Purisima ontdekking uit Yecla
Yecla, een kleine gemeente in Alicante, stond lange tijd bekend als een productiegebied voor voornamelijk bulkwijnen. Wijn die hier vandaan kwam werd veelal vermengd met wijnen uit andere landen. In 1946 begon daar langzaam verandering in te komen toen een groep wijnboeren in Yecla besloot de krachten te bundelen, om zo hun wijnen naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen.
Het harde werken werd beloond in 1975, toen de regio de DO status verwierf. De coöperatie van Bodegas La Purísima staat momenteel onder leiding van María Teresa Ruiz González en bezit met 3325 ha. zo’n 60% van de Yecla DO. De mourvèdre-druif kennen we vooral van de blends uit de Rhônevallei maar in Spanje wordt hij monastrell genoemd en is hij de grote ster in de Yecla wijnen. Deze druif gedijt namelijk prima in bodems die arm en droog zijn en weerstaat de hete zomers van zuidelijk Spanje goed. Vol, intens en pittig. Misstaat niet bij een knapperend haardvuur.