Elk jaar bezoekt een aantal winkeleigenaren van Henri Bloem de Bourgogne, om de jongste oogst te proeven en te beoordelen. Binnenkort verschijnt onze voorintekening Bourgogne.
Hierin zullen alleen de meest koopwaardige wijnen worden opgenomen. Neem alvast een voorproefje met onderstaand reisverslag.
Dag 1 - zondag 31 januari 2016
Na een rommelige start zijn we, Huub Havik van Henri Bloem Amersfoort en Co Hartman van Henri Bloem Zwolle met dochter Tjeska, vertrokken naar de Bourgogne! Samen met nog 2 teams van Bloem, nl. Anton en Antoinette Bongers van Henri Bloem Eindhoven en Edwin Verburg van Henri Bloem Utrecht gaan we in 3 dagen tijd in totaal bij een veertigtal boeren langs. We proeven de oogst van 2014 om zo in kaart te brengen welke wijnen wij het beste voor de klant kunnen selecteren.
Na een reis van ongeveer 8 uur kwamen we aan in Beaune, Hotel de la Paix. Hier blijven we de komende 3 nachten en vanuit dit punt
vertrekken we naar boeren in de omgeving. Het is een leuk hotel met knusse en gezellige kamers.
Na ingecheckt te hebben, hebben we eerst met de andere 2 teams een borrel gedronken bij ons ‘stamcafé’ Route 66. Voor het eten gingen we naar Restaurant La Ciboulette, waar ondergetekende begon met Escargots (jawel, slakken!), gevolgd door Joue de Porc (varkenswang). Een goed begin van de wijnreis, proost!
Dag 2 - Maandag 1 februari 2016
Na een nacht heerlijk geslapen te hebben zaten we om 8:00 uur aan het ontbijt. Vandaag staan 5 boeren op het programma.
9:00 uur – Domaine Marius Delarche
Na enkele omleidingen kwamen we aan bij bij onze eerste boer van de dag: Etienne van Domaine Marius Delarche. Hier gingen we zijn
wijnen van 2014 proeven die inmiddels gebotteld zijn. 2014 heeft een grotere oogst dan 2013, waardoor er meer wijnen beschikbaar zijn voor de verkoop. We proefden in totaal 7 wijnen. De witte wijnen zijn gerijpt op hout, eerst op nieuwe vaten gevolgd door gebruikte vaten. De rode wijnen hebben een beetje tannine, maar zijn fruitig en erg lekker! De conclusie is dat de wijnen op dit Domaine de laatste jaren steeds lekkerder worden! Wellicht omdat ze geen gebruik meer maken van een pomp om de wijn in de vaten te pompen, maar door natuurlijke valkracht door de vaten in de kelder te leggen. Dat belooft wat voor de komende jaren!
10:30 uur – Domaine Patrice Rion
Vanuit Delarche gingen we door naar Domaine Patrice Rion waar we werden begroet door Patrice zelf. Hij gaf aan dat zijn wijnen 6 maanden geleden gebotteld zijn, behalve de villages en premier crus. We gingen de proefruimte in, waar we de gebottelde wijnen gingen proeven. Patrice maakte gebruik van een ‘coravin’, een apparaat waarmee je de wijn kunt proeven terwijl de fles ongeopend blijft. De biologische Bourgogne Chardonnay was zeer aangenaam en een echte aanrader! Na de proefruimte gingen we de premier crus op vat proeven, met name de Clos Saint Marc was een heerlijk complexe wijn en een heerlijk slot van dit bezoek.
Lunch
Na het bezoek aan Patrice was het bijna lunchtijd en gingen we, na een mooie tour in de omgeving, in Gevrey Chambertin lunchen bij Chez Guy. Een restaurant waar je menig Bourgogne fanaat, alsmede wijnboer tegenkomt. Hier werd onder andere de befaamde Oeufs en Meurette genuttigd! Heerlijk!
14:00 uur Domaine Geantet Pansiot
Met een volle maag gingen we onderweg naar de derde afspraak van de dag en wel naar Domaine Geantet Pansiot. We werden op hun nieuwe locatie ontvangen door Emily Geantet. Ze leidde ons de nieuwe proefkelder in waar we diverse wijnen te proeven kregen, allen gebotteld. De Domaine heeft een nieuwe wijn in het assortiment: de Marsannay. Deze witte wijn is zeer mineraal en fruitig. De conclusie bij Pansiot is: het zijn allemaal wijnen die het glas uit knallen! Na het proeven van de wijnen kregen we nog een rondleiding door het nieuwe gebouw. Grote houten vaten staan in het eerste gedeelte, gevolgd door de kleinere vaten waarin de wijnen van 2015 staan opgeslagen. De gebottelde flessen van 2014 lagen er ook nog, klaar om opgehaald te worden.
16:00 uur – Domaine Rousseau
Vanuit Pansiot reden we een rondje in de omgeving, waar we prachtige foto’s hebben gemaakt, gevolgd door een bezoek aan het zeer bekende Domaine Rousseau. Voor velen liggen de wijnen van dit Domaine in de top 5 van Bourgogne wijnen. We werden bij het hek al opgewacht door Eric Rousseau die ons voorging naar de kelders. Ondanks de grote naam en grote vraag naar hun wijnen, is de familie vrij nuchter gebleven. Dit zie je onder andere aan de kelders: geen poespas, gewoon functioneel. We begonnen met het proeven van de Gevrey Chambertin, hun basis wijn (wat heet basis!): dit was geweldig én dat was nog maar het begin! Het hoogtepunt van het proefrondje was uiteraard Le Chambertin, wat een wijn! Deze worden via menig handelaar voor hoge prijzen verkocht. Meneer Rousseau was er zelf vrij nuchter over: zelfs lokaal worden ze voor een aantal keer zo veel verkocht, dat ligt waarschijnlijk aan de hoge vrachtkosten! Grapje van Eric. Na dit bezoek zaten we even rustig in de auto. Stilte. Want hier moesten we toch wel even van bijkomen en in ons opnemen.
17:00 uur – Domaine Hubert Lignier
Na het bezoek aan Rousseau gingen we door naar de laatste afspraak van de dag: Domaine Hubert Lignier. We gingen de wijnen proeven samen met 2 andere Franse wijnhandelaren, een restaurateur en natuurlijk Laurent Lignier. Dit Domaine heeft 5 jaar geleden de overstap gemaakt om volledig biologische wijn te maken. Dit merk je meteen aan de manier waarop zij hun wijnen laten rijpen: de wijnen liggen lang op vat in koude kelders zonder dat ze de temperatuur regelen. De wijnen ontwikkelen dankzij de kou een stuk langzamer, maar ook een stuk puurder. Wijnen van dit Domaine kun je daarom ook lang laten liggen. Doordat ze op deze pure manier werken, focussen ze erg op ‘terroir’. Zo zijn veel van hun wijnen gesitueerd op kleigrond of steengrond. Ook bij deze Domaine sprong de wijn Gevrey Chambertin eruit. Hun nieuwe wijn Bourgogne Pinot Noir was zeer goed en een echte aanrader! Als afsluiter proefden we een Gevrey Chambertin uit 1994.
Diner
Na de laatste proefronde reden we terug naar het hotel om met collega’s Edwin van Henri Bloem Utrecht en Paul van Hart’s Amsterdam een hapje te gaan eten bij restaurant Ma Cuisine. Dit is een vaste eetplek van zowel lokale bevolking als toeristen en wijnhandelaren. Ze staan bekend om hun zeer uitgebreide wijnkaart met zowel betaalbare als luxe wijnen. We hebben hier heerlijk genoten van o.a. coquilles en duif. Al met al een heerlijke afsluiting van een geweldige dag! Op naar dag 3!
Dag 3 - Dinsdag 2 februari 2016
Om 8:00 uur zaten we deze ochtend weer aan het ontbijt. Weer heerlijk geslapen, al hadden de heren om 5:00 uur wel last van de vuilniswagen. Vandaag staan er weer 5 boeren op het programma. Het is ongeveer 11 graden en het is droog!
9:00 uur – Domaine Jayer Gilles
Om stipt 9:00 uur waren we bij Domaine Jayer Gilles waar we werden opgehaald door Gilles zelf. Zoals altijd wilde de hond des huizes meelopen, wat dit keer niet mocht. Allereerst proefden we de witte wijnen uit de grote tanks gevolgd door de rode wijnen die op vat in de kelder liggen. De kelder is erg vochtig, de schimmel stond op de muur en het pad was nat geworden van al het vocht. Bij deze Domaine gebruiken ze bij het proeven geen crachoirs, uitspugen gaat gewoon op de grond of tussen de vaten. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar! Het zijn wijnen waar je veel hout en tannine proeft, maar die je jaren kunt laten liggen waardoor dit verzacht en je een prachtige wijn over houdt.
10:30 uur – Domaine Jean Grivot
Vanuit Magny les Villers reden we door naar Vosne Romanée, hét bekende dorpje in de Bourgogne. We werden ontvangen door de dochter: Mathilde. Zij werkt nu samen met haar vader aan het ontwikkelen van hun wijnen. We kregen de wijnen te proeven uit 2014, die in de tanks lagen zodat de wijnen zich kunnen mengen. Ook bij dit Domaine is de conclusie dat 2014 een zeer goed jaar is! De wijnen zijn fruitig, elegant, fijn maar zeker ook complex. Als afsluiter dronken we de Richebourg, weer een topper als afsluiting. Na het proeven liet Mathilde ons nog de nieuwe aanbouw zien mét dakterras met prachtig uitzicht over het dorp en omliggende wijngaarden.
Lunch
Voor de lunch reden we naar het dorp Santenay, waar we gingen eten bij Le Terroir. Hier hebben we onder andere lekker coq au vin, kip en dorade gegeten. De kip was een beetje droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Na deze lunch gingen we door naar onze volgende afspraak: Domaine Moreau.
14:00 uur – Domaine Moreau
We werden ontvangen door Alexander Moreau die ons meenam naar de kelders. Deze liggen half boven de grond, waardoor het hier niet zo koud was. Ook hier geldt dat 2014 een zeer goed en toegankelijk jaar is. Bij dit Domaine maken ze gebruik van 5 tot 6 jaar oude vaten, waardoor er een minder harde houtspaan in voorkomt. De wijnen hebben minder tannines, waardoor ze zeer toegankelijk zijn. De witte wijnen van dit Domaine zijn een echte aanrader! Het zijn wijnen die zowel jong als oud gedronken kunnen worden. De rode wijnen hebben de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt. Nu Alexander het stokje van zijn vader heeft overgenomen, zijn de rode wijnen een stuk zachter geworden: heerlijk!
16:00 uur – Domaine Sauzet
Vanuit Chassagne Montrachet gingen we door naar Puligny Montrachet, naar Domaine Sauzet waar Gerard Boudot ons verwelkomde. We gingen de nieuwe proefruimte in waar we de witte wijnen te proeven kregen. Wauw! Wat een wijnen zijn dat. Van de Bourgogne Blanc tot aan de Folatières en de Grand Cru, allen zijn heerlijke wijnen! Velen kunnen zowel jong gedronken worden als over een aantal jaar. De wijn Champ Canet komt van de oudste wijngaard van het Domaine: 85 jaar oud! Meneer Boudot wees op de kaart precies aan waar de wijngaarden van Sauzet zich bevinden. We zijn allen tot dezelfde conclusie gekomen: de wijnen van Domaine Sauzet zijn echt geweldig en behoren tot onze favorieten!
17:00 uur – Domaine Michel Juillot
De laatste stop van de dag was bij Domaine Michel Juillot. We werden ontvangen door medewerker Alex en Laurent Juillot. Ook hier klonk de tendens dat 2014 zeer toegankelijk is. We kregen 3 witte en 4 rode wijnen te proeven. Dit jaar is er een verschil in smaak in vergelijking met de voorgaande jaren, de wijnen zachter zijn en toegankelijker. De premier crus stonden er zoals altijd goed bij. Tijdens het proeven kwam ook de ‘oude baas’ nog even langs om een hand te schudden.
Diner
Na Juillot gingen we terug naar ons hotel om vervolgens te gaan eten bij restaurant La Lune. Dit was een nieuw restaurant voor ons maar wordt volgens TripAdvisor bekroont met de hoogste waardering. Het is een klein Japans/Frans restaurant waarbij mensen aan tafels kunnen zitten, maar ook aan de bar. Wij zaten aan de bar, precies tegenover de kok en konden dus alles volgen. Bij dit restaurant kan je hapjes kiezen zoals bij een tapas bar. We kregen een ‘verrassingsmenu’ met diverse hapjes. Bij elk gerecht was onze reactie: Wauw!!!! Wat is dit lekker!!! Er werden verrast met zoveel verschillende smaken. Het is daarnaast erg leuk om goed te kunnen zien hoe de kok het gerecht op tafel zet. Daarnaast is het zeer betaalbaar! Kortom: ben je in de buurt van Beaune, ga zeker even naar naar La Lune (wel reserveren!), het is absoluut de moeit waard en een zeer welkome afwisseling van de meer klassieke restaurants!! De perfecte afsluiting van dag 3.
Dag 4 - Woensdag 3 februari 2016
Dag 4, de laatste dag van de Bourgognereis 2016. Weer zaten we op tijd aan het ontbijt, omdat we voor de eerste boer een stukje verder moesten rijden. En voor de verandering waren we allemaal op tijd aan het ontbijt! (Dat geldt met name voor ondergetekende) Vandaag is de dag dat we terugrijden naar Nederland, maar niet voordat we nog bij de laatste 2 boeren zijn langs geweest..
9:00 uur – Domaine Lucien Boillot
Ons eerste bezoek van de dag was Domaine Lucien Boillot. Dit is een nieuw Domaine, wij hebben deze wijnen (nog) niet in het assortiment. We werden opgewacht door Pierre Boillot, de zoon van Lucien Boillot. In 1950 begon Lucien Boillot met het maken van wijn en zijn zoon Pierre heeft het stokje in de jaren 90 overgenomen. Hun filosofie is de wijnen zo natuurlijk mogelijk te laten evolueren zonder interventie, tenzij uiterst noodzakelijk. We kregen 9 wijnen uit 2014 te proeven, stuk voor stuk elegante wijnen vol fruit. Daarna volgden 3 wijnen uit voorgaande jaargangen, 2012 en 2013. We konden goed proeven hoe de wijnen zich ontwikkelen in de fles. We waren aangenaam verrast! De wijnen van dit Domaine kunnen jong gedronken worden, maar ook makkelijk 10 tot 20 jaar bewaard worden. Na afloop kregen we een aantal proefflessen mee, om zo te bekijken of de wijnen van dit Domaine een toevoeging voor Henri Bloem kunnen zijn.
11:00 uur – Domaine d’Eugénie
Vanuit Gevrey-Chambertin gingen we door naar Vosne Romanée, naar Domaine d’Eugénie waar we werden opgewacht door Michel Mallard, wijnmaker oftewel ‘regisseur’. Dit Domaine heeft de wijngaarden van Domaine Engel in 2006 opgekocht en vanuit daar zijn zij zich gaan ontwikkelen. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar, al was de oogst opbrengst niet extreem hoog. We kregen 6 wijnen te proeven, waaronder de Echezeaux en Clos-Vougeot, geweldig wat een wijnen! Het zijn allen wijnen die lang bewaard kunnen worden. Dit Domaine zal zich over een aantal jaren kunnen meten met de grote jongens van de Bourgogne. Ze zijn van plan meer wijngaarden te kopen, wat de groei zal garanderen. We zijn benieuwd naar de toekomst!
Op naar de volgende wijnreis!
Met Domaine d’Eugénie is er helaas een eind gekomen aan deze Bourgogne reis. We gingen weer richting het noorden en waren rond 20:00/21:00 uur weer thuis. We hebben genoten van deze reis! Een reis door het jaar 2014, een warm jaar met enerzijds veel droogte en anderzijds enorme regenbuien. Een toegankelijker jaar dan voorgaande jaren. Een jaar met diepgang en complexiteit. Een jaar dat, zeker voor de witte wijnen, een is om te onthouden!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Edwin Verburg van Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht bezocht gelijktijdig ook een aantal Bourgogneboeren. Dit is zijn verslag:
Domaine Jean Philippe Fichet
We begonnen bij Domaine Jean Philippe Fichet, Meursault. Jean Philippe zelf ontving ons en liet ons proeven waarom deze witte wijnen mondiaal zo gewild zijn. Veel van zijn wijnen lagen nog op de afgestorven gistcellen en zijn dan wat lastig te proeven. Maar profs als we zijn moeten we daar toch doorheen zien te 'kijken'.
Domaine Nicolas Rossignol
Vervolgens naar Domaine Nicolas Rossignol in Beaune met vooral geweldige
Volnays en Pommards. Dit was mijn eerste bezoek aan deze producent. Ik stond versteld van de kwaliteit van zijn wijnen uit 2014: Fraai gepolijste dik geconcentreerde rijpe een sappige Pinot Noirs van topklasse!
Snelle lunch in Puligny-Montrachet (Fraai mosselsoepje en dito forelfilet met klassieke hollandaise saus) en door naar Mr. Bzikot (inderdaad van Poolse afkomst) in hetzelfde dorp. Iets rankere fijnere wijnen proefden we hier met als afsluiter de prachtige premier cru 'Folatières'.
Domaine Daniel Largeot
Marie Francoise Largeot van Domaine Daniel Largeot in Chorey-les-Beaune had ons eigenlijk pas de volgende dag verwacht, maar liet ons toch (als altijd goed gehumeurd) alle nieuwe wijnen uit 2014 proeven. Ze heeft een nieuwe machine aangeschaft om de rijpe druiven van de minder rijpe te scheiden en dat heeft een puik resultaat opgeleverd. Dit zijn rode wijnen waar we mensen Bourgogneliefhebber mee kunnen maken. Vriendelijke maar toch serieuze pinot noirs.
Domaine Francoise et Denis Clair
Ons laatste bezoek is aan de familie Clair in Santenay, van Domaine Francoise et Denis Clair. Zoon en huidige chef is Jean Baptiste, die ons geduldig langs de ca. 9 witte uit o.a. Saint-Aubin (met de illustere bijnaam: 'poor man's Meursault') en 7 rode wijnen leidde. Heel betaalbare en sappige wijnen, voor een groot liefhebberspubliek. Goed dat we hierna meteen bij deze familie aan tafel konden, samen met onze collegae uit Eindhoven want inmiddels was het acht uur. We werden verwend met een paar fraaie stukken zeeduivel (Lotte) en klassieke Cocq au Vin. Needles to say dat hun wijnen hier geweldig bij combineerden.
Domaine Lecheneaut
Laatste overnachting in Beaune en deze morgen om 9uur het laaste bezoek aan Domaine Lecheneaut in Nuits Saint Georges. Waar Vincent Lecheneaut ons opwachtte met een stuk of 12 rode kanjers. Ook hier viel op hoe goed en ook toegankelijk (dus jong drinkbaar, maar zeker prima houdbaar) 2014 is. Er zaten echt enkele wijnen tussen die mij als echte Bourgogne-adept in vervoering brachten.
Edwin Verburg
Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht