Submenu

Nieuwsbrief november 2019

 

 

Een rusteloze man, op zoek naar rust en ruimte. Daar begon het in 1998 mee. Een, met behulp van vrienden en familie aangeplante, wijngaard afgewisseld met graanvelden, olijfbomen en kuddes koeien en schapen (en wild) later en voilà; welkom bij Costers del Sió. Gelegen in Costers del Segre, ten westen van Barcelona, blijft dit wijnhuis maar groeien in kwaliteit. Er wordt met groot respect voor de natuur en omgeving geheel biologisch gewerkt. Zoals we gewend zijn van de regio’s in het noorden van Spanje groeien ook hier veel internationale druivenrassen. Door de verschillende lijnen van het wijnhuis heen komen we dan ook hele spannende blends tegen en dan met name in de rode en witte ‘Petit Siós’, deze maand in de aanbieding. Ondanks de naam is er weinig kleins aan deze
wijnen. De druiven worden met zorg met de hand geplukt en met koude temperaturen gevinifieerd. Dit laatste zorgt voor zeer frisse en fruitige wijnen. Toegankelijk en tegelijkertijd complex,  verrassend en zeer breed inzetbaar, zo zien we ze graag. 


Domaine des Amouriers - Cru uit Zuid-Rhône

 Wie Rhône zegt denkt wellicht aan Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Cornas, oftewel de grote jongens. Appellaties die ruim voor de jaren 60 van de vorige eeuw in het leven zijn geroepen en allen in Noord-Rhône liggen. De appellaties in Zuid-Rhône zijn, veelal, veel jonger. Zoals Vacqueyras, die pas sinds 1990 bestaat. De wijngaarden van Domaine des Amouriers liggen voor een groot gedeelte in deze ‘Cru van Zuid-Rhône’, de rest ligt in het AOP gebied Vaucluse. Het domein werkt al jaren biologisch vanuit de overtuiging dat dat puurdere wijnen oplevert. Oftewel wijnen waarop het terroir en de klimatologische omstandigheden van dat jaar duidelijk hun stempel hebben gedrukt. In 2014 heeft het domein officieel hun biologische certificering mogen ontvangen. Deze maand in het Henri Bloem zonnetje;'Suzanne’ en ‘Signature’. De wijngaarden van de zes(!) druivenrassen waaruit de ‘Suzanne’ bestaat vallen nét buiten de AOP grenzen van Vacqueyras, waardoor zij onder de IGP Vaucluse uitgebracht moet worden. Maar, en ‘what’s in a name’, daardoor heb je een hele plezierige wijn met een prachtige prijs-kwaliteitverhouding.  De druiven voor de ‘Signature’ komen van de oude percelen van de wijngaard. De lage opbrengst en het kiezen van het perfecte plukmoment zorgen voor druiven van hoge kwaliteit met een mooie rijpheid en een grote concentratie.


Brown Brothers in Nederland

Australië heeft in de wijnwereld een toonaangevende rol wat betreft het creëren van en het werken met merken. Brown Brothers heeft deze kunst absoluut begrepen en onder de knie. Inmiddels een ware gigant in Australië, met verscheidene en zeer uiteenlopende wijnhuizen en wijnmakers onder hun vleugel. De eerste producent van moscato in het land heeft inmiddels haar veelzijdigheid bewezen door het maken van frisse Bourgondische wijnen in Tasmanië en Yarra Valley tot dikke Nieuwe Wereld wijnen in Victoria. Tegenwoordig is Katherine Brown de wijnmaakster bij het wijnhuis, inmiddels de vierde generatie van de familie Brown, een echt familiebedrijf dus. Bij deze familie staat service hoog in het vaandel en komen zij net zo graag naar Nederland als dat wij naar Australië gaan. Zo kwamen Andrew en Duncan, vertegenwoordigers en salesmanagers van het wijnhuis al verscheidene keren naar ons land om proeverijen te houden bij de Bloemfilialen. Met de welbekende
vrolijke Australische energie lieten ze hun wijnen proeven en maakten iedereen enthousiast. Deze maand zetten wij daarom de 1889 lijn in het zonnetje, een ode aan het oprichtingsjaar van Brown Brothers. De zachte shiraz valt bij velen in de smaak en de ietwat houtgerijpte chardonnay is perfect voor het najaar. Kortom, proef deze wijnen in één van onze winkels of haal ze in huis en geniet van een lange familietraditie met prachtige wijnen.