn. Op het moment dat nog niet alle suikers vergist zijn, wordt de gisting voortijdig gestopt door de toevoeging van extra alcohol. De wijn wordt dus als het ware ”versterkt” tot ongeveer 20% alcohol. Dit proces maakt Port tot één van de mooiste zoete wijnen van de wereld.
Waar komt Port vandaan?
De oorsprong van Port ligt in de Dourovallei in noordoosten van Portugal. Het landschap is er heel spectaculair met prachtig gelegen wijngaarden, Quinta’s genaamd. Voor het maken van Port wordt gebruik gemaakt van inheemse druiven, zoals Touriga nacional, Touriga francesca, Tinta roriz en Tinta barroca.
Verschillende typen Port
Port is in vele variëteiten verkrijgbaar. De belangrijkste onderverdeling is de Ruby, Tawny en witte Port. De Ruby Port komt het meeste voor en is te omschrijven als een jonge, fruitige variant. De Late Bottled Vintage (LBV), ook een Ruby type, is een blend van Ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De beroemdste Ruby Port is de Vintage Port van één jaargang, die alleen in zeer goede jaren gemaakt wordt. Deze Port wordt jong, twee tot drie jaar na de oogst, gebotteld en kan vervolgens tientallen jaren rijpen in de fles. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een Vintage Port aan te schaffen uit het geboortejaar van hun kind. De kans dat deze namelijk op 18 jarige leeftijd van je kind nog goed is, is groot.
De Tawny Port heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. De mooiste Tawny varianten zijn de 10, 20 of soms wel 30 jaar oude Ports en de Colheita Ports. Deze laatste bestaat uit de oogst van één enkel jaar en moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben.
Portleverancier van Henri Bloem: Quinta de Ventozelo
Een Porthuis met een prachtige prijs/kwaliteit verhouding is Quinta de Ventozelo. Wijnkoperij Henri Bloem is exclusief importeur van dit uitstekende porthuis in Nederland. Quinta de Ventozelo brengt onder andere de volgende ports op de markt:
De Ruby Reserva in de prachtige design literfles is inmiddels een begrip geworden. Zacht, fruitig en vol zo kenmerkt zich deze Port.
De Tawny Reserve 10 Year. Deze 10 Years Old heeft een zachte ronde smaak met tonen van gedroogde rozijnen en pruimen en een hint van hout. Een topper voor deze koude dagen!
De Late Bottled Vintage 2007. Heerlijk krachtig en compact rijp fruit.
De Vintage 2009. Absolute topwijn uit een topjaar!
Met vineuze groet en een glaasje Port,
Sascha de Wilde, registervinoloog Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerMosselen en Wijn
Het mosselseizoen is begonnen! Ze zijn weer overal verkrijgbaar. Zo liggen de viszaken en de markt er vol mee. Dus het kopen is het probleem niet. Maar de wijn, hoe zit dat? Welke wijn combineert er goed met mosselen? Graag vertel ik u er meer over, want in grote lijnen is het eigenlijk niet zo moeilijk. O ja en geen mosselrecept bij de hand? Ik heb er één voor u in combinatie met de Eins Zwei Dry Riesling trocken van Weingut Leitz (Winzer des Jahres van Duitsland).
Mosselen met Muscadet van Domaine de la Foliette
Mosselen & Wijn. Hoe kun je dat goed combineren? In zijn algemeenheid kun je zeggen dat bij de meest eenvoudige bereidingswijze van mosselen: "mosselen naturel" of "mosselen in de witte wijn" geen complexe wijn past. Open dus bijvoorbeeld geen zware houtgelagerde Chardonnay, maar kies voor wijnen met een hoog zuurgehalte. Dit combineert namelijk goed met de ziltige smaak van de mosselen. Een bekende druif met dit zogenaamde "zuur" karakter is de Muscadet uit de Loire (niet te verwarren met de Muskaat). De wijnen van deze druif worden wel gezien als de klassieke combinatie met mosselen. Domaine de la Foliette maakt een biologische, strakdroge, mineralige Muscadet Vieilles Vignes De wijn vindt zijn herkomst uit een piepkleine wijngaard van 2 hectare met oude stokken nabij zee. Dit verklaart enerzijds de ziltige smaak en anderzijds de nodige body en structuur van de wijn. Wat mij betreft is dit een rank en spatzuiver glas wijn…de perfecte begeleider van schaal- en schelpdieren.
Combinatie met Sauvignon Blanc
Maar er zijn meer opties. Bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc. Prachtige voorbeelden zijn onder andere:
Domaine de la Charmoise, Touraine
Domaine du Carroir Perrin, Sancerre
Auntsfield Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland
Of toch Chablis?
Even heel wat anders… Wat dacht u van een Verdicchio uit de Marken, een droge Riesling uit bijvoorbeeld Duitsland, een frisse Verdejo uit Rueda of de vrij onbekende Albariño uit Rias Baixas. Kunt u toch niet zonder de Chardonnay? Voor de verstokte liefhebbers is de keuze voor de Chablis een uitstekende. Zo is de Chablis van Jean-Paul & Benoît Droin een heerlijke combinatie. De wijn heeft prachtige mineralen en mooi verpakte zuren. Het is een mooie, elegante wijn met een verassend lange afdronk.
Kunt u niet kiezen? Loop dan eens naar binnen bij Wijnkoperij Henri Bloem. Wij stellen graag een mosselwijn proefpakket voor u samen… Dat wordt genieten de komende tijd!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog
Recept: Gekookte mosselen met Riesling-roomsaus
Ingrediënten
2 kg mosselen
1 prei
1 ui
2 takken peterselie
1 stengel bleekselderij
Riesling Eins Zwei Dry, Weingut Leitz
Voor de saus:
1 sjalotje
20 g boter
20 g bloem
2 dl visbouillon
1 dl kookroom
1 tl mosterd
Bereidingswijze:
Voor de saus: Snipper het sjalotje en fruit het in de boter. Roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut onder voortdurend omscheppen garen. Giet de visbouillon en room erbij en roer tot de saus kookt en bindt. laat ca. 5 minuten zachtjes koken en voeg de mosterd toe. Voeg bouillon toe als de saus te dik wordt.
Voor de mosselen: Spoel de mosselen. loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snijd de prei en ui in dunne ringen. Snijd de bleekselderij in plakjes en hak de peterselie. Doe dit samen met een glas Riesling in een grote pan. Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken. De mosselen zijn gaar. Serveer met de warme roomsaus, franse frietjes of stokbrood en een fles gekoelde Riesling trocken Eins Zwei Dry...
Lees meerNieuw Zeeland, een explosie van fruit
Je kan er eigenlijk niet meer om heen, wijn uit Nieuw Zeeland. Sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris en natuurlijk de pinot noir. Wat maakt deze wijnen nu zo speciaal. Tijd om hier eens in te duiken.
Wijnbouw sinds 1851
Hoewel er al sinds 1851 wijnbouw gedreven wordt, is Nieuw Zeeland een relatief jong wijnland. Pas sinds een jaar of dertig vindt er op grotere schaal wijnbouw plaats. Velen ontdekten toen dat het koele maritieme klimaat uitstekend geschikt is om wijnen van een hoge kwaliteit te produceren. Toch blijft de productie, ondanks de opkomst van diverse nieuwe wijnproducenten, nog steeds klein.
Nieuw Zeeland kent een tiental wijngebieden, waarvan Marlborough en Hawkes Bay de beroemdste zijn. De sauvignon blanc, de meest aangeplante druif, de chardonnay en de pinot noir gedeien perfect op de zilte klei/gravelbodems van Marlborough, terwijl de wijngaarden op Hawkes Bay meer met rode varianten (cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) beplant zijn. Internationale bekendheid heeft Nieuw Zeeland gekregen met zijn sauvignon blanc. Deze wijnen zijn een explosie van fruit. Ze zijn zeer aromatisch en combineren tropisch fruit met kruidige aroma´s van met name kruisbessen.
Auntsfield Estate één van de oudste
Een van de oudste Estates van Nieuw Zeeland is Auntsfield Estate (1873) uit Marlborough gerund door de broers Luc en Ben Cowley. De wijnen van dit huis behoren al jaren tot de top van Nieuw Zeeland. Zo is de sauvignon blanc een heerlijke loepzuivere droge witte wijn, met het kenmerkende fruit van kruisbessen, citrus en tropisch fruit. Maar ook de chardonnay is al jaren een topper. De druiven voor deze wijn worden streng geselecteerd, waardoor er een fantastische concentratie van fruit ontstaat. In het Nederlandse wijntijdschrift Perswijn ontving deze wijn maar liefst 4 sterren in de categorie Nieuwe Wereld tot € 12,50. Volgens Perswijn valt de wijn te omschrijven als `een krachtige frisse wijn vol meloen, peer en perzik fruit gecombineerd met citrus en amandeltonen´. Zowel de sauvignon blanc als de chardonnay zijn overigens heerlijk te combineren met visgerechten. Bij de sauvignon Bbanc denk ik gelijk aan een heerlijk stukje rogvleugel. De chardonnay kan weer prima bij een mooie Dorade.
Ook op rode wijn gebied behoort Autsfield Estate tot de top. Zo werd de 2007 pinot noir Hawk Hill door het beroemde wijntijdschrift Decanter opgenomen in de Top 50 van de beste pinot noirs van de wereld. De wijn kenmerkt zich door zijn geconcentreerde smaak van zwarte bessen, rijpe pruimen, drop en laurier. Hij is perfect in balans, heeft mooie zachte tannines en een lange afdronk. Na het drinken van deze pinot noir denk je dat dit de topwijn van Auntsfield is. Maar nee, de ultieme verrassing komt nog: de 2007 Heritage pinot noir. Een wijn die alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt gemaakt en een eerbetoon is aan de oprichter van Auntsfield: David Herd. Naast de intens geconcentreerde smaak van rijp fruit, donkere kersen, specerijen, vanille, mokka en romige tonen is het bijzondere aan deze wijn dat er een druppel van de meer dan honderd jaar oude en enige resterende fles wijn van David Herd wordt toegevoegd. Samen met de prachtige uitmonstering zorgt dit wel voor een hele speciale wijn!
Na het proeven van de wijnen van Auntsfield Estate kan ik alleen maar concluderen dat Nieuw Zeelandse wijnen inderdaad speciaal zijn. Explosief in het fruit, veel frisheid, maar ook veel lengte.
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, register vinoloog
Nieuw-Zeelandse wijnen van Henri Bloem
Auntsfield sauvignon
Auntsfield Orchard Hill chardonnay
Auntsfield Hawk Hill pinot noir
Auntsfield Heritage pinot noir
Goldwater sauvignon
Goldwater pinot noir
Lees meerMooie wijnen bij het Witte Goud
Eindelijk is het weer zover. We hebben er lang op moeten wachten, maar het aspergeseizoen is weer begonnen. Gedurende ongeveer twee maanden kunnen we weer genieten van verse asperges uit Nederland, ook wel het witte goud genoemd.
Het traditionele aspergegerecht is de combinatie met ham en ei en daarbij mag natuurlijk een heerlijk glas Pinot Blanc niet ontbreken.
De Pinot Blanc druif wordt op vele plaatsen in de wereld verbouwd, maar speelt eigenlijk nergens echt de hoofdrol. Pinot Blanc is een mutatie van Pinot Gris, die op zijn beurt weer familie is van de Pinot Noir. In Duitsland en Oostenrijk staat de Pinot Blanc bekend als de Weissburgunder en in Italië als de Pinot Bianco. De smaak van een basis Pinot Blanc lijkt veel op een milde frisse Chardonnay. Toch zijn er tussen de wijnbouwgebieden verschillen te ontdekken in de smaak van de Pinot Blanc. Zo heeft de Pinot Blanc uit de Elzas ronde romige fruittonen, terwijl een Pinot Bianco uit Italië lichter en mineraliger is. Duitse versies kunnen daarnaast weer meer zuren bevatten.
Cave de Pfaffenheim
Een mooie betaalbare Pinot Blanc is bijvoorbeeld die van La Cave des Vignerons de Pfaffenheim. Deze topper uit de Elzas is bij ons al enkele malen de best verkopende wijn van het jaar geweest. En dat is niet voor niets, want de Pinot Blanc van Pfaffenheim steekt menig duurdere Pinot Blanc naar de kroon. Deze bleekgele wijn is licht kruidig in de geur en heeft een sappige zachte smaak. Ideaal dus bij asperges, maar daarnaast ook lekker als aperitief.
Hoewel de Pinot Blanc een uitstekende wijn is bij asperges is het niet noodzakelijk om gedurende het gehele aspergeseizoen alleen maar Pinot Blanc te drinken. Er zijn prima alternatieven. Wat te denken van een prachtige Grüner Veltliner. Deze druif is de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Ze is goed voor 36,0% van alle wijngaarden in Oostenrijk en wordt met name aangetroffen in de wijnbouwgebieden Wachau, Kremstal, Kamptal en Weinviertel. De wijn kenmerkt zich vaak door een typisch “pepertje”.
Vineuze Groet,
Sascha de Wilde
Lees meerCôtes de Gascogne: Frisse, knisperende betaalbare kwaliteit
Na deze koude dagen begint het eindelijk weer wat op te warmen. Overal om je heen hoor je dat we weer behoefte hebben aan de eerste warme zonnestralen en zitten we met onze gedachten al aan de vakantie te denken. Wie aan Zuid Frankrijk denkt, denkt gelijk aan mooie brede stranden, pittoreske dorpjes met hun beroemde marktjes en natuurlijk heerlijke visgerechten met mooie frisse, fruitige witte wijnen.
Eén van de regio’s met de meeste witte Vin de Pays, tegenwoordig IGP genoemd, is de Côtes de Gascogne. Dit wijngebied ligt in het zuidwesten van Frankrijk in het departement Gers, net boven de Pyreneeën in het binnenland. Deze streek staat ook bekend om de productie van Armagnac. Naast witte wijnen wordt hier ook rood en rosé geproduceerd. Voor de witte wijnen maakt men voornamelijk gebruik van Sauvignon Blanc, Colombard, Ugni Blanc en Chardonnay.
Een voorbeeld van een groot en beroemd wijndomein uit deze regio is Domaine du Tariquet van de familie Grassa. Zij behoren tot de absolute top met hun Armagnac, maar maken sinds de tachtiger jaren ook hele mooie frisse knisperende witte wijnen. De verkoophit van dit wijnhuis, maar ookvan Henri Bloem, is de Tariquet Classic. Deze wijn is gemaakt van Ugni Blanc en Colombard. Voor velen onbekende druivenrassen, maar in dit wijngebied beroemd en een veel gebruikte blend. De Classic is lekker frisdroog, knisperend, tropisch fruit en heeft frisse zuren. Nu het lentezonnetje doorkomt is dit de ideale wijn als aperitief. Domaine du Tariquet maakt ook een hele mooie blend van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Deze wijn is eigenlijk als vergissing ontstaan en maar goed ook. Het resultaat is verbluffend. Je proeft het frisse karakter van de Sauvignon Blanc en het fruit van de Chardonnay. Een echte verrassing die je zeker geproefd moet hebben. Ideaal voor bij de lunch of bij mooie visgerechten.
Gros Manseng/Sauvignon Blanc van Alain Brumont
Eén van de beroemdste wijnmakers uit Frankrijk, Alain Brumont, bekend van zijn Madiran wijnen (Montus), heeft ook de Côtes de Gascogne ontdekt. Hij heeft er geen eigen wijngaarden, maar koopt er druiven van de beste kwaliteit. De ervaring van de wijnmaker doet de rest en dus maakt hij hier een sublieme witte en rode wijn van. Het afgelopen jaar hebben wij deze wijnen geïntroduceerd op onze tweejaarlijkse grote proeverijen: de klanten waren razend enthousiast. De witte wijn wordt gemaakt van Gros Manseng en Sauvignon Blanc. Weer zo’n mooie topcombinatie. De Sauvignon stuift het glas uit en de Gros Manseng zorgt voor veel smaak. Deze wijn is frisdroog met licht tropisch fruit. Heerlijk als aperitief of bij geitenkaas.
De rode wijn is een blend van Merlot en Tannat. De wijn wordt jong gebotteld om het gulle fruit te behouden. En dat proef je! Een mooie zachte kruidige rode wijn met het fruit van de Merlot en de stevigheid van Tannat. Een geslaagd huwelijk tussen robuustheid en elegantie! Combineert goed met kleine gerechtjes of lamsvlees.
In de maand april gaan wij de Gascogne wijnen in onze vinotheek in het lentezonnetje zetten. Kom lekker proeven en haal deze wijnen in huis. U kunt dan heerlijk in het zonnetje genieten van deze frisse, lichte knisperende wijnen met je gedachten alvast in Frankrijk of elders! Ik kon niet meer wachten dus inmiddels ben ik er ook van gaan genieten in mijn lentezonnetje…
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog
Lees meerHenri Bloem Apeldoorn: Specialist in Duitse en Oostenrijkse wijnen
Henri Bloem Apeldoorn is binnen de Henri Bloems groep de specialist in Oostenrijkse en Duitse wijnen. Door jarenlang veel proeven, maar ook het bezoeken van vele wijnproducenten is er inmiddels sprake van een uitstekend assortiment. Van de Top van Duitsland en Oostenrijk tot aanstormende talenten.
Welke wijnboeren zitten in het assortiment?
Weingut Horst Sauer, Franken
Weingut Leitz, Rheingau
Weingut Knab, Baden
Weingut Rings, Pfalz
Weingut Knauss, Wurttemberg
Weingut Meulenhof, Moezel
Weingut Lotz, Moezel
Weingut Kerpen, Moezel
Weingut Kees Kieren, Moezel
Weingut Franzen, Moezel
Weingut Johann Peter Reinert, Saar
Weingut Gerhard Markowitsch, Carnuntum
Weingut Prechtl, Weinviertel
Weingut Markus Huber, Traisental
Weingut Gsellmann & Hans, Burgenland
Weingut Gritsch, Wachau
Voor een totaaloverzicht van de op dit moment beschikbare wijnen klikt u HIER
Lees meerHet is Port-weer
Het vriest dat het kraakt, er ligt sneeuw en heel Nederland speculeert over de Tocht der Tochten. Kortom: Het is koud! En hoe wordt je dan het snelst warm? Juist met Port. Wie kent het niet zo’n koude rillerige dag. Je komt thuis en denkt alleen maar aan de centrale verwarming. Maar wat duurt dat lang. Hmmm heerlijk een glaasje port en de rillingen zijn weg.
Wat is Port?
Port is een heerlijke wijn in koude tijden. Wijn zegt u? Ja, Port is wel degelijk wijn en wel een zogenaamde versterkte wijn. Op het moment dat nog niet alle suikers vergist zijn, wordt de gisting voortijdig gestopt door de toevoeging van extra alcohol. De wijn wordt dus als het ware ”versterkt” tot ongeveer 20% alcohol. Dit proces maakt Port tot één van de mooiste zoete wijnen van de wereld.
Waar komt Port vandaan?
De oorsprong van Port ligt in de Dourovallei in noordoosten van Portugal. Het landschap is er heel spectaculair met prachtig gelegen wijngaarden, Quinta’s genaamd. Voor het maken van Port wordt gebruik gemaakt van inheemse druiven, zoals Touriga nacional, Touriga francesca, Tinta roriz en Tinta barroca.
Verschillende typen Port
Port is in vele variëteiten verkrijgbaar. De belangrijkste onderverdeling is de Ruby, Tawny en witte Port. De Ruby Port komt het meeste voor en is te omschrijven als een jonge, fruitige variant. De Late Bottled Vintage (LBV), ook een Ruby type, is een blend van Ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De beroemdste Ruby Port is de Vintage Port van één jaargang, die alleen in zeer goede jaren gemaakt wordt. Deze Port wordt jong, twee tot drie jaar na de oogst, gebotteld en kan vervolgens tientallen jaren rijpen in de fles. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een Vintage Port aan te schaffen uit het geboortejaar van hun kind. De kans dat deze namelijk op 18 jarige leeftijd van je kind nog goed is, is groot.
De Tawny Port heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. De mooiste Tawny varianten zijn de 10, 20 of soms wel 30 jaar oude Ports en de Colheita Ports. Deze laatste bestaat uit de oogst van één enkel jaar en moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben.
Portleverancier van Henri Bloem: Quinta de Ventozelo
Een Porthuis met een prachtige prijs/kwaliteit verhouding is Quinta de Ventozelo. Wijnkoperij Henri Bloem is exclusief importeur van dit uitstekende porthuis in Nederland. Quinta de Ventozelo brengt onder andere de volgende ports op de markt:
De Ruby Reserva in de prachtige design literfles is in Apeldoorn inmiddels wel een begrip geworden. Zacht, fruitig en vol zo kenmerkt zich deze Port.
De Tawny Reserve 10 Year. Deze 10 Years Old heeft een zachte ronde smaak met tonen van gedroogde rozijnen en pruimen en een hint van hout. Een topper voor deze koude dagen!
De Late Bottled Vintage 2007. Heerlijk krachtig en compact rijp fruit.
De Vintage 2009. Absolute topwijn uit een topjaar!
Met vineuze groet en een glaasje Port,
Sascha de Wilde, registervinoloog Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerOostenrijker Gerhard Markowitsch overtreft Bourgogne
Bourgogne was in het verleden jarenlang de alleenheerser op het gebied van Chardonnay en Pinot Noir. In het laatste decennium kwam hier al langzamerhand verandering in. Nieuwe wereldlanden als Chili, Argentinië, Nieuw Zeeland en de USA produceerden ook kwalitatief goede Pinot Noirs en Chardonnay’s. In Europa bleef Bourgogne de trots op het gebied van deze druiven, maar inmiddels is er bedreiging uit Oostenrijk. Zijn naam: Gerhard Markowitsch.
Weingut Gerhard Markowitsch is gelegen in Göttlesbrunn, één van de belangrijkste wijndorpen in het Oostenrijkse wijnbouwgebied Carnuntum. Het in ons land nog vrij onbekende gebied ligt ten oosten van Wenen, aan de zuidkant van de Donau en loopt door tot aan de grens van Slowakije. De wijnboeren in dit gebied maken met name furore met prachtige rode wijnen.
Gerhard Markowitsch behoort tot een nieuwe talentvolle generatie van jonge wijnboeren. De laatste jaren heeft hij grote indruk gemaakt met zijn krachtige volle rode wijnen en Chardonnay’s, waardoor hij inmiddels tot de top van de Oostenrijkse wijnbouwers is door gedrongen. Tijdens mijn recente bezoek aan dit wijngoed, zag ik een supermoderne kelder vol met eikenhouten vaten. De proefruimte is gemaakt in een glazen ruimte tussen deze vaten… wat een ambiance!
Vorig jaar is in Nederland de Chardonnay van Markowitsch gekozen tot de beste Chardonnay onder de € 12,50,-. Opmerkelijk was daarbij dat plek 2 t/m 10 Bourgognes waren. Onlangs scoorde deze zelfde Chardonnay een tweede plaats in het nieuwe wijntijdschrift Wine Life. Deze wijn zit werkelijk boordevol citrus- en tropisch fruit. Hij is licht crèmig met fijne zuren en kent een mooie lange afdronk. Zijn Chardonnay Reserve (“Schüttenberg”) met een opvoeding van 18 maanden op barriques is een ware topper. Menig grote naam in de Bourgogne zal versteld staan van de geweldige prijs/kwaliteit die Markowitsch met deze wijn levert. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar maar combineert met name goed bij vettige visgerechten.
De Pinot Noir van Markowitsch is fruitig, lichtvoetig, heeft tonen van bosbessen en daarnaast fijne zuren met zachte tannines. Heerlijk bij licht gekruide kipgerechten of lamsvlees. De Pinot Noir Reserve met een houtrijping van 18 maanden in barriques, is kruidig met veel geconcentreerd rood fruit en een lange afdronk. Deze wijn behoort jaarlijks tot het beste wat Oostenrijk te bieden heeft en zal zeker hoge ogen gooien bij een mooie Bourgogne proeverij.
Natuurlijk is Markowitsch meer dan Chardonnay en Pinot Noir. Wat dacht u van een lichtvoetige Grüner Veltliner als aperitief of een stevige volle Grüner Veltliner Alte Reben voor bij het diner. Wilt u liever een heerlijke volfruitige, zachte rode wijn dan is wellicht de Carnuntum Cuvee (Zweigelt/Pinot Noir) of de Blaufränkisch wat voor u. Een andere mooie traditionele wijn is de Rubin Carnuntum (100% Zweigelt), welke iedere wijnboer uit Carnuntum van rang en stand wel in zijn assortiment heeft. Beroemd is Markowitsch verder om zijn Redmont en Rosenberg. Beide zijn cuvees gemaakt van Zweigelt met hieraan toegevoegd internationale druiven zoals de Merlot, de Cabernet Sauvignon of de Syrah.
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde RV
Lees meerPasta en Wijn
Iedere week verheug ik mij er weer op. Een heerlijke pasta maken. En wat een variatie is er. De vele Italiaanse kookboeken zorgen er voor dat je jaren vooruit kan zonder dat je iedere week hetzelfde pastagerecht maakt.
De onlangs verschenen pastaversie van het beroemdste Italiaanse kookboek de Zilveren Lepel, was voor mij
weer een openbaring. Heerlijk iedere week snuffelen naar een lekker gerecht. Door de grote variatie aan pastagerechten kun je ook prachtige wijn-spijs combinaties maken. Natuurlijk gaat mijn voorkeur in dat opzicht wel uit naar een mooie
Italiaanse begeleider.
Wanneer je voor een pasta kiest met een mooie pure verse tomatensaus dan gaat mijn voorkeur uit naar
een hele mooie Chianti uit Toscane. De hoofddruif van Chianti is de Sangiovese. Deze heeft als eigenschap dat hij mooie fijne frisse zuren in de afdronk heeft. Dit gecombineerd met de zuren van een tomatensaus zorgt voor een uitstekende wijn-spijscombinatie.
Een mooi voorbeeld van een eenvoudige maar lekkere Chianti is de “Dievolino” of de “Rinascimento” van het wijnhuis Dievole. Dit wijnhuis ligt net boven Sienna in het hart van het Chianti Classico gebied.
Uit dit zelfde wijngebied komt ook het wijnhuis Casa Emma, waar ik al eerder over geschreven heb. Deze kwalitatief hoogwaardige Chianti is een topper bij pastagerechten met een volle rijk gevulde tomatensaus. Je krijgt er spontaan zin in!
Ben je meer een liefhebber van witte wijnen dan zijn er ook genoeg voorbeelden van mooie witte wijnen voor bij de pasta. Neem bijvoorbeeld eens een mooie Pinot Grigio uit Alto Adige/Süd Tirol van Kellerei Terlan. Een heerlijke mooie frisse witte wijn met zachte honingtonen en een iets kruidige afdronk. Combineer hem eens met een pasta met champignons… U zult versteld staan.
Een wat zwaardere volle witte wijn is de “Le Creete” van Ottella uit Veneto. Gemaakt van de Trebbiano di Lugana druif. Deze witte wijn heeft veel exotisch fruit in de neus en is iets mineralig. Het is wel een hele rijke wijn. Ik combineer hem dan ook graag met een pasta met mooi zeefruit.
Eigenlijk kan ik zo nog wel uren doorgaan. Het is dan ook mijn passie. In onze vinotheek vragen klanten dagelijks advies over wijn-spijs combinaties. Het is ontzettend leuk om daarin te adviseren en ik krijg een zeer voldaan gevoel als mensen later in de winkel terugkomen dat het helemaal perfect was. Wijn en spijs valt en staat met elkaar!
Wanneer je graag een goed en passend wijnadvies nodig hebt, dan bent u van harte welkom in onze winkel!
Sascha de Wilde, Henri Bloem Apeldoorn
Lees meerNIEUWE PROEFLOKAAL GEOPEND
Na bijna een half jaar hard werken was het vrijdag 14 oktober zover: Henri Bloem Apeldoorn opende haar nieuwe proeflokaal. Een ruimte met grootse mogelijkheden.
Naast het geven van de alom bekende wijncursussen is de ruimte nu ook beschikbaar voor proeverijen ten behoeve van particulieren of bedrijven. Met de zeer ruimtelijke opzet, meer dan 20 zitplaatsen, en een tweetal klimaatkasten kunnen wij menig wijnliefhebber de proeverij van zijn leven bezorgen. Onderstaand een kleine fotoimpressie:
Lees meer